Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Valerică Zgonea – un sculer matriţer garant al legalităţii

Valerică Zgonea – un sculer matriţer garant al legalităţii(1937)


    Pentru că în Parlamentul României nu există funcţia de sculer-matriţer, Valerică Zgonea a decis să rămână în continuare preşedintele Camerei Deputaţilor.
    Ce dacă partidul care l-a făcut om, l-a exclus şi a cerut înlocuirea lui din fruntea deputaţilor? Ce mai contează acum că, dacă nu ar fi fost membru al PSD, pe Valerică nu l-ar fi votat nici vecinii de palier de la bloc şi ar fi văzut clădirea Palatului Parlamentului pe dinăuntru numai în Ziua porţilor deschise, dacă venea în excursie la Bucureşti.
    Aşa însă, lucrurile stau cu totul altfel. Valerică, în calitate de parlamentar, a învăţat pe dinafară un singur document: Regulamentul Camerei Deputaţilor. Deformaţie profesională, de pe vremea când maistrul sau şeful de echipă îl punea să înveţe manualul de protecţia muncii. Iar în Regulamentul respectiv scrie că:
   „Art. 26. – Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele.”

     Legându-se de această ultimă propoziţie, Valerică ne doboară cu logica sa. În esenţă, el spune aşa: Dragnea m-a dat afară din partid, deci am devenit deputat neafiliat, deci nu mai fac parte din grupul PSD, deci, nu mai am un lider de grup, deci, conform regulamentului Camerei, nu are cine să mă propună pentru înlocuire, deci, nu pot fi înlocuit, deci rămân aici veşnic. Mergând în cotinuare pe această logică a lui Valerică, ar trebui să judecăm astfel pentru viitor: alegerile se referă la o competiţie între partide, dar Valerică nu mai este în nici un partid, deci nu mai are treabă cu alegerile, deci nu poate fi schimbat prin vot, deci rămâne etern Preşedinte al Camerei Deputaţilor. Logică, recunoaştem, cam trasă de păr, dar o mai ajustăm niţel din pilă şi merge.
    Apropo de pilă. Vă mai amintiţi de imaginea aceea penibilă, când Valerică al nostru stătea tâmp lângă zidul Parlamentului, cu un ciocan uriaş în mână, pe care i-l dăruise simbolic Roger Waters, liderul de la „Pink Floyd”? Ce fraieri şi ăştia de la „Pink Floyd”, ce cadou nepotrivit i-au făcut. Habar nu au că sculerul matriţer lucrează cu pila, nu cu ciocanul. La dracu’ şi cu „The Wall” al lor. N-au priceput nimic. Valerică nu are nicio legătură cu zidurile. El este sculer-matriţer, nu fierar-betonist, face şaibe, nu pune cărămizi în zid.
     Pentru că a fost dat afară din PSD, deci nu mai avea cine să gândească şi pentru el şi neputând totuşi să ia loc cu capul gol la prezidiul Camerei, s-a reorientat repede şi a început să vorbească aidoma unui liberal. Să juri, nu alta, că Valerică nu este Zgonea, ci proaspăt-născutul băieţel al Alinei Gorghiu.
     Auzi ce debitează (în sensul scăpării de tâmpenii pe gaura gurii, nu în sensul tehnic de tăiere a metalului), cică fără el, se alege praful de legalitate în Camera Deputaţilor, că, lăsaţi de capul lor, aleşii vor vota din nou o marţe neagră, sau o joie galbenă, ori o vinere de post negru. Exact ce auzi de la orice liberal, când vine vorba despre apropiatele alegeri, ori în general, despre patrie.
     Pentru că pe Valerică l-am declarat „nevinovat” la capitolul „ţinere de minte”, să-i reamintim că, sub înaltul lui patronaj de Preşedinte care veghea la aplicarea strictă a legalităţii şi a luptei împotriva corupţiei, Camera Deputaţilor a interzis arestarea lui Mădălin Voicu. Deşi în acelaşi dosar, coelgul său de minoritate, Nicolae Păun a fost arestat. Şi este cel mai recent exemplu.
    Poate că Traian Băsescu avea dreptate. Să re-înfiinţăm şcolile profesionale. Dar atenţie mare la selectarea candidaţilor. Ca nu cumva de pe băncile acestor aşezăminte de cultură, în loc să iasă tinichigii auto, fierar betonişti sau chiar sculeri-matriţeri, să mai apară cumva încă un preşedinte al Camerei Deputaţilor.

     Că iar scăpăm greu de nătâng. Mai ales dacă-i neafiliat.

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri