Personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu trei ani înainte de limita de vârstă (proiect)

Personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu trei ani înainte de limita de vârstă (proiect)(913)


Un grup de senatori PSD au depus la Camera Deputaților un proiect de lege pentru completarea Legii educației naționale, care prevede că personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu trei ani înainte de limita de vârstă.

"Personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de limitele de vârstă prevăzute de legislația în vigoare, dacă are o vechime în învățământ de cel puțin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani bărbații", se arată în proiectul de lege care se află în dezbatere publică la Camera Deputaților până la 26 septembrie. Potrivit expunerii de motive a inițiativei legislative, dreptul la pensionare la cerere al cadrelor didactice s-a regăsit în statutul didactic anterior anului 2011.

"Pe de altă parte, există angajați care își doresc pensionarea, la cerere, pentru că nu se mai află în posibilitatea fizică sau psihologică să răspundă cerințelor de eficiență ale sistemului de învățământ actual într-o continuă schimbare, iar acest fapt se reflectă în rezultatele elevilor. Există, de asemenea, cadre didactice care demonstrează competență și după îndeplinirea vârstei de pensionare. Acestora legea le permite să rămână ca titulari în sistemul de învățământ încă trei ani peste vârsta standard de pensionare. Astfel, pentru a echilibra balanța considerăm că propunerea este întemeiată. Dacă legea permite activarea cadrelor didactice, la cerere, trei ani după împlinirea vârstei de pensionare să li se permită și pensionarea acelor angajați care consideră că nu mai sunt apți de rezultate în învățământ, tot cu trei ani, dar anterior vârstei de pensionare", se arată în expunerea de motive. Printre inițiatorii acestui proiect se numără Liviu Pop, Ecaterina Andronescu și Mihai Fifor.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri