Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
1001 DE NOPȚI, CU FĂGĂDĂU, PRIMARUL TĂU...

1001 DE NOPȚI, CU FĂGĂDĂU, PRIMARUL TĂU...(3035)


Într-o seară, precum o moară pe Siret, trecea agale, la vale, închis la față, numărând în gând până la zece, înainte și înapoi, Decebal Făgădău, primarul tău. Însoțit de două persoane, neamuri sau gărzi de corp, nu pot să precizez, cobora panta de la lupoaică spre, bănuiesc, Piața Ovidiu. În jurul său, ca decor, multă lume, balamuc pe la terase, gălăgie de nedescris, specifică zonei și anotimpului, mulți petrecăreți, poate chiar și politicieni travestiți în vânzători de șaorma. La apariția sa în zonă, mă așteptam la o explozie de entuziasm de tip proletar, pentru că, nu-i așa?, dumnealui se crede mama răniților constănțeni și primar de stânga, fără să semnalizeze. Nu degeaba umblă, precum sanitarii pricepuți, cu trusa de prim ajutor la el! Credeam că o să-l sufoce amatorii de autografe pe bască, șervețel, cucută, foi de țigară, adeziuni la PSD-PMP, șuvița lui Băsescu, pe un picior de pod, batistă și pe frunte, în loc de stea. Eram pregătit să ascult vechiul șlagăr pesedist cu primarul care ne dă nouă lapte, carne, pene, ouă, dar mi-am ascuțit urechile degeaba...Se pare că i-a murit dirijorul. Nimeni nu era în voce. Poate cei prezenți ocazional nu aveau chef de cântat la lună, precum câinii din Giurgiu. Mă gândeam cu groază la ceea ce ar putea să se întâmple dacă fanii pesediști vor năvăli peste Făgădău, ca la stadion, pentru a-l duce pe brațe până la destinație! S-ar fi putut declanșa o veritabilă revoluție a bezelelor și telegramelor de adeziune. Credeam, de asemenea, în naivitatea mea, că Făgădău, ca vechi funcționar public, se bucură, ca și Radu Mazăre, de aceeași popularitate printre vânzătorii de șaorma, babic și pizza colectivă. Aiurea. Decebal Făgădău s-a prelins ca o umbră pe pereții uneia dintre clădirile demolate strategic în zonă, adică doar pe jumătate. Nu s-au sinchisit de el nici câinii vagabonzi instruiți, cândva, de vicele Gabi Stan, care ar putea să-și dea doctoratul în hinghereală, nici cerșetorii aflați, la o oră tîrzie din noapte, în exercițiul funcțiunii. Dacă nici câinii vagabonzi nu l-au mai recunoscut pe cel care le-a promis covrigi în coadă, atunci, întreb, cine să-i mai facă galerie? Decebal Făgădău arăta, cu voal pe față, ca Șeherezada, atunci când a fost scoasă, cu ajutorul unui cămiloi, pe ușa din spate a cortului. Adică, vreau să spun, obosit, ca după 1001 de nopți cu cămiloiul, prietenul omului, cel din spatele cortului. Sau, mai bine zis, ca la ușa cortului...

Cu siguranță, apăsat în borcan de grijile urbei, domnul primar nu a mai avut puterea să privească realitatea de gunoaie din jurul său...Practic, de când domnia sa e primar, nu s-a schimbat nimic în peisaj, dovadă fermă că, și din acest punct de vedere, domnia sa asigură continuitatea. Faptul că nu a fost recunoscut, nu este o tragedie, dar nici un motiv de mândrie! Și, totuși, Decebal Făgădău a fost viceprimar! Gabi Stan a tăiat frunze de diverse nații la câini și tot a adunat ceva notorietate. Chit că nu răspundea la telefon, chit că a fost un vice fantomă...Domnul Făgădău a traversat o mare de oameni, în zona centrală a orașului, fără ca măcar cineva să-l înjure! Poate că e prea sobru. Poate că e prea preocupat de binele constănțenilor, dovadă numărul mare de proiecte pe care le-a demarat...Ce o să ne facem, Doamne, cu atâta bine pe capul nostru! Deocamdată, domnul primar face curățenie în Primărie. Sunt zburați din schemă cei care nu mai corespund. Cu cine? Cum? Și de ce? Chipurile, Făgădău vrea să o rupă cu trecutul măzărist. Si, ca să-i treacă, purifică personalul care s-a pupat bot în bot cu Radu Mazăre, ca să nu se mai spună că e de-al lui. Poți să crezi așa ceva? Da, scuzați, aroganța de unde a luat-o ? Și la ce îi servește? Ca să ce? Ca să treacă lumea pe lângă el cu fața la perete? Vrea să ne demonstreze că e jupân? Cum? Arătându-și mușchii de oțel independentului Popescu, pe care tot încearcă să-l intimideze prin diverse artificii hazlii! Ce și-a zis, după 1001 de nopți, domnul primar? Ia să-l sperii eu pe Popescu ăsta, independentul, că prea îl oprește lumea pe stradă de parcă el ar fi primarul! Ia să-i trag eu o castană ca să-mi știe de frică și să stea în banca lui din Consiliul Local. Stă gânditorul din primărie și pune la cale diverse alte intrigi ca să-și mai potolească oftica față de Popescu.

La treabă, domnule primar! La treabă! Care este proiectul dumneavoastră de căpătâi? Cumva parcarea instituției pe care o conduceți? Că de aia de la Consiliul Județean se ocupă Claudiu Palaz, și el un personaj căruia îi stau în gât independenții. Ăia care nu sunt nășiți de el!

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri