Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
MOSCHEEA ORTODOXĂ ROMÂNĂ

MOSCHEEA ORTODOXĂ ROMÂNĂ(1801)


       În disputa asupra construirii în Bucureşti a celei mai mari moschei din Europa, Biserica Ortodoxă Română a adaptat, pe şest, învăţătura lui Iisus: „Întoarce şi celălalt obraz”. Musulmanilor turci, popii noştri le-au întors şi celălalt… hotel.

       Desigur, există o legătură între obraz şi hotel. Pentru că trebuie să fii mai mult decât neobrăzat ca să faci tranzacţia despre care vom vorbi.

       Viitoarea moschee de la Bucureşti este un cartof fierbinte, pe care şi-l pasează din mână în mână cei care au de luat această decizie. Povestea este veche din 2004, când guvernul de atunci a fost de acord, pe şest, să se construiască lăcaşul de cult în Bucureşti. A urmat Băsescu, care acum strigă în gura mare că nu este de acord cu construirea moscheei, dar care atunci când era preşedinte şi-a dat acordul. Ponta nu zice nimic, iar tăcerea lui ne costă aproximativ 4 milioane de euro, adică valoarea terenului din zona de Nord a Capitalei pe care l-a donat turcilor ca să facă moschee. A mai venit şi Johannis care, după o relaxare la Istambul, a fost de acord şi el cu construcţia.

       Dacă-i întrebi însă pe fiecare, ne prostesc cum că nu ar fi de acrod.

       Şi ca prosteala să fie până la capăt, ni s-a servit o altă minciună. Cum că ar fi vorba despre o reciprocitate. Noi oferim terenul statului turc pentru a construi marea moschee, statul turc ne oferă nouă un teren la schimb, pentru a construi o biserică. Şi încă una care să amintească de sfântul Constantin Brâncoveanu şi martiriul său.

       Şi acum urmează faza cu obrazul. Turcii vor construi moscheea. Biserica Ortodoxă Română a dat-o la-ntors. Mai întâi a fost vorba, într-adevăr despre construirea unei mari biserici. Apoi popii s-au răzgândit şi au spus că fac doar o capelă. Că oricum Brâncoveanu e mare, chiar dacă este pomenit într-o uriaşă biserică sau într-o prăpădită de capelă. Apoi s-au răzgândit din nou. Nu mai fac nici capelă, ci un locaş de popas pentru pelerini. Mai pe înţeles, un hotel pentru turiştii care vizitează Istambulul.

       Ca să justifice această golănie popească, BOR mai încearcă încă o dată să ne prostească. Spun că nu este nevoie să mai construiască o biserică românească în Istambul, pentru că deja există una. În timp ce musulmanii au tot dreptul să construiască o moschee în România, pentru că nu există niciuna. Minciună sfruntată, evident. Moschei sunt nu numai cea de la Constanţa, din centrul istoric, care este şi cea mai cunoscută, ci cam în toate localităţile din Dobrogea. Şi inclusiv la Bucureşti. Dacă ar avea dreptate şi în România nu ar exista nici o moschee, de ce ar trebui ea construită la Bucureşti şi nu în Dobrogea, zona unde este concentrată comunitatea turco-tătară de la noi. De ce ar vrea Muftiatul Cultului Musulman din România să trambaleze credincioşii de la Constanţa la Bucureşti ori de câte ori aceştia au chef să se roage.

        În ce constă ţeapa pe care o dă BOR statului, în goana ei creştinească după cât mai mulţi „ochiul dracului”. Terenul donat turcilor este din patrimoniul ţării. Nu este nici un centimetru pătrat din multele terenuri şi păduri care au fost retrocedate BOR. Adică este terenul fiecăruia dintre noi. Pe terenul dat la schimb în Istambul, Patriarhia va construi un hotel de pe urma căruia va încasa ea banii, fără măcar să plătească vreun impozit la stat pe câştiguri. Adică noi dăm terenul, iar BOR ia banii, fără să investească nimic.

       Dacă tot se duc pelerinii, evident prin agenţia de turism a Patriarhiei, pe urmele lui Brâncoveanu, ce-ar fi să li se ofere, pe lângă pelerinajul creştin la Moscheea Albastră şi un serviciu complet de decapitare, ca să încerce cu adevărat senzaţia lui Brâncoveanu? Aşa cum credem că n-ar strica să fie introdusă oferta de crucificare pentru pelerinii care merg la Ierusalim şi se cazează la hotelul BOR din Ierihon, cel care a făcut să se rupă relaţiile dintre Sfântul Sinod din Ierusalim Şi Biserica Ortodoxă Română.
 

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri