Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Chiropracticianul - omul de știință cu rezultate magice

Chiropracticianul - omul de știință cu rezultate magice(3927)


Florin Spătaru este déjà un nume. Un nume recomandat în primul rând prin cifre : peste 25 ani de experiență în domeniu, peste 8 tipuri de terapii aplicate, separat sau în combinație, mii de pacienți, de la sportivi la membri ai famililor regale, de la vedete de televiziune și din showbiz la diplomati, de la oameni de afaceri la preoți, călugări și măicuțe. Oameni veniți din toate colțurile țării și ale lumii, ca să își găsească alinarea și să scape de durerile cronice. Dar nu numai despre durere este vorba. Ne lămurește însuși Florin Spătaru :
 

Ce face de fapt chiropractica ?

Toată lumea întreabă asta. Iar răspunsul este permanent reformulat, îmbogățit de rezultatele obținute, la noi, dar mai ales în lume, de beneficiile confirmate asupra sănătății. Sigur, ca orice terapie alternativă, este controversată, pentru că medicina alopată își păzește cu strășnicie granițele. Dar nu cu foarte mult succes ; treptat, valoarea și importanța acestei abordări holistice a problemelor de sănătate încep să fie recunoscute, mai ales în țările cele mai avansate în cercetarea și tehnica medicală și în sistemele de management al sănătății. Gândiți-vă că, în SUA, numărul de chiropracticieni a crescut cu aproape 50% în ultimii patru ani, în prezent fiind peste 60.000 de terapeuți certificați. Marea majoritate, medici. Însuși Dr. Oz recomandă chiropractica, printre primele cinci abordări terapeutice și de prevenție.

Dar să revin la modul în care funcționează această terapie : contrar părerii generale, nu este vorba doar despre niște articulații care sunt manevrate ca să fie puse la loc, manevre însoțite de pocnituri. Cercetări științifice recente arată că efectul terapeutic al acestor manevre se datorează unui proces complex, care integrează fenomenul mecanic, dar nu este limitat la el : 

   1.Stimularea mecanică declanșează eliberarea de endorfine. Aceste endorfine duc la blocarea instant a durerii, dar temporar, la fel ca un medicament. Efectul acesta dă mai departe o relaxare a țesuturilor locale, ceea ce eliberează de sub presiune nervii afectați.

   2.Manipularea oste-omusculo-scheletală favorizează și o mai bună alimentare cu nutrienți a zonei. Cartilagiile și structurile unei articulații nu sunt hrănite prin rețeaua sanguină. Aceste structuri își capătă nutrienții prin mișcare. Capilarele vecine articulației permit un transfer de nutrienți către lichidul sinovial care, doar prin mișcare îi poate transfera către suprafețele aflate în contact. Dacă articulația este blocată de un spasm muscular sau un țesut cicatricial, lipsa de mobilitate se agravează spre rigiditate totală, prin cercul vicios al nealimentării. Organismul reacționează de la sine : ați văzut cum, după un somn prelungit, după stat mult într-o poziție fixă, simțiți nevoia să vă întindeți ? Este de fapt exercițiul instinctiv al articulațiilor, prin care se hrănesc cu nutrienți.

   3.Manevrele chiropractice reduc presiunea asupra nervilor. Sistemul nervos este centrul de control al corpului. Și nu este lipsit de probleme. Nervii și fasciculele nervoase sunt țesuturi moi, care nu funcționează bine sub presiune fizică. Orice discopatie, la orice nivel vertebral s-ar afla, produce nu doar dureri și rigiditate în zonă, dar afectează și funcționarea organelor coordonate de nervii afectați de luxația respectivă. De cele mai multe ori, avem de-a face cu sub-luxații, mici devieri, insesizabile de către creier și, ca urmare, nu resimțim durere sau contractură musculară. Alrfel spus, ne considerăm perfect sănătoși, din punct de vedere al coloanei vertebrale. Dar acolo, insesizabil, un nerv, sau mai mulți, suportă presiune care afectează, indirect, organul ”arondat”. Așa se face că, spre exemplu, printr-o realiniere a coloanei, în zona cervicală, se pot vindeca patologii legate de corzle vocale, laringe, faringe, tiroidă, urechea internă, organe coordonate de nervii care trec prin zona vertebrei C5.

 

Florin Spătaru oferă consultații în mod regulat la Cluj, iar periodic are deplasări în București și în țară. Programări și detalii la drhc.consulting@gmail.com și tel : 0722631336

 

Corina Anghel


 

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri