Pachetul anti-sărăcie

Pachetul anti-sărăcie(1058)


Guvernul a lansat un plan integrat de măsuri destinat combaterii sărăciei, care are în vedere toate categoriile de vârstă şi îşi propune să fie finanţat atât de la bugetul de stat, cât şi din fonduri europene.
Astfel, premierul Dacian Cioloş a facut o prezentare pe scurt a pachetului integrat pentru combaterea sărăciei, care cuprinde 47 de obiective pâna în anul 2020, de la creşterea ratei de ocupare a populaţiei cu vârste între 20 şi 64 de ani pâna la reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială.

"Avem in România foarte mulţi oameni supuşi riscului de sărăcie, dintre care 1,7 milioane sunt copii, cu riscurile mai mari, mai ales în mediul rural. Este o schemă integrată care este organizată pe etape din viaţă, pornind de la naştere şi pâna la sfârşitul vieţii", a declarat Dacian Cioloş.

În cazul nou-nascuţilor, un obiectiv este ca niciun copil să nu ramână fără identitate. În privinţa celor cu vârsta de până în 3 ani, trebuie asigurate creşe comunitare în comunităţile urbane şi plata unor îngrijitori în mediul rural. De asemenea, trebuie dezvoltat programul naţional "caravane medicale la sate". În cazul preşcolarilor, va fi monitorizată aplicarea programului "fiecare copil la gradiniţă" şi vor fi asigurate rechizite şi haine pentru copiii care primesc tichete sociale.

Pentru elevi, sunt prevăzute mai multe programe: "Şcoala-motor de incluziune în zonele defavorizate", "Şcoala după şcoala", "A doua şansă", şcoli accesibile copiilor, dar şi prevenirea abandonului şcolar prin sport. Pentru tinerii cu vârste între 16 si 24 de ani, vor fi dezvoltate sau extinse, de asemenea, mai multe programe: Programul naţional integrat pentru tinerii care nu au loc de munca/formare profesionala (NEETS), revigorarea invăţământului profesional şi tehnic si inserţia socio-profesională a tinerilor din sistemul de protectie specială
.
Pentru persoanele cu vârste intre 24 si 65 de ani sunt planificate măsuri active de ocupare, antreprenoriat rural, antreprenoriat urban şi antreprenoriat social. Pentru cei care depăşesc 65 de ani, sunt avute în vedere o serie de măsuri precum implementarea strategiei naţionale pentru promovarea îmbatrânirii active. Dar vor fi şi programe ca "bunicii comunităţii", prin care vîrstnicii să fie implicaţi în îngrijirea copiilor.

Pachetul anti-sărăcie cuprinde şi o serie de măsuri pentru familie, îmbunătăţirea locuinţelor, pachete de stimulare pentru zilier, prevenirea separării copilului de familie etc. Mai este avut în vedere şi un program naţional după modelul "prima lumină" care prevede instalarea de panouri fotovoltaice în satele izolate.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri