Saşii te aşteaptă în familie !

Saşii te aşteaptă în familie !(1011)


   A IV-a ediţie a Săptămânii Haferland, cel mai mare eveniment cultural dedicat promovării zonei săseşti din Transilvania, va avea loc în perioada 10-15 august 2016 şi aşteaptă peste 2.500 de turişti în câteva sate din judeţele Mureş şi Braşov, au anunţat uri organizatorii. Conform acestora, ediţia din acest an a festivalului are ca tematică centrală familia, iar sloganul evenimentului este "Saşii te aşteaptă în familie!". Odată cu ediţia din acest an, festivalul îşi propune să devină primul eveniment dedicat turiştilor care călătoresc în familie şi să le ofere acestora modalităţi de petrecere a timpului liber, indiferent de vârstă. A IV-a ediţie a Săptămânii Haferland va include localităţile din judeţele Mureş şi Braşov: Fiser, Rupea, Saschiz, Viscri, Roades, Crit, Cloasterf şi Mesendorf. În cadrul festivalului, turiştii români şi străini vor putea să asiste la degustări de produse locale, concerte de muzică clasică şi concerte gospel în bisericile fortificate, bal tradiţional săsesc, dar şi demonstraţii de meşteşuguri. În plus, cei mici vor putea participa la un concurs de pictură şi la şezători cu poveşti.

Primele trei ediţii ale festivalului Săptămâna Haferland au strâns peste 4.000 de participanţi şi s-au bucurat de prezenţa a zeci de personalităţi ale vieţii culturale şi sociale din România şi Germania. În 2016, organizatorii evenimentului, Fundaţia Michael Schmidt, împreună cu Fundaţia Tabaluga, susţinute de Fundaţia Adept, Fundatia Mihai Eminescu Trust şi Asociaţia Saşilor Transilvăneni în Germania, şi-au propus ca atât numărul turiştilor, cât şi timpul petrecut de aceştia în zonă să crească. Dacă în 2015 majoritatea turiştilor au participat la activităţile dintr-o singură zi de festival, la ediţia din 2016 organizatorii vor ca aceştia să petreacă minimum două zile în satele săseşti din "Ţara Ovăzului". Regiunea săsească din Transilvania a fost denumită "Ţara Ovăzului" sau Haferland, întrucât localnicii obişnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

Ziua principală a ediţiei de anul acesta a festivalului Săptămâna Haferland se va desfăşura în satul Criţ (judeţul Braşov), pe 14 august 2016. Festivalul va beneficia, conform AGERPRES, de înaltul patronaj al vicepremierului Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi al lui Bernd Fabritius, preşedinte al Federaţiei Mondiale a Saşilor şi membru în Bundestag.

OMD MAMAIA CONSTANTAjooble.org ziare, stiri