Restaurantele Sabroso: evaziune fiscală: da, profit: nu

Restaurantele Sabroso: evaziune fiscală: da, profit: nu(6009)


Sabroso este numele unuia dintre cele mai cunoscute restaurante din Constanța. După ce au dat lovitura cu „fabrica de pizza” de pe bd. IC Brătianu, au început să se extindă. Au construit acolo un restaurant mare, cu o terasă imensă, dar au pus ochii și pe Mamaia, unde au deschis una dintre cele mai mari terase din întreaga stațiune. O parte dintre cei care au mâncat la Sabroso spun că prețurile sunt acceptabile, porțiile mari și mâncare bună. Alții spun că mâncarea este pur și simplu obișnuită și nici prețurile nu sunt mici.


Toți cei care au avut însă vreodată de-a face cu Sabroso spun că, în opinia lor, patronii societății ar trebui să o ducă bine, dacă au o firmă atât de prosperă. În cifre, lucrurile nu stau deloc bine. Societatea care administrează Sabroso se numește Georgio Fast SRL. Potrivit datelor înregistrate la Registrul Comerțului, firma, care îi care ca asociați pe Mișu Maria și Miiși Gheorghe, merge rău. Societatea a fost înființată oe 11 iunie 2006, iar de atunci până acum (ultimele raportări sunt din 2011), aceasta a înregistrat profituri în doi ani și pierderi în patru. Per total, industria Sabroso merge în pierdere. Dacă facem aritmetica profiturilor, reiese că de la înființare până acum patronii nu au câștigat nimic, ba mai mult, au pierderi totale de 340.356 de lei, adică circa 76.000 de euro! Nici vorbă de profit, de impozit pe profit, de bani către bugetul de stat.


Detaliat, rezultatele financiate arată așa: pierderi în 2006, de 7.537 de lei (în acel an societatea nu a raportat niciun angajat). Profituri mici în 2007, 2008 și 2009, de 13.257. 14.982 și 37.427 de lei, dar și o creștere de la 4, la 24 respectiv 40 de angajați. În 2010 a venit nenorpcirea financiară: pierderi de 517.329 de lei, la 55 de angajați. Lucrurile s-au mai întremat în 2011, când administratorii firmei au reușit un profit de 118.844. Atunci firma avea 97 de angajați.

Evaziune fiscală și amendă record

Administratorii Sabroso au fost prinși și cu ocaua mică. Societatea Georgio Fast SRL a primit o amendă usturăroare, de 30.000 de lei, în iunie 2009, de la Garda Financiară, condusă pe atunci de actualul primar al Mangaliei. Inspectorii au constatat faptul că angajații nu au înregistrat în casa de marcat fiscală o parte dintre încasările realizate în săptămâna 8 – 15 iunie. Suma care nu a fost înregistrată reprezintă aproape de două ori mai mult decât profitul în anii 2007, 2008 și 2009! Este vorba despre 87.209 lei. Acestea nu au fost însă singurele nereguli. În frigiderele societății au fost găsite legume în valoare de 2.258 de lei, pentru care nu s-au putut prezenta documente legale de provenienţă. În acest caz, ne întrebăm cât de sigură este mâncarea servită în restaurante, dacă alimentele sunt cumpărate de cine știe unde. Pentru toate aceste încălcări ale legii, firma a primit amenda amintită, dar i-a fost confiscată și suma de 87.000, încasată la negru. Lovitura a fost însă și mai grea: Sabroso a fost obligat să-și închidă porțile timp de 90 de zile.

Citește și: Și-a cumpărat Sabroso bulevard?

Articole similare: Restaurantele Scoica, profit de dugheană. Dar dacă nu furau apa?

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri