CADAVRUL DIN MAŞINĂ ESTE AL LUI CONDREA, SAU NU ?

CADAVRUL DIN MAŞINĂ ESTE AL LUI CONDREA, SAU NU ?(3110)


Înainte de a continua ancheta noastră, să facem două remarci care mi se par absolut necesare.

În primul rând, judecând după reacţia lor, autorităţile par a nu realiza gravitatea situaţiei în cazul „Hexi-Pharma”. Nu par a înţelege că aici nu este vorba despre un cârciumar care a turnat apă în vin, iar beţivii au fost nevoiţi, pentru a cădea laţi, să dea pe gât doi litri de băutură, în loc de unul singur. Diluarea dezinfectanţilor din spitalele din România a însemnat moartea a mii, poate zeci de mii de oameni. Mai corect spus, omorârea cu bună ştiinţă a românilor veniţi să-şi caute sănătatea. Este incredibil ca nici până acum, la o lună de la declanşarea scnadalului, să nu se încerce să se facă o evaluare a numărului victimelor. Pentru că dacă nu se vor cunoaşte dimensiunile dezastrului, nu se va şti cum vor trebui traşi la răspundere vinovaţii. Se vorbeşte inclusiv despre cea mai gravă infracţiune săvârşită împotriva umanităţii: genocid. Care înseamnă închisoare pe viaţă pentru cel sau cei care au comis-o şi confiscarea totală a averii.

În al doilea rând, începem să înţelegem care sunt adevăratele dimensiuni ale jafului sistematic din sistemul de sănătate, jaf cu consecinţe deosebit de grave. S-a furat începând cu achiziţia de aparatură medicală prin supraevaluarea utilajelor şi până la achiziţia de medicamente şi a substanţelor folosite în spital, sau prin externalizarea unor servicii medicale. Probabil, următorul scandal care va zgudui Sănătatea, va fi cel al externalizării dializei, unde firme private încasează bani cu nemiluita de la stat, pentru servicii pe care şi statul le-ar putea presta foarte bine, probabil la preţuri mult mai mici. Acum începem să pricepem de ce an de an la Sănătate se dau tot mai mulţi bani de la buget, dar medicii continuă să aibă lefuri de mizerie, spitalele să arate jalnic iar pacienţii să-şi aducă de acasă medicamente şi seringi ori branule.

 

CÂTEVA CERTITUDINI

În ceea ce priveşte accidentul în care şi-a pierdut viaţa Dan Condrea, patronul de la Hexi Pharma, cu o zi îaninte de a se prezenta în faţa procurorului, au apărut şi primele certitudini.

S-a speculat că Dan Condrea era filat de un echipaj al unui seriviciu secret. Martora Gabriela Monica a declarat fără echivoc: „A mers în spatele meu prin comuna Tamaş, iar după ce am ieşit din ea, m-a depăşit. Eu aveam cam 80 de kilometri la ora, el probabil 100 – 110. Vorbea la telefon. L-am văzut bine. După el nu venea nimeni. Nici după accident nu a oprit nici o maşină şi nici nu ne-a ajuns din urmă. Apoi am auzit o bubuitură. La faţa locului era un bărbat care venea pe bicicletă din sens opus, care mi-a făcut semn să opresc. Mi-a spus că dacă am telefon, să sun la 112. Asta am şi făcut. Apoi am coborât de pe drum, pentru că cei de la 112 mă întrebau câte victime sunt şi dacă mai este cineva în viaţă. M-am apropiat numai eu de maşină, pentru că omul cu bicicleta mi-a spus că i se face rău. Apoi a apărut o maşină de poliţie, care a oprit. Dar nu era maşina trimisă în urma apelului meu de urgenţă, ci un echipaj care trecea întâmplător prin zonă.”

Nici martorul de pe bicicletă, care a rămas în drum, nu confirmă să fi fost vreo maşină care să fi trecut pe acolo imediat după accident şi nici vreuna care să întoarcă şi să o ia înapoi spre Tamaş, după producerea accidentului. Dimpotrivă. Cât martora Gabriela Monica a coborât la maşina avariată şi mai apoi i s-a alăturat şi poliţistul care mergea întâmplător pe acolo, nu a mai trecut nimeni.

Există însă şi un martor, care pretinde că a văzut o maşină venind din spate imediat după producerea accidentului, care a schiţat o tentativă de frânare şi care apoi a trecut mai departe, către Buftea. Dar nu poate preciza nici ce marcă era maşina, nici câţi oameni se aflau în ea. Cu atât mai puţin nu i-a reţinut numerele. Credibilitatea acestui martor este, după părerea mea, zero. Vrea doar să câştige popularitate, fără a fi amestecat în evenimente.

S-a lămurit şi direcţia pe care se deplasa victima. Dinspre comuna Corbeanca, spre oraşul Buftea, ceea ce confirmă informaţia că Dan Condrea mergea să-şi ia fetiţa de la fosta soţie. Apăruse speculaţia că venea dinspre Buftea, că a întors în loc pe şosea ca să scape de cineva care-l urmărea şi aşa a ieşit de pe carosabil, izbindu-se fatal de cei trei pomi. Declaraţia celor doi martori de la faţa locului, precum şi lipsa oricăror urme pe asfalt, susţin faptul că maşina se deplasa pe direcţia Buftea. Şi în nici un caz, după ce ar fi întors în loc pe şosea (care este ceva mai îngustă decât un drum normal) nu ar fi putut avea atâta viteză încât să lovească doi pomi şi să se facă zob de al treilea.

S-a lămurit şi povestea cu viteza. Au existat mai mulţi specialişti care, fără a merge la faţa locului, au afirmat că vehiculul se deplasa cu mai mult de 150 de kilometri pe oră. Cu totul fals. Martora care a fost depăşită spunea că l-a văzut pe Condrea rulând cu aproximativ 100 – 110 de kilometri la ora, iar după mai puţin de un minut (martora spune că atunci când a ajuns la locul accidentului încă mai se rostogoleau piese din maşină – deci a ajuns foarte repede) a auzit bubuitura pricinuită de izbirea de primul copac. Deci, maşina nu putea avea mai mult de 120, poate 130 de kilometri la oră. Să mai adăugăm la aceasta şi faptul că automobilul nu era deloc unul performant.

Nelămurite rămân însă două lucruri extrem de importante.

ÎN MAŞINĂ ERA CONDREA, SAU NU?

În primul rând, răspunsul la întrebarea: „Cine era în maşină”?
Elementele de identificare ale cadavrului sunt destul de aproximative. Martora Gabriela Monica spune că atunci când a ajuns lângă maşina avariată, din care încă mai ieşea fum, nu a văzut pe nimeni în interiorul epavei. Abia la insistenţele celor de la 112 a căutat în jur (iarba în locul unde s-a oprit maşina după izbitura de cei trei pomi este înaltă până mai sus de genunchi) şi a descoperit un trup mutilat, zăcând cu faţa în jos în noroi. Împreună cu poliţistul au mai căutat prin iarbă şi au descoperit un portofel în care se afla un permis de conducere pe numele Dan Alexandru Condrea, ceva bancnote şi o carte de credit. De asemenea, fosta soţie a lui Condrea, Laura Georgescu, spune că l-a recunoscut după îmbrăcăminte. Este însă neclar în ce împrejurări a văzut cadavrul pentru a-l identifica, pentru că nu a fost nici un moment la faţa locului. Iar a doua zi s-a dat un comunicat că identificarea cadavrului s-a făcut de către noua concubină, după câteva semne particulare. Toate astea în condiţiile în care cadavrul era desfigurat. Astfel că, singura probă certă rămâne cea a ADN-ului, care însă nu ştim în ce condiţii a fost ridicat. Profesorul doctor Tudorel Butoi, cel mai important psiholog criminalist din România, afirmă că, după părerea domniei sale, cadavrul nu aparţine lui Condrea. Rămâne să vedem proba ADN, care nu a ieşit încă de la laborator.

PROBE IMPORTANTE UITATE LA FAŢA LOCULUI

Cel de-al doilea element care uimeşte este graba cu care s-a lucrat la faţa locului. Şi cadavrul, şi epava maşinii au fost ridicate foarte repede, deşi accidentul s-a produs în afara carosabilului, deci nimic nu ar fi stânjenit circulaţia.
Ieri am fost din nou la faţa locului şi am mai cules câteva piese. Unele dintre ele, desigur, fără importanţă. Un fragment dintr-o oglindă de far, rămăşiţe de la bara de protecţie, fragment de la aerul condiţionat. Dar sunt şi cel puţin două piese despre care specialiştii spun că sunt foarte importante în economia anchetei. Este vorba despre un pinion de la cutia de viteze. Dar şi de computerul care asista cutia de viteze, pentru că maşina avea cutie automată. Le-am cules din iarbă. De ce sunt importante cele două? Mai ales computerul? Pentru că pe baza lor, specialiştii pot determina ştiinţific, foarte exact, viteza cu care se deplasa maşina în momentul impactului, în condiţiile în care vitezometrul de la bord a fost distrus. Dumnezeu ştie ce alte fragmente importante se mai află, neridicate, prin iarba înaltă.


În episodul următor vom continua investigaţiile şi deducţiile pe baza elementelor noi care vor apărea.
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri