BĂTĂLIA NATO DE LA NĂVODARI.  MIZA: UN MILIARD DE EURO

BĂTĂLIA NATO DE LA NĂVODARI. MIZA: UN MILIARD DE EURO(4587)


 Primăria din Năvodari a pus sechestru pe bunurile imobile, dar mai ales a blocat conturile Societăţii Comerciale „SOMACO CONSTRUCT SRL”, pentru o presupusă datorie de peste 2 milioane de euro. 

 Nimic neobişnuit. O societate comercială care nu-şi respectă obligaţiile financiare şi împotriva căreia se iau măsuri administrative. Foarte normal, am zice.

 Numai că în spatele acestui „normal” se ascude de fapt un procedeu nelegal şi golănesc, folosit de primarul penal din Năvodari şi de acoliţii lui din primărie într-un joc murdar, de placare ca la rugby a firmei „SOMACO”.. De radere a ei la ţurloaie, pentru nişte închipuiri. Miza nu mai constă în cele două milioane de euro, sumă care, în comparaţie cu cea pentru care se dă bătălia, reprezintă nişte amărâţi de bani de seminţe şi ţigări. Suma pentru care se duce bătălia din care se vrea ca „SOMACO” să fie exclusă prin fraudă este de nici mai mult, nici mai puţin decât un miliard de euro.

 Iată istoria unei nemernicii care încearcă să scoată de pe piaţă una dintre puţinele firme cu capital românesc integral, care au supravieţuit iureşului dezlănţuit împotriva oamenilor de afaceri români. Şi nu a supravieţuit oricum. "SOMACO" este a doua firmă de profil ca mărime din România, după multinaţionala „Lafarge”. Are peste o mie de angajaţi, este cu toate taxele la zi şi plăteşte statului român impozite anuale de mai multe milioane de euro.

 DE UNDE VINE MILIARDUL DE EURO

 Miliardul de euro pentru care se dă bătălia vine de la UE. Sorin Chiriţă, coordonatorul Polului de creştere Constanţa explică: „Am elaborat strategia pentru orizontul 2020. Valoarea proiectelor avute in vedere s-ar putea duce la peste un milliard de euro. Vrem să ne coordonăm şi cu vitorul program de dezvoltare rurală. Am iniţiat discuţii cu Ministerul Afacerilor Europene şi Ministerul Agriculturii.Printre priorităţile urmatoarei perioade de finanţare se numără: Lărgirea podului de la Năvodari pe patru benzi, finalizarea rivierei Tomis-şoseaua de coastă, în comune – dezvoltarea infrastructurii economice, parcuri industriale, sistem de alimentare cu apă si canalizare, infrastructura de turism”.

 Aşadar, un miliard de euro, alocat pentru lucrări care fix fac parte din obiectul de activitate a lui „SOMACO”. Participarea acesteia la licitaţii, cu forţa economică de care dispune, cu personalul calificat, dar şi tradiţia care o recomandă, i-ar fi dat câştig de cauză în faţa altor concurenţi. Şi atunci, s-a apelat la metoda românească a datului la gioale, în locul unei confruntări cinstite.

 SĂ DEA DRACU’ ÎN EL DE MAL

 „SOMACO” SRL avea în proprietate un teren dobândit prin cumpărare de la un particular în anii 90, un teren viran pe malul lacului Siutghiol (Lacul Mamaia), în suprafaţă de 8059 mp. În anul 2007, când zona începe să aibă potenţial turistic, patronul „SOMACO” decide să investească într-o parte din acest teren, mai exact 923 mp. Restul de aprope 7 mii de metri pătraţi a rămas teren viran până astăzi. În vederea construirii de vile pentru închiriat, „SOMACO” cere şi primeşte de la Primăria Năvodari autorizaţia de construcţie nr 410/20.12.2007. În conformitate cu aceasta, pe terenul de lângă lac sunt construite opt vile, P + 2. Ansamblul capătă numele de Complexul turistic „Verona”, altminteri foarte căutat de turiştii cu dare de mână, pentru că preţurile nu sunt deloc mici, în concordanţă cu confortul oferit. Conform legii în vigoare la acea vreme, „SOMACO” nu putea cumpăra tot terenul până fix la malul lacului. Fâşia aceea lată de aproximativ 10-15 metri trebuia să rămână în proprietatea Apelor Române. Aşa s-a şi întâmplat. Numai că malul lacului, adică fix acea fâşie din proprietatea statului fusese lăsată în paragină. Apa îl măcina, riscând să fie inundate subsolurile vilelor proaspăt construite. În plus, era o vegetaţie de baltă urât mirositoare. Astfel că printr-o adresă către proprietarul fâşiei de teren, adică Apelor Române, „SOMACO” cere să i se aprobe să consolideze malul lacului. Lucrarea urma să se facă pe cheltuiala firmei. Prinadresa nr. 8221/23.052007 Compania Naţională Apele Române comunică faptul că este de acord cu lucrarea. În baza acestui document oficial, încep lucrările şi terenul este consolidat. Se toarnă piatră, balast, ciment, se fac lucrări serioase. Malul arată cu totul altfel. Mai mult, firma amenajează la suprafaţa aceaste lucrări spaţii verzi, flori şi bănci. Şi totul este bine.

 DE LA APELE ROMÂNE, LA PRIMĂRIA NĂVODARI

 Totul este bine până în ziua în care se dă o nouă lege, prin care cuvele lacurilor intră în administrarea unităţilor administrativ-teritoriale pe raza cărora se află. Adică, Lacul Mamaia intră în administrarea Primăriei Năvodari, cu tot cu suprafaţa de 15 metri pătraţi care mărgineşte apa. Acum vine „SOMACO” la mâna primarului penal din Năvodari, Nicolae Matei. De fapt, cu Matei este începutul, pentru că acesta joacă jos de tot la sume. Spe exemplu îi cere patronului „SOMACO” 100.000 de euro mită ca să-i vândă la un preţ subevaluat fâşia de teren de lângă lac şi astfel să scape de bătaia de cap. Patronul refuză. Ce prostie era să facă Matei cu mărunţişul lui şpagă. Miza creşte spectaculos de la 100.000 de euro, pretenţiile amărâte ale primarului, la 1 miliard de euro, bani europeni, abia când intră în joc şi avocatul Ionel Haşotti.

 SCHEMA SIMPLĂ A DATULUI LA GIOALE

 Ionel Haşotti a acţionat prin primarul Nicolae Matei. Acesta şi-a adus aminte că are un teren al primăriei în curtea lui „SOMACO”. Şi începe dansul.

 Prin adresa nr 20358/03.05.2012, Primăria Năvodari o notifică pe „SOMACO” să-şi ia materialele de construcţie depozitate pe fâşia de lângă lac, proprietatea primăriei.

 În ziua de 03/05.20.2012, în complexul „Verona” apare un poliţist local pe nume Florian Lazăr, care amendează „SOMACO” cu suma de 40.000 Ron pe moptiv că… a amenajat porţinunea de teren dintre lac şi terenul complexului fără aprobarea primăriei. Amenajare care, vă reamintim, s-a făcut cu acordul scris al proprietarului de atunci, Apele Române. Al doilea motiv de amendă este o vedenie de-a poliţistului. Acesta, din cauza căldurii, vede patru cheuri de amarare pentru ambarcaţiuni de agrement. În realitate, pe lac există un singur ponton plutitor, din fier, care are o pasarelă de acees către uscat.

 Vă rog să comparaţi datele celor două documente, cea a procesului verbal întocmit de poliţistul local şi somaţia de la primărie. Ele coincid. Totul s-a întâmplat în aceeaşi zi. Reacţie rapidă, nu glumă.

 Lovitura de graţie este dată însă pe data de 08.08.2012, prin adresa nr: 1015 a Primăriei Năvodari „SOMACO” este anunţată că a fost amendată cu peste 8 sute de milioane de lei, adică mai mult de 2 milioane de euro, pentru că a depozitat de mai multă vreme materiale de construcţie pe terenul primăriei. Ce dacă se vede clar că acolo unde primăria spune că sunt depozitate pietre şi nisip, sunt spaţii verzi şi bănci. Nu este piatră la baza taluzului? Este! Deci, material de construcţie. Ce dacă a fost pus acolo cu aprobarea de la proprietarul de atunci, Apele Române. Ce dacă a fost preluată cuva lacului de către primărie cu obligaţia de a respecta toate amenajările făcute cu aprobarea fostului proprietar? Matei vrea amendă şi gata.

 Patronul de la „SOMACO” refuză să plătească şi vrea în instanţă. Matei este însă de neînduplecat. Blochează conturile firmei. Şi astfel, s-a ales praful – deocamdată cel puţin – de participarea uneia dintre cele mai mari firme sută la sută româneşti, la o licitaţie de 1 miliard de euro. La noi în ţară.

MIZA POATE FI MULT MAI MARE

 În actualul context internaţional, miza de un miliard de euro ar putea deveni şi ea, ca şi şpaga lui Matei, o bagatelă. Să explic. După lovitura de stat eşuată din Turcia, excesele lui Erdogan au îngrijorat atât Vestul, cât şi SUA. Este clar că sultanul de la Istambul, vrea să devină sultanul întregii lumi islamice şi că duce pe calea Islamului statul laic. Turcia este însă un membru important al NATO, organizaţie care nu este deloc prieteă cu islamiştii. Mai ales cu cei radicali. Pe teritoriul Turciei se află o bază NATO, una dintre cele mai importante din această parte de lume. Cea de la Incirlik. Erdogan a afirmat că se investighează dacă nu cumva ofiţeri din această bază au fost implicaţi în tentativa eşuată de lovitură de stat. Mai mult, a spus că dacă va fi nevoie, va tăia curentul bazei. Zilele trecute, când în Turcia au apărut zvonuri despre o nouă lovitură de stat, unitatea militară a fost înconjurată de peste 7.000 de poliţişti turci înarmaţi până-n dinţi. Astfel că la nivel înalt, în NATO există deja discuţii pentru o posibilă mutare a bazei de la Incirlik la Mihail Kogălniceanu.

 Ce legătură are asta cu „SOMACO”? Una foarte mare. Pentru că firma românească are un document secret, o acreditare din partea NATO care o desemnează ca unic executant al eventualelor lucrări de infrastructură pe care le-ar face Alinaţa în România.

 Vă daţi seama cam cât ar costa să se construiască la noi o bază de mărimea celei de la Incirlik?

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri