Cum s-a născut o universitate în Cernavodă

Cum s-a născut o universitate în Cernavodă(1291)


După o lungă perioadă de speranţă, tinerii din Cernavodă vor avea şansa de a se pregăti pentru o carieră, chiar la ei acasă. Porţile li se vor deschide prin intermediul primei universităţi care îşi va deschide un punct de lucru la Cernavodă, şi care va fi accesibilă tuturor tinerilor care au promovat BAC-ul în oraş şi nu numai.

Acesta este un proiect care se desfăşoară în exclusivitate la Cernavodă, şi pe care primarul Gheorghe Hânsă îl susţine, cu dorinţa ca toţi tinerii din localitate, mai ales cei care nu îşi permit să studieze la marile centre universitare din ţară, să aibă acces la educaţie şi formare profesională chiar la ei acasă. Parteneri de nădejde în acest proiect sunt doi reprezentanţi ai Universităţii Tomis din Constanţa: prof. univ. Paul Bocănete, rectorul universităţii şi prof. univ. Nelu Mocanu, decan al universităţii. Alt partener şi susţinător al acestui proiect este directorul Liceului Energetic din Cernavodă, Dumitru Covatariu, care va fi gazda viitorilor cursanţi.

„Cursurile vor începe, chiar din toamnă, odată cu începerea anului universitar. În funcţie de numărul tinerilor interesaţi, filiala Universităţii Tomis îşi poate deschide porţile, fiind necesară constituirea unei clase de cursanţi”, a spus primarul Gheorghe Hânsă.

El a adăugat că, pentru toţi tinerii interesaţi în studii superioare, în incinta căminului Liceului Energetic va funcţiona un Centru de Înscriere şi Orientare Profesională.

Demersurile acestui proiect au fost făcute în cadrul întâlnirii ce a avut loc între primarul Gheorghe Hânsă, directorul liceului Dumitru Covatariu şi reprezentanţii Universităţii Tomis din Constanţa, care împreună sunt optimişti în a crea noi oportunităţi pentru viitoarea generaţie a oraşului.

Edilul din Cernavodă a mai precizat că Universitatea Tomis din Constanţa pregăteşte economişti în facultăţi autorizate să funcţioneze începând cu anul 2007, în concordanţă cu standardele europene stipulate în Convenţia de la Bolognia.

„Domeniile pentru care vor fi pregătiţi studenţii sunt, cu precădere, cu specific economic vizând turismul, serviciile, managementul afacerilor, administraţia publică, finanţe bănci şi contabilitate. Se vrea un mic ASE la Cernavodă iar iniţiativa are şanse de realizare. Conducerea universităţii propune un învăţământ de calitate, cu program flexibil, după ora 16.00 raportat la programul de serviciu al studenţilor care îşi doresc să lucreze. Taxele de studii sunt accesibile, nu se percep penalizări pentru neplata la timp, admiterea este simplificată iar studenţii pot accesa platforma virtuală de pe site-ul universităţii pentru vizualizarea cursurilor sau pentru a verifica informaţii legate de situaţia lor şcolară”, a mai spus Gheorghe Hânsă.

În cadrul întâlnirilor dintre reprezentantul administraţiei publice locale şi cei ai universităţii s-au găsit soluţii şi pentru cei care nu au promovat BAC-ul. Astfel, este de reţinut şi faptul că această universitate poate oferi o paletă mai largă de servicii pentru tinerii care îşi doresc să îşi continue studiile. Cei care nu vor promova BAC-ul anul acesta, chiar şi cei care nu l-au promovat în trecut, nu trebuie să îşi facă griji, universitatea le va pune la dispoziţie o gamă diversificată de studii postliceale. De asemenea, şi pentru cei care au întrerupt studiile liceale, universitatea le va oferi o formă de învăţământ, cu frecvenţă redusă, pentru a-şi finaliza studiile medii.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri