Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța

Ioan Becali rămâne în închisoare, a decis definitiv Tribunalul Constanţa(1305)


Ioan Becali, condamnat în martie 2014 la şase ani şi patru luni de închisoare în dosarul Transferurilor, va rămâne în închisoare, întrucât Tribunalul Constanţa a admis, vineri, constestaţia DNA la decizia Judecătoriei Medgidia privind eliberarea condiţionată a acestuia, decizia fiind definitivă.

Instanţa Tribunalului Constanţa a admis, vineri, contestaţia procurorilor anticorupţie la decizia luată, anul trecut, de Judecătoria Medgidia privind eliberarea condiţionată a lui Ioan Becali, transmite corespondentul Mediafax.

Astfel, instanţa a desfiinţat sentinţa contestată şi, soluţionând cauza, a dispus respingerea, ca neîntemeiată, a propunerii de eliberare condiţionată a lui Ioan Becali.

Totodată, instanţa a fixat termen de reiterare a propunerii de eliberare condiţionată după 22 iunie 2016.

Decizia este definitivă.

În urmă cu o săptămână, Tribunalul Constanţa a judecat această solicitare de eliberare condiţionată depusă de Ioan Becali, solicitare în cazul căreia Judecătoria Medgidia dăduse o decizie favorabilă în 12 noiembrie, care a fost însă atacată de procurorii DNA.

Procuroarea DNA declara în instanţă că Ioan Becali îndeplineşte criteriul obiectiv pentru a putea fi eliberat condiţionat, respectiv a efectuat o treime din pedeapsă chiar şi fără să se ţină cont de cele 90 de zile pe care le-a câştigat prin scrierea a trei cărţi. Totuşi, aceasta sublinia că Ioan Becali nu îndeplineşte şi criteriul subiectiv, întrucât nu a dat dovezi de îndreptare, astfel că scopul pedepsei nu a fost atins prin executarea doar a unei treimi din condamnare.

Din aceste motive, DNA a cerut instanţei admiterea contestaţiei şi respingerea cererii de eliberare condiţionată a lui Ioan Becali.

La rândul său, avocata lui Ioan Becali, Aurica Grigorescu, spunea că acesta a efectuat 798 de zile de închisoare, fără a socoti şi cele 90 de zile pe care le-a câştigat prin scrierea a trei cărţi, iar legea îi permite să fie eliberat condiţionat după efectuarea a 771 de zile din condamnare.

De asemenea, ea amintea că Ioan Becali a avut un comportament ireproşabil în penitenciar şi a participat la diverse activităţi cultural-educative.

Ioan Becali declara în instanţă că este de acord cu concluziile avocatei, precizând că a respectat regulamentele din penitenciar. "Sunt de acord cu ceea ce a spus avocata. În perioada detenţiei am respectat regulamentele. Am pierdut mult timp să scriu acele cărţi. Nici nu mai contează acum acele cărţi pentru că am îndeplinit fracţia", spunea Ioan Becali.

Tribunalul Constanţa amânase pronunţarea în acest caz pentru 22 ianuarie.

Judecătoria Medgidia a decis, în 29 octombrie, eliberarea condiţionată a lui Ioan Becali, după ce a judecat o cerere în acest sens depusă de fostul impresar. Ulterior, în 12 noiembrie, el a primit o altă decizie favorabilă din partea Judecătoriei Medgidia pentru eliberarea condiţionată, de această dată la propunerea comisiei de la Penitenciarul Poarta Albă.

Cele două decizii nu au fost definitive, fiind atacate de DNA la Tribunalul Constanţa. Prima contestaţie a fost judecată în 9 decembrie, fiind admisă, astfel că Ioan Becali a rămas în penitenciar.

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat în 2014, alături de Ioan Becali, pe Jean Pădureanu la trei ani şi patru luni de închisoare, pe George Copos la trei ani şi opt luni, pe Cristian Borcea la şase ani şi patru luni, pe Victor Becali la patru ani şi opt luni, pe Gheorghe Popescu la trei ani, o lună şi zece zile, pe Gheorghe Nețoiu la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare şi pe Mihai Stoica la trei ani şi şase luni.

Între timp, Jean Pădureanu, George Copos, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu au fost eliberaţi condiţionat.

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri