LA „OVIDIUS” URMEAZĂ: DESFIINŢAREA MAI MULTOR FACULTĂŢI ŞI O RETRAGERE RĂSUNĂTOARE DIN CURSA PENTRU FOTOLIUL DE RECTOR

LA „OVIDIUS” URMEAZĂ: DESFIINŢAREA MAI MULTOR FACULTĂŢI ŞI O RETRAGERE RĂSUNĂTOARE DIN CURSA PENTRU FOTOLIUL DE RECTOR(5763)


 Să nu credeţi cumva că am dobândit între timp calităţi paranormale şi am început să anticipăm ce se va petrece în următoarele zile şi săptămâni la UOC. Unii ghicesc viitorul în modul de aliniere al planetelor, alţii în numere, făcând tot felul de calcule care de care mai halucinate. Viitorul mai apare în cărţi, în zaţul de cafea, în bobi, în formele din palmă şi în câte şi mai câte metode de a specula fireasca dorinţă a fiecăruia dintre noi de a şti ce ne rezervă viitorul.
 Noi nu vom ghici viitorul Universităţii „Ovidius” nici în zaţ, nici în astre, nici în numere. Ci, îl vom ghici în informaţii. Informaţii de ultimă oră, deosebit de interesante, zic eu.

 DESFIINŢAREA A UNSPREZECE FACULTĂŢI

 Prima previziune pe care o facem, este aceea că în viitorul deloc îndepărtat, adică la scurt timp după alegerile pentru funcţia de rector, Universitatea „Ovidius” se va restructura. Cum? Veţi vedea imediat.

 Este binecunoscut de toată lumea că treburile financiare la UOC nu merg bine de mai mulţi ani de zile. Că acele 2 milioane de euro pe care universitatea îi avea în cont, sunt o veche şi frumoasă amintire, fără perspective însă de a se mai repeta. Bugetul s-a dus în cap, ca Radu Mazăre pe vremea când făcea scufundări extreme.

Însă, în ciuda acestor dificultăţi financiare, conducerea a continuat să realizeze venituri frumoase din tot felul de tertipuri, pe care le-am prezentat în mai multe rânduri în episoadele noastre. Să dăm câteva exemple. Iată cât au câştigat cei din fruntea UOC anul trecut:

Rector Sorin Rugină, venituri anuale de 446.796,20 lei
Prorector Eduard Circo, 383.426,92 lei
Prorector Diane Vancea, 253.669 lei
Prorector Mihai Gîrţu, 117.239,
Diana Ţenea, 269.914,3 lei
Carmen Elena Maftei 109.393 lei.
Bobe Alexandru, 109.039

Florin Anghel, fost Prorector, 114.104 lei.
Aureliana Caraiane, 107.896 lei,
Marius Cazimir Skolka, 109.232 lei.
Spatariu Elena Cerasela, decan la Ştiinţe Economice 154.297 lei.
Virgil Frunză, decan la Psihologie, 160.712 lei.
Dragoş Florin Vintilă, decan la Construcţii 175.797 lei.
Ion Bordeianu, fost Prorector 339.553 lei.

Bani buni, bani frumoşi, la care se mai adaugă şi multe deplasări în străinătate pe banii instituţiei.
Numai că instituţia merge acum prost din punct de vedere financiar şi nu mai poate asigura aceste venituri. Ce este de făcut? Simplu: creşterea veniturilor şi scăderea cheltuielilor. Fireşte, creşterea nu se referă la veniturile cadrelor didactice amintite, ci veniturile la bugetul UOC. Dar de unde venituri în plus însă, dacă în ultimii ani Universitatea „Ovidius” a pierdut nu mai puţin de 6.000 de studenţi.

Pentru a nu-şi pierde veniturile, conducerea UOC va apela la o redresare de tipul celor folosite de fostele dictaturi militare sud americane sau, venind mai aproape de malul Mării, cam ce a făcut Băsescu când a tăiat salariile şi pensiile. Adică, dacă bani în plus nu suntem capabili să aducem, reducem cheltuielile, dar de la voi, nu de la noi.
Conform acestui principiu, se vor reduce cheltuielile, desfiinţându-se majoritatea facultăţilor. Cu alte cuvinte, şi a posturilor de decani şi pro-decani, remunerate ca atare.
La această oră, UOC numără 16 facultăţi:

Facultatea de Medicină Dentară, Facultatea de Medicină, Facultatea de Științe Economice, Facultatea de Litere, Facultatea de Farmacie, Facultatea de Matematică și Informatică, Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, Facultatea de Științe Aplicate și Inginerie, Facultatea de Istorie și Științe Politice, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Facultatea de Drept și Științe Administrative, Facultatea de Educație fizică și Sport, Facultatea de Teologie, Facultatea de Arte, Facultatea de Construcții, Facultatea de Inginerie mecanică, industrială și maritimă

De unsprezece dintre acestea se va alege praful. Noul plan de reorganizare a UOC nu va mai cuprinde decât cinci facultăţi:

Medicină Generală
Medicină dentară și Farmacie
Științe umaniste
Inginerie
Științe sociale

Cu alte cuvinte, se vor desfiinţa cel puţin 22 de posturi de decani sau pro-decani. Ca să nu mai punem la socoteală restul personalului. Aşadar, economii suficiente pentru ca lefurile camarilei să fie păstrate.

CRISTIAN MOŞNIANU SE VA RETRAGE DIN CURSA PENTRU FOTOLIUL DE RECTOR

O altă informaţie confidenţială nu spune că acum, în plină campanie elctorală pentru fotoliul de rector al Universităţii „Ovidius”, unul dintre candidaţii cu şanse reale de a câştiga se va retrage. Evenimentul se va petrece la începutul săptămânii viitoare.
Să vedem dacă am avut dreptate!
Oricum, pentru că până la alegerile pentru funcţia de Rector nu mai este mult, nu vom mai publica nimic despre UOC până când nu se va încheia scrutinul şi nu va fi desemnat prin vot noul Rector. Ca să nu fim acuzaţi că ne amestecăm în alegeri.
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri