SENTINŢA LUI DRAGNEA: SFIDARE LA ADRESA DEMOCRAŢIEI

SENTINŢA LUI DRAGNEA: SFIDARE LA ADRESA DEMOCRAŢIEI(2837)    Sentinţa pe care a primit-o Liviu Dragnea, şeful PSD în dosarul „Referendumul”, doi ani cu suspendare, este o bătaie de joc. O pedeapsă insignifiantă în raport cu gravitatea excepţională a faptei sale. Gravitate care sporeşte, pentru că nelegiuirea a fost comisă de unul dintre liderii politici de prim-plan de la această oră din România.
    Este o bătaie de joc la adresa noastră, a fiecărui cetăţean, dar şi o bătaie de joc la adresa celor care au murit nu numai la Revoluţie, ci şi în închisorile comuniste, pentru ca în România să fie democraţie,
    La o privire superficială, Liviu Dragnea nu a comis mare lucru. A ciordit nişte voturi. A măsluit nişte liste. A pus să voteze nişte morţi. Cu ce ne-a păgubit asta pe noi, oamenii de rând, în comparaţie cu pagubele ce ne-au fost făcute de hoţii care au jecmănit România şi a căror acţiuni criminale au golit bugetul ţării, de nu mai sunt bani de pensii ori de mărit salariile. Ne-a păgubit. Şi încă foarte grav.
   Acţiunea ilegală a lui Liviu Dragnea nu ne loveşte direct la buzunar. Dar loveşte grav în valoarea fundamentală a societăţii noastre: Democraţia. A măslui voturile la un referendum, care este cea mai înaltă expresie de manifestare a voinţei poporului, dreptul suprem al acestuia de a-şi spune părerea asupra unei chestiuni de interes general, înseamnă a perverti această voinţă şi a fura acest drept suveran. De aceea este o infracţiune de o gravitate extremă, care ar trebui pedepsită ca atare de către legea penală.
   După părerea mea, acţiunea criminală a lui Liviu Dragnea este la fel de gravă şi periculoasă ca aceea a unui judecător care ia şpagă şi dă o sentinţă nedreaptă. Acţiunea lui nu numai că nenoroceşte nişte vieţi, dar atacă direct pilonul de bază al statului de drept: Justiţia. Un judecător şpăgar, care dă sentinţe nu după lege, ci după bunul plac, face ca oamenii să nu mai aibă încredere în Justiţie. Face ca independenţa Justiţiei sau inamovibilitatea magistraţilor să nu mai fie decât paravane care să-i apere de răspundere pe judecătorii penali.
    Spre exemplu, în urmă cu puţină vreme, un judecător care a fost dovedit că a luat mită, a fost condamnat la mai mult de 20 de ani de puşcărie cu executare. Sentinţă absolut corectă. Liviu Dragnea, care a atacat democraţia în esenţa ei, a luat doi ani cu suspendare.
    Sentinţa aceasta în bătaie de joc, eu cred că mai are o consecinţă foarte gravă. Aruncă în derizoriu rezultatul, vă amintiţi, cu foarte mult cântec, al referendumului, când peste 7 milioane de oameni au vrut să-l trimită acasă pe preşedintele în funcţie. Votul lor este dat la coş: „Deşi s-a furat, tot nu am fost demis”. De asemenea, se aruncă în derizoriu şi atitudinea lui Băsescu, la fel de penală ca a lui Dragnea după părerea mea, de a îndemna, din postura de şef al statului, cetăţenii să nu meargă la vot. Adică să nu participe la viaţa cetăţii. Pe care chiar el o conducea la acea vreme.
   Când un amărât fură o găină, este condamnat la patru-cinci ani cu executare. Când un lider politic fură democraţia, ia doi ani cu suspendare.

     Să fie democraţia, mai puţin valoroasă decât o găină?
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri