PATRONUL HEXI PHARMA – ÎNCĂ O VICTIMĂ A MAFIEI DIN SĂNĂTATE

PATRONUL HEXI PHARMA – ÎNCĂ O VICTIMĂ A MAFIEI DIN SĂNĂTATE(2585)


Imediat după ce s-a aflat, duminică seara, că victima groaznicului accident de pe drumul care leagă comuna Corbeanca de oraşul Buftea este Dan Condrea, patronul „Hexi Pharma”, firma implicată în, probabil, cel mai mare scandal de corupţie de după 1989, au început speculaţiile. Dan Condrea s-a sinucis, sau a fost asasinat, sau şi-a înscenat moartea ca să poată să dispară liniştit din mijlocul scandalului, sau pur şi simplu a fost vorba de un nefericit accident. Primele semne de întrebare au apărut atunci când autorităţile, cu o grabă suspectă, au curăţat duminică seara locul tragediei. Patru variante, toate posibile, deşi cel puţin una pare fantezistă. Dar trebuie luată în calcul.

În plus, a fost o cercetare sumară la faţa locului şi trupul neînsufleţit al victimei, dar şi epava maşinii, au fost ridicate foarte repede. De ce atâta grabă, în condiţiile în care, cu numai o săptămână înainte, tot pe acelaşi drum avusese loc un alt accident, tot o ieşire în decor, dar cu consecinţe mai puţin grave, iar epava a stat pe marginea drumului neridicată mai bine de o săptămână. Cu atât mai mult cu cât rămăşiţele autoturismului lui Condrea erau împrăştiate pe câmp şi nu încurcau în nici un fel circulaţia. Toate aceste elemente au amplificat speculaţiile. Graba mai ales a îngrijorat, pentru că am mai avut o experienţă. Catastrofa de la Mihăileşti, unde tot aşa, cu mare grabă, s-a curăţat locul şi s-a turnat asfalt peste probe dar şi peste fragmente ale victimelor încă neridicate. 

Să vedem în continuare care dintre aceste ipoteze este cea mai credibilă.

 

Două elemente foarte importante pentru anchetă

Pentru a putea realiza o analiză cât mai corectă, trebuie să mai facem două precizări. Dan Condrea reuşise să obţină pentru firma sa mai mult de 12.000 de contracte cu statul, aproape toate prin încredinţare directă. Cu dedicaţie adică. Devine limpede faptul că Dan Condrea nu era de capul lui. Ci o faţadă, un buzunar prin care se scurgeau către stăpânii săi sute de milioane de euro. Cât de puternici sunt aceşti oameni din spatele lui Condrea? Să dăm doar un singur exemplu. Fostul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu a minţit cu neruşinare atunci când a afirmat că doar 5 la sută din testele făcute substanţelor „Hexi Pharma” au ieşit cu probleme. Când în realitate mai mult de jumătate din substanţele testate s-au dovedit a fi apă chioară, cumpărate la preţuri de super-dezinfectante. Deci, sunt oameni care au puterea să determine un ministru să mintă atât de grav, încât să-şi piardă scaunul. Să mai notăm că aceşti indivizi, pe care greşit i-am numit oameni, sunt de un cinism dus la extrem. Livrând cu bună ştiinţă apă de ploaie în loc de dezinfectanţi, ştiau sigur că în urma acestei acţiuni vor muri mii de oameni. Şi totuşi, au făcut-o pentru bani, ignorând realitatea tragică. Credeţi că aceşti cinici criminali, care ucid cu bună ştiinţă pentru bani, se mai pot împiedica de viaţa unui singur om, fie el şi partenerul lor pe nume Dan Condrea, cu care au stat la masă sau şi-au sărbătorit împreună evenimentele din viaţa lor, atunci când este vorba nu de bani, ci de propria lor libertate?

În al doilea rând, trebuie să mai punctăm un element extrem de important. A doua zi, adică luni de dimineaţă, Dan Condrea era convocat la Parchet, unde urma să fie pus sub învinuire. Poate şi reţinut.

 

Varianta sinuciderii, pe ultimul loc

Imediat după accident, s-au şi pornit speculaţiile în ceea ce priveşte un suicid. La fel de repede, aş spune, ca şi ridicarea epavei maşinii şi a cadavrului. Sinucidere! Adepţii acestei teorii, care ar rezolva extrem de convenabil cazul pentru cei implicaţi, se bazează pe argumente, după părerea mea, foarte subţiri.

Primul ar fi că Dan Condrea trăia, de la izbucnirea scandalului, sub o presiune extraordinară, care ar fi putut fi de natură să-l împingă să-şi ia viaţa. Se aduc aici argumente: o vecină a stat de vorbă cu el cu câteva zile înainte de tragedie şi Condrea i-a mărturisit că mai bine se sinucide decât să se ducă la puşcărie. Iminenta prezenţă la Parchet ar fi amplificat această stare. Mai este şi mărturia portarului de la rezidenţialul pe poarta căruia Condrea a plecat spre moarte, care spune că l-a văzut abătut. Şi cam atât sunt argumentele care să susţină această ipoteză. De partea cealaltă, argumentele care să o infirme ar fi: Angajaţii firmei lui Condrea, care acum au început să rupă tăcerea, spun că patronul lor era de felul lui un om închis, deloc comunicativ, dar gata să ajute pe cine avea nevoie. În plus, era şi un familist convins, deşi era divorţat şi îşi iubea la nebunie copiii. Dar, să nu uităm, furaţi de această imagine idilică, că Dan Condrea era un individ care alerga în haită cu lupii, că era de aceeaşi teapă cu cinicii care au ucis pacienţii din spitale cu substanţele lor apă de ploaie. Iar criminali care ajută bătrânele să treacă strada sau împart bomboane la copiii străzii, am mai văzut. Concludentă mi se pare declaraţia fostei soţii: „Niciodată nu s-ar fi sinucis. Mai degrabă ar fi ucis el pe altcineva”. Faţă de declaraţia vecinei (Închipuiţi-vă dialogul: - Bună ziua, vecine, - Bună ziua, vecină, - Ce faci vecine? – Uite, mă gândesc să mă sinucid, dacă vin ăştia cu pârnaia peste mine). Cred că între vecină şi fosta soţie, cea de-a doua îl cunoştea mult mai bine.

În plus, sinuciderea prin tamponarea cu un pom este cea mai, hai să-i spunem, „nesigură”. Poţi foarte bine să nu mori, doar să te accidentezi şi să rămâi schilod pe viaţă. Iar dacă Condrea a ales această modalitate de a muri, de ce nu a intrat frontal cu maşina în primul pom gros de pe marginea drumului şi a încercat să treacă printre ei, julind doi şi oprindu-se abia în al treilea.

Şi, aţi mai văzut sinucigaş care să recurgă la gestul necugetat în drum ca să-şi vadă copilul? Nu mai firesc era ca mai întâi să-l vadă şi mai apoi să se sinucidă, în cazul în care avea această intenţie?

În episoadele următoare, vom analiza şi celelalte ipoteze, cu argumente pro şi contra şi informaţii noi, pe măsură ce ele apar.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri