Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Dovezi de credință și curaj de Bobotează la Medgidia

Dovezi de credință și curaj de Bobotează la Medgidia(914)


Conform tradiției care se păstrează deja de opt ani, cu ocazia Sfintei Sărbători de Bobotează, Primăria municipiului Medgidia împreună cu Protoieria Medgidia organizează slujba de sfințire a Aghiasmei celei Mari, urmată de aruncare crucii din apele Canalului Dunăre – Marea Neagră. Șapte tineri au sărit în apa rece a canalului, însă numai unul a reușit să ajungă la cruce.
La o temperatură de doar 2 grade Celsius, pe o ploaie măruntă și deasă, șapte temerari au plonjat în apa rece, parțial înghețată a Canalului Dunăre – Marea Neagră pentru a recupera sfânta cruce. În ziua de Bobotează, când apele s-au sfințit, din credință că în noul an va fi ocrotit, cu mult curaj, Marian Dragoș Chirilă a reușit să ajungă primul la crucea aruncată în apă de preotul Gheorghe Zgură.
Zeci de oameni au venit astăzi pe faleza Canalului Dunăre – Marea Neagră pentru a lua parte la slujba de sfințire a apelor ținută de preoți. La final, toți au putut lua Sfânta Aghiazmă din butoaiele special pregătite pentru această zi. După slujbă, a urmat tradiția aruncatului crucii în apă, când bărbații sar în apă pentru a o recupera. Concurenții înscriși au fost supuși unui control fizic de către cadrele medicale autorizate, pentru a preveni incidentele neplăcute cauzate de o sănătate precară. Preotul a aruncat crucea de pe faleza canalului, ea fiind recuperată de Marian Chirilă în vârstă de 26 ani, care a câștigat și un premiu de 1.000 lei. Tânărul a terminat facultatea de silvicultură, însă s-a îndreptat către o carieră în domeniul sportului. A fost șapte ani salvamar și acum vrea să obțină licența de instructor de fitness.
La final, toți cei care au sărit în apa rece au fost invitați la o masă caldă, pentru a se încălzi și sărbători.
Ca în fiecare an, primarul Marian Iordache a fost prezent la eveniment și i-a felicitat pe toți cei care au sărit pentru a recupera crucea. „An de an, Sărbătoarea Bobotezei ne oferă prilejul de a primi în casele noastre apa sfințită, despre care se spune că ne ajută pe tot parcursul anului, atunci când avem mai mare nevoie. Tot cu această ocazie, îi felicit pe toți tinerii care păstrează tradiția recuperării crucii din apă, cu multă credință și curaj”.
Ca de fiecare dată, organele de ordine și o echipă de cadre medicale autorizate au fost prezente la eveniment, pentru ca acesta să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri