TURISTUL DE PE ZEBRĂ 21

TURISTUL DE PE ZEBRĂ 21(2028)


După ce se plimbă pe aleile celei mai vechi așezări urbane de pe teritoriul României, Histria, după ce admiră intrările în bătrâna cetate, dominate de zidurile din cuburi mari de piatră bine șlefuită, după ce admiră întinderea surprinzătoare a lacului Razelm și, poate, face un drum și prin Anticvariumul unde sunt expuse vestigiile din vremurile de glorie ale coloniei grecești, turistului i se face foame. Și sete. E absolut natural. Iară vestea că restaurantul de lângă cetate s-a redeschis, așadar diversele moduri în care evoluează peștele după ce iese din apă și poposește pe uscat, respectiv borșuri, ciorbe, saramuri, plachii, grătărele, prăjeli cu mămăliguțe fierbinți și mujdeiuri iuți, este cea mai bună veste din lume pentru turistul nostru. Eu pe la această cherhana am mai fost, nu doar o dată, și mi-a plăcut. Dincolo de faptul că peștele proaspăt este o normalitate, nu m-am simțit jefuit la portofel. Prețurile au fost decente și nu am auzit să se fi schimbat. Comanda a venit repejor, ospătarul agreabil – genul acela care merge cu capul pe sus, urechile ciulite și au ochi și la spate dedicat clienților. Bineînțeles că voi face o vizită „de lucru”, atât la cetatea histrienilor, cât și la cetatea peștilor, melcilor și scoicilor și vă voi raporta rezultatele. Dacă ajungeți acolo înaintea mea, verificați și dați sfoară-n țară. Deocamdată nu am a vă livra decât o serie de mărturii fotografice de la fața locului, obținute pe mâna Facebook-ului. Cherhanaua Histria, păzea, că vin!

* Ducu Bertzi & Friends este un proiect nou (lansat în primăvara lui 2015), care reia anumite piese ce l-au consacrat pe artist, dar include și melodii noi, într-un format și sound inedite. Alături de Ducu Bertzi urcă pe scena de la WHITE HORSE ROCK'N ROLL COSTINEȘTI: Tavi Iacob (keybords) și Neculae Constantin (chitară și voce) - o adevărată „reprezentare națională”: artiști din trei zone diferite ale țării, un mariaj fericit al geografiei muzicale: Maramureș (Ducu Bertzi), Oltenia (Tavi Iacob) și Moldova (Lae Constantin). Intrarea este liberă!

* 16 copii de la Școala Gimnazială nr. 1 Râmnicu de Jos participă în perioada 25-29 iulie 2016 la ediția a III-a a Școlii de vară – ”Traian Summer Camp”, organizată de Liceul Teoretic “Traian”. „Proiectul își propune să ofere elevilor defavorizați din comuna Râmnicu de Jos posibilitatea de a petrece într-o manieră creativă câteva zile din vacanța de vară”, precizează directorul liceului, Constantin Caracoti. Invitat special la deschidere a fost tânărul iluzionist Ciprian Morți, student, la University of Hull din Marea Britanie, membru atestat de Asociația Magicienilor și Iluzioniștilor din România, absolvent al Liceului Traian.

* Șoferii care se află la volan pe DN2A, între Constanța și Ovidiu, au nervii întinși la maximum din cauza cozilor uriașe de mașini formate pe acest tronson de drum. De asemenea, vă reamintim că pe DN39, între Eforie și Agigea se circulă bară la bară.

* Spectacolele de la Delfinariul din Constanța se mută în noul bazin al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii. Mamiferele marine au fost mutate, luni, în noua casă. Timp de 2-3 zile nu se vor ține reprezentații, pentru ca delfinii să se poată acomoda cu noua locație. Turiștii vor putea să vină și să interacționeze cu delfinii.

* Festivalul Verii – Carusel Cooltural continuă și în weedendul viitor în piațeta Cazino din Mamaia. Programul este următorul: Vineri, 29 iulie: teatru „Nimic nu-mi scapă“ – cu Paula Chirilă; concert Publika. Sâmbătă, 30 iulie: teatru „Între ciocan şi nicovală“ – Maia Morgenstern & Mircea Rusu, în regia lui Horaţiu Mălăele;concert Proconsul. Duminică, 31 iulie: concert Basska; concert The Kryptonite Sparks; concert ROA. Festivalul Verii – Carusel Cooltural este un eveniment susţinut de Primăria Municipiului Constanţa.

* Ghenele de gunoi ale unui hotel din staţiunea Mamaia au refulat din nou, aşa cum se întâmpla și anul trecut, în plin vârf de sezon estival. Atunci am pus situaţia pe seama aglomeraţiei şi a faptului că societatea de salubrizare face faţă cu greu solicitărilor. Iată că imaginea dezolantă se repetă. În plus, mașinile sunt parcate și pe iarbă, semn că hotelul este arhiplin. Ne întrebăm, oare turiștii cum dorm în camere?

* Plajele sălbatice de la malul mării nu sunt turistice şi nici nu vor fi autorizate pentru exploatare comercială. Totuşi, autorităţile încearcă să le asigure condiţii de acces vizitatorilor plajelor de la Sulina, Vadu sau Corbu. În paralel, ARBDD a realizat un regulament special, pentru ca habitatele naturale protejate să nu fie distruse de turiştii care parchează sau campează la voia întâmplării. La Vadu, de pildă, a fost amenajată o parcare şi o zonă de campare, iar la Corbu, autorităţile discută cu investitori privaţi pentru realizarea unei parcări. O situaţie specială este pe plaja Sulina, la fel neautorizată turistic, şi unde agenţii economici care au amplasat umbrele, şezlonguri sau construcţii temporare au fost atenţionaţi să le retragă. Guvernatorul ARBDD, Grigore Baboianu, spune, însă, că noile reglementări nu sunt chiar atât de restrictive şi permit amplasarea şezlongurilor, în anumite condiţii.

* Adrenalina poate fi simțită la cote maxime în centrul orașului Constanța. Cea mai mare tiroliană din țară a fost amplasată pe faleza plajei Modern, în capătul străzii Ștefan cel Mare. Anca Gheorghiu, administratorul firmei care deține tiroliana afirmă că „tiroliana are o lungime de 330 de metri și se află situată pe plaja Modern din Constanța. Se prind viteze de până la 60 de km/h. Nu este recomandată copiilor. Pentru aceștia trebuie să se atingă o limită de kilograme minimă de 40, iar maximul pentru adulți este de 105 kilograme”, spune Anca Gheorghiu. Prețul de 25 de lei/persoană, dar există și oferta un adult și doi copii sub 14 ani, la prețul de 55 de lei. Condiția este să se respecte limita de greutate pentru cei mici.

ALTFEL DE PUBLICITATE

Angajăm pentru sezon în Eforie Sud personal calificat şi necalificaţi pentru fast food:
-lucrători si vânzători în fast food, casiere pentru alimentară cu sau fără experienţă
-personal pentru aranjarea produselor pe rafturi în alimentară
-ajutori bucătari
-vânzători kebab , shaorma, sandwichuri
-preparatori fast food
-fete vânzătoare linie autoservire
-femei pricepute la bucătărie
Angajăm persoane peste 18 ani cu experienţă şi fără experienţă , studenți , studente, femei care nu au mai lucrat, dar sunt îndemnatice, dinamice, serioase.
Transportul asigurat pentru cei din localitate sau cazare şi masă asigurată pentru cei din alte localităţi. Salariu 1500 lei/lună. Informaţii la tel. 0768269936.
 

Bula, soţia lui Păcală

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri