OVIDIUS – ULTIMA CONSPIRAŢIE PENTRU FUNCŢIA DE RECTOR

OVIDIUS – ULTIMA CONSPIRAŢIE PENTRU FUNCŢIA DE RECTOR(3295)


        Am avut dreptate! Chiar dacă „lauda de sine, nu miroase a bine, trebuie să spunem că premoniţia noastră, bazată pe informaţii din interiorul universităţii, s-a adeverit. Unul dintre candidaţii la funcţia de rector, s-a retras din competiţie, aşa cum am anticipat zilele trecute.
        După cum veţi vedea în continuare, nici camarila actualului rector, râvnitor la încă un mandat, nu se va bucura până la capăt, în eventualitatea că va câştiga candidatul ei. Pentru că din umbră, o altă grupare care vrea să pună mâna pe universitate, trage sfori şi aşteaptă tăcută şi înfrigurată să pună mâna în interes propriu pe universitate.

 

        ALERGAREA DE UNUL SINGUR

        A devenit o modă ca, în din ce în ce mai multe competiţii pentru ocuparea unor funcţii de conducere, să fie doar un singur candidat. Ca să nu mai existe emoţii în ceea ce priveşte câştigătorul. Vă amintiţi, cu ceva vreme în urmă, cum toată lumea făcea mişto de alegerile de la Liga Profesionistă de Fotbal, unde ani la rând, competiţiile de ocupare a funcţiei de preşedinte s-au desfăşurat cu un singur candidat: eternul nea Mitică Dragomir, şmecherul care înainte de a începe confruntarea îşi elimina adversarii, astfel încât se confrunta doar cu sine însuşi.

        În această privinţă însă, nu ducem lipsă nici de exemple mai recente. Din lumea politică, de-o pildă. Competiţia pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al celui mai mare partid politic de la noi, PSD, s-a desfăşurat cu un singur competitor: Liviu Dragnea.

        De ce nu ar fi adoptat acest model câştigător şi la Universitatea „Ovidius”? În competiţia pentru funcţia de rector au fost înscrişi Sorin Rugină, Cristian Moşnianu şi un al treilea competitor, care s-a înscris de bună credinţă, crezând că poate face ceva pentru UOC şi care se află în afara jocurilor şi sforăriilor de gaşcă. Nu-i dăm numele, pentru a nu fi acuzaţi că-i facem propagandă. 

        Încă de săptămâna trecută, am primit informaţii despre campania murdară, cea din umbră, care nu este la vedere, desfăşurată pentru fotoliul de rector. Despre lovitul la gioale, care avea drept scop scoaterea din cursă a celui mai serios competitor al lui Rugină, Cristian Moşnianu.

        Şi informaţiile s-au dovedit a fi reale. Marţi, în jurul orelor 16,00, Cristian Moşnianu şi-a anunţat retragerea din cursa pentru funcţia de rector. Aparent, Sorin Rugină este învingător, înainte de a se încheia competiţia. De ce spunem „aparent”? Pentru că şi lui i se pregăteşte ceva.

 

        RUGINĂ ESTE VULNERABIL CU UN DOSAR PENAL ŞI O INCOMPATIBILITATE

        Actualul rector Sorin Rugină nu este nici el o Albă ca Zăpada în gaşca de penali din fruntea UOC, începând cu Dan Epure, condamnat definitiv şi Gheorghe Ţarălungă, până mai ieri în arest la domiciliu, cercetat şi el penal pentru fapte de corupţie, pe care le-am prezentat şi noi în serialul nostru. Şi rugină are probleme.
Prof. dr. Sorin Rugină, în calitate de medic specialist boli infecţioase a gestionat, mai exact a fost coordonatorul programului de tratare a teribilei maladii SIDA în judeţele Constanţa şi Tulcea. Ce a făcut domnul doctor în această calitate? A greşit la numărătoare. La numărarea bolnavilor. Conform uni raport, (nr. 3314 din 17.06.2002) s-au descoperit aproximativ 5.000 de bolnavi de SIDA în plus faţă de cei estimaţi. Spunem estimaţi, pentru că, aşa cum arată acelaşi raport, fişele bolnavilor de SIDA din Dobrogea erau vraişte, de nu le mai dădea nimeni de cap. Vraişte era şi gestiunea farmaciei prin care s-a derulat achiziţionarea medicamnetelor pentru nenorociţii care au HIV. 

        Să începem însă cu începutul. La punctul 2.5.1.Analiza executiei bugetare pentru programul national SIDA pe anul 2001. al raportului se spune:

• Au fost contractate şi fundamentate la capitolul venituri 40.210.000 mii lei
• Finanţarea anului 2001 24.149.075 mii lei
• Cheltuieli efective pe anul 2001 57.795.161 mii lei
TOTAL:diferenţă între finanţare şi cheltuieli pe program SIDA 33.646.086 mii lei
Depăşirea sumei contractate: - - 17.585.161mii lei

        Să reţinem această sumă, deloc mică. Ea ar reprezenta banii folosiţi în plus pentru achiziţionarea medicamentelor pentru tratarea SIDA. Numai că, acelaşi raport constată, cu oarecare nedumerire:
        “În contextul depăşirii majore a fondurilor contractate -cheltuielile având în totalitate destinaţia de achizitii de medicamente - se constată că pe teritoriul acoperit de Spitalului Clinic Municipal Constanta pentru programul SIDA, se fac donaţii de ordinul milioanelor de dolari; exemplu: :

               • donaţia fundaţiei AMERICARES – SUA din data de 23.05.2002, către Asociatia Speranta în sumă                          totală de 977.876,48 USD , care conţine medicamentele Kaletra, în valoare de 650 000 USD şi                        Norvir, în valoare de 321 733 USD.

        Coroborăm exemplul de mai sus, cu achiziţiile din luna aprilie 2002, pentru Norvir si Kaletra, în sumă de cca. 2 miliarde lei, din fondurile alocate de la buget.”

        Cu alte cuvinte, ce înseamnă asta? Că în programul coordonat de domnul Sorin Rugină, o dată medicamentele au fost primite gratis sub formă de donaţie, şi o dată, aceleaşi medicamente, au fost achiziţionate cu bani de la buget. Aţi înţeles acum de unde diferenţa de peste cinci mii de bolnavi fictivi? Bolnavii reali erau trataţi cu medicamnetele primite gratis, iar cei fictivi, cu medicamente fictive, dar “cumpărate” pe bani deloc fictivi de la buget. Bani despre care nu se mai ştie nimic, pentru că dosarul plânge singur uitat prin sertare. Docotrul Rugină este susţinut pentru funcţia de rector de către prof. Străinu Crecel. Asta pentru că cine se aseamănă se adună. Scandalul cu medicamentele pentru SIDA, primite gratuit, dar pe care coordonatorii de programme au încasat bani, îl are în fruntea sa pe coordonatorul naţional, profesorul Străinu Crecel. De altfel, despre acest subiect de corupţie a vorbit şi Michael Guest, fostul ambasador al SUA la Bucureşti, în discursul rostit la încheierea misiunii sale diplomatice la noi în ţară. Scandal pe care s-a pus batista, dar care, în actualul context al luptei anti-corupţie, va fi reactualizat cât de curând.

        A doua vulnerabilitate a doctorului Sorin Rugină este incompatibilitatea. Despre ea se ştie mai puţin şi de aceea nu vom insista şi noi. Cert este că deja s-a depus o reclamaţie în acest sens la ANI.

 

        CINE ÎL PÂNDEŞTE PE RUGINĂ

        Dorinţa arzătoare ca Sorin Rugină să iasă rector nu-i macină numai pe cei din gaşca lui, ci şi un alt grup. Unul tăcut, care vrea să acapareze pentru ei Universitatea “Ovidius”. Este vorba despre haita de profesori de la Facultatea de Ştiinţe Economice, care îl are în frunte pe actualul şef al Senatului. Aşteaptă liniştiţi să iasă Rugină pentru ca apoi să-l debarce fie pentru mânăriile cu medicamentele, fie ca incompatibil.

 

        CE ZICEŢI? VOM AVEA DIN NOU DREPTATE?

        Prezicerea noastră cu retragerea din competiţie a lui Moşnieanu s-a deverit. Ce ziceţi, se va adeveri şi aceea cu desfiinţarea facultăţilor? Că vor rămâne numai cinci din şaisprezece? A facultăţilor şi a posturilor aferente de decani şi prodecani?
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri