RATC a ieftinit biletele, nu și abonamentele

RATC a ieftinit biletele, nu și abonamentele(587)


De la începutul acestei luni, constănțenii plătesc mai puțin pentru un bilet RATC. Reducerea, de 25 de bani (de la 1,75 lei la 1,50 lei) a fost anunțată cu mare tam-tam chiar de primarul Constanței, Radu Mazăre. Măsura s-a luat pentru a mai reduce decalajul de preț față de microbuze, care circulă cu 1 leu, și de a încerca astfel să repună pe profit RATC-ul.

În toate anunțurile oficiale ale autorităților și ale regiei s-a pus accentul pe această reducere de preț la bilet. Ce nu s-a spus însă foarte clar a fost faptul că abonamentele NU s-au ieftinit. Prețul lor a rămas neschimbat.

În aceste condiții, reducerea biletelor va fi benefică mai mult pentru turiști, care le cumpără pentru câteva zile. Constănțenii care folosesc regulat mijloacele de transport în comun își cumpără abonamente, pentru că beneficiază de anumite facilități. Pentru ei nu se modifică nimic.

Chiar măsura de a reduce prețul cu 0,25 de bani este una despre care nu se știe dacă va da sau nu rezultate. Consilierii locali au decis să o aplice până în toamnă, urmând ca atunci să analizeze rezultatele financiare ale societății. Dacă nu merge, o vindem, spunea Mazăre.

O afacere de milioane de euro

Transportul în comun este, în Constanța, o afacere de câteva milioane bune de euro. Practic, primăria a cumpărat tot parcul auto, iar regia nu trebuie decât să se autogospodărească. Cine va prelua RATC, dacă acesta se va privatiza, va primi în continuare subvențiile pe care primăria le acordă pentru subvenționarea transportului pensionarilor. Este vorba despre patru milioane de euro pe an. La aceste sume se mai adaugă banii pe care Casa de Pensii trebuie să îi vireze pentru o anumită categorie de bătrâni, beneficiari ai unor legi speciale, dar și subvențiile pentru transportul elevilor. Ținând cont de aceste cifre, transportul în comun pare o investiție rentabilă. Însuși primarul se întreba, retoric, cum poate o firmă privată să circule cu bilete de 1 leu, în condițiile în care și-a cumpărat singură microbuzele, iar RATC, cu autobuze primite gratuit, merge în pierdere.

Păsurile elevilor, pasate


Elevilor le este acum subvenționat 50% din transport. Ei au solicitat o majorare a acestei subvenții, dar și aplicarea ei pe toată perioada anului, nu numai în timpul lunilor când se face școală. Din păcate, nu au avut sorți de izbândă, dar li s-a promis că se va discuta problema. Motivul: nu sunt bani. Niciun consilier nu a propus diminuarea plafonului de 4 milioane de euro anual acordat subvenționării călătoriilor bătrânilor, dar mulți spun că vor căuta soluții.
jooble.org