Prima zi a Forumului Administratiei Publice Locale s-a bucurat de prezenta oficialilor romani la cel mai inalt nivel si de o larga participare a reprezentantilor administratiei publice locale si ai structurilor asociative ale acestora: prefecti, primari ai comunelor, oraselor si municipiilor, presedinti ai consiliilor judetene. Un interes la fel de mare au aratat ambasadorii, reprezentantii mediului academic si ai organizatiilor non-guvernamentale, invitati la eveniment. Forumul a fost organizat de Guvernul Romaniei, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) la Palatul Parlamentului.
In deschiderea Forumului, prim-ministrul Romaniei Dacian Ciolos, viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, si presedintii structurilor asociative ale administratiei publice locale - Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania, Asociatia Municipiilor din Romania si Asociatia Comunelor din Romania, au vorbit despre importanta unui parteneriat transparent si durabil al Guvernului cu administratia publica locala. Vasile Dincu a subliniat care sunt beneficiile acestei colaborari: administratia locala afla in ce fel actualul Guvern poate sprijini alesii locali pentru concretizarea proiectelor de dezvoltare locala, ce planuri, strategii, programe de dezvoltare si finantare pot accesa pentru a dezvolta localitatile si judetele pe care ei le administreaza. In acelasi timp, Guvernul identifica problemele cu care se confrunta autoritatile publice in realizarea acestor programe. Presedintii structurilor asociative ale administratiei publice locale prezenti la deschiderea Forumului au vorbit despre obiectivele administratiei publice locale: modernizarea statului prin descentralizare, ghiseul unic, consolidarea autonomiei locale in Romania, elaborarea codului finantelor publice locale, consultarea autoritatilor publice locale in toate chestiunile care le privesc in mod direct, modificarea si completarea Legii administratiei publice locale si un sistem de salarizare echitabila pentru administratia publica locala.
Cu privire la SDTR, Mihaela Vrabete, secretar de stat in MDRAP, a evidentiat cateva dintre tintele Strategiei pentru orizontul 2035:
. 0 localitati lipsite de infrastructura tehnico-edilitara
. 1 hub portuar de importanta internationala
. cate 6 poli de excelenta rurala in fiecare judet
. 7 spitale regionale
. 8 poli tehnologici dezvoltati (in principalele centre universitare si CDI - Bucuresti, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti, Timisoara)
. 9 parcuri industriale si stiintifice dezvoltate
. o noua hidrocentrala pe Dunare
. 12 centuri ocolitoare pentru orase resedinta de judet
. platforme intermodale dezvoltate
. 4 statiuni balneare incluse in circuitele turistice internationale
. 15 sisteme urbane create la nivel national
. 16 situri industriale reabilitate
. centre istorice renovate/ regenerate
. infrastructura pentru reciclarea deseurilor dezvoltata
. retea de statiuni/localtati turistice dezvoltate
. 20 de parcuri naturale incluse in reteaua turistica internationala
. constituirea a cel putin 4 zone metropolitane competitive la nivel european
. Bucuresti 2035 - transformarea Capitalei intr-un pol competitiv la nivel european.
Prezentarile in plen au continuat cu ateliere de lucru in care reprezentantii MDRAP si ai altor ministere au discutat cu invitatii despre dezvoltare economica si strategii nationale in sprijinul autoritatilor locale, finantari prin fonduri europene si de la bugetul de stat pentru dezvoltare locala si regionala, cadastru, amenajarea teritoriului, urbanism si dezvoltare durabila, directii strategice in agricultura si dezvoltare rurala. Prezentarile facute in cele doua zile vor fi publicate in pagina dedicata din site-ul MDRAP si in contul SlideShare al MDRAP, de unde vor putea fi vizualizate si descarcate. Forumul Administratiei Publice Locale este o platforma de dezbateri privind prioritatile celei de-a doua etape a mandatului actualului Guvern in relatia cu administratia publica locala si oportunitatile existente pentru derularea unor proiecte de investitii durabile, la nivel local.