Un an de la prăbuşirea elicopterului medical în lacul Siutghiol
Ancheta s-a stins, aşa cum în urmă cu un an se stingeau în hohote de disperare, strigătele care răzbăteau de pe întinsul lacului. S-a stins, mai precis spus, s-a tărăgănat, până ce pe nimeni nu a mai interesat rezultatele ei şi tragerea la răspundere a vinovaţilor. Ieri, doar câteva lumânări aprinse pe un ponton de pe malul lacului Siutghiol, mai aminteau de tragedia care s-a derulat aici în urmă cu fix un an de zile. Pe 15 decembrie 2014, medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Hariton, pilotul comandor Petre Corneliu Cătuneanu, şi căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, copilot mureau în apele îngheţate, strigând după ajutor. În jurul orelor 16,20 elicopterul SMURD cu care transportaseră un bolnav la spitalul din Constanţa şi cu care se întorceau la baza de la Tuzla, s-a prăbuşit în lac.
Raed Arafat minte cu neruşinare
La faţa locului, imediat după salvatori, a apărut repede cuplul tragico-catastrofal caricatura de vice-prim-ministru Gabriel Oprea şi doctorul Raed Arafat. Interesul naţional îi adusese acolo nu pentru a salva sau organiza. Ci pentru că era un subiect de presă naţional şi se dădea la televizor. Iar o apariţie la televizor, mai ales câns eşti om politic avid de funcţii, nu strică. Chiar dacă îţi faci campanie urcându-te pe nenorocirea unor oameni şi durerea celor pe care i-au lăsat în urmă. Vizita în interes naţional s-a desfăşurat după tipic. După ce s-au vânzolit pe acolo, ca să fie văzuţi şi remarcaţi, cei doi au organizat o conferinţă de presă ad-hoc în care au spus… nimic. Mai exact, clasicele enunţuri:”Ancheta este abia la început. Să lăsăm specialiştii să-şi spună cuvântul”… şi alte asemenea baliverne de complezenţă. A vorbit Arafat, doctor, de, adică mai şcolit decât Oprea, simplu general de izmene. După care cei doi s-au cărat. Interesul naţional le dictase să plece din frigul de pe malul lacului, să nu prindă cumva igrasie.
După o adâncă analiză, experţii tehnici ai furnizorului elicopterului anunţă, firesc, că aparatul de zbor prăbuşit nu avea probleme tehnice. Ancheta decurgea normal, deci se îndrepta către clasicul deznodământ: mortul este vinovat. Apare chiar o concluzie, care nu face altceva decât să întineze memoria pilotului Petre Corneliu Cătuneanu. Cum că acesta ar fi vrut să-i arate mai tânărului său copilot cât de măiastru este la „făcut valuri” pe apa lacului. După câteva zile de la tragedie, Parchetul face un experiment. Tema: ce zgomote se aud din larg pe mal. La data respectivă, ne-am întrebat firesc: la ce a fost bun acel experiment. Ce rol avea el în economia anchetei? Aveam să ne răspundem mai târziu. S-a afirmat că experimentul a fost făcut în aceleaşi condiţii meteo ca şi cele din ziua prăbuşirii. Acest lucru nu se mai poate verifica, deoarece datele meteo ale zilelor respective nu mai există pe site-ul ANMH. Începem însă să înţelegem rostul lui atunci când, fără ca rezultatele să fie publicate oficial, Raed Arafat îl invocă şi declară senin, minţindu-ne în faţă, că strigătele de ajutor nu se puteau auzi de pe mal.
Arafat este surd şi orb
De unde a plecat povestea cu declaraţia lui Arafat despre strigătele din larg ale supravieţuitorilor. În afară de imaginile cu prăbuşirea elicopterului, surprinse de către camerele de supraveghere ale unui imobil de pe mal, a apărut şi o înregistrare făcută de un martor ocular, la aproximativ zece minute de la eveniment. Imagini de un tragism fără seamăn. În ele se vedea elicopterul prăbuşit în mijlocul lacului şi se aud clar, strigăte de ajutor. De asemenea, pe înregistrare, se aud şi încurajările celor de pe mal, către cei aflaţi la graniţa cu moartea.
La aceste imagini, care nu mai au nevoie de nici un fel de explicaţie, se mai adaugă şi declaraţiile martorilor. Doi dintre ei susţin că zece minute, cei patru oameni au fost in viaţă: "Am vazut cum tipau, strigau".
"Strigau ajutor, ţipam noi la ei. Strigau ajutor, am sunat la 112 repede", a declarat şi un alt martor. Aceste declaraţii există înregistrate la dosarul cauzei.
În aceste condiţii, se naşte, firesc, întrebarea: De ce a minţit Arafat? Mai mult. A minţit de două ori. O dată când ne-a prostit în faţă, pe principiul: „crezi tu ochilor tăi şi nu mă crezi pe mine”, folosindu-se de aşa-zisele rezultate ale experimentului Parchetului, pe care însă nimeni nu le-a mai văzut oficial, în care spune că nu se pot auzi de pe mal strigăte de ajutor, deşi imaginile sunt foarte clare şi sunetul se aude perfect. Imagini văzute de o ţară întreagă, în afară de Arafat, care zice că nu se poate. A doua mincină este în sprijinul primei. Arafat a declarat că un om nu poate rezista mai mult de un minut în apa rece de 5-6 grade, cât avea lacul în acel moment. Face şoc hipotermic şi moare. Nu vi se pare că seamănă cu povestea celor doi copii şi a celor două femei găsite astă toamnă moarte într-o pădure de lângă Focşani, unde anchetatorii s-au spălat simplu pe mâini spunând că au murit îngheţate, deşi afară erau tot cam 5-7 grade?
Un posibil răspuns la minciuna lui Arafat
Răspunsul la întrebarea: „De ce minte Arafat”, vine tot din declaraţiile martorilor oculari. Aceştia susţin că timp de zece minute, cât s-au auzit strigătele de ajutor ale celor din apă, salvatorii orbecăiau complet aiurea în căutarea locului accidentului. Adică undeva pe la Cazinou-ul din Mamaia, deşi cei care anunţaseră la 112 dăduseră adresa exactă a imobilului în dreptul căruia elicopterul se prăbuşise. Imobil ale cărei camere de supraveghere au şi înregistrat evenimentul. "Au fost minute preţioase care s-au pierdut. Pompierii au venit cel mai târziu, s-au oprit la Cazino, în conditiile în care am sunat, am vorbit de patru ori cu pompierii, maşinile le vedeam, eram în mijlocul strazii, strigam la ei şi degeaba. Iar dispecerul să ştiţi că le transmitea maşinilor să meargă la Butoaie, nicidecum la Cazino. şi ei s-au oprit tot la Cazino" – a declarat martorul care a sunat la 112. Nu vi se pare că seamănă cu bâlbâiala de la prăbuşirea din Apuseni, când Arafat şi gaşca lui au dat întreaga măsură a incompetenţei lor? Să mai adăugăm încă o declaraţie. De astă dată, oficială: "Acea barcă, în momentul respectiv, nu au reuşit să pornească motorul, de aceea au considerat oportun să vaslească, să nu mai piardă timpul", a spus Anca Chiriţă, purtator de cuvant ISU Dobrogea. Cu alte cuvinte, pompierii mai întâi s-au dus la altă adresă, iar când au ajuns la cea bună nu le-a mers barca. Şi în legătură cu acest incident, Arafat minte din nou. Deşi declaraţia purtătoarei de cuvânt este limpede „nu au reuşit să pornească motorul” secretarul de stat a declarat că pompierii au vâslit nu pentru că barca era defectă, ci pentru că aşa au vrut ei, precauţi ca nu cumva elicea să nu rănească vreo victimă.
Să remarcăm o inadvertenţă între cele două minciuni. Pe de-o parte, apa foarte rece nu a permis supravieţuirea mai mult de un minut sau două a victimelor, dar pe de altă parte, după douăzeci de minute de la tragedie, pompierii se feresc să pornească motorul bărcii, ca să nu rănească victimele. Să nu rănească morţii, adică, după cum explică Arafat.
Aici, cu morţii, Arafat mai are o problemă. Pe care, însă, nu a mai încercat să o lămurească. De astă dată nu şi-a mai putut prosti în faţă şi colegii. Laura Vizireanu, medicul aflat în elicopterul SMURD prăbuşit, a fost prima persoană recuperată de pompieri din apă. Recuperată în viaţă. Fără nici un fel de dubiu. A fost resuscitată cu succes de medicii de pe ambulanţă timp de aproximativ 45 de minute, victima raspunzand manevrelor de resuscitare.
Ulterior, femeia a fost transportată la Spitalul Judetean de Urgenţă Constanta, fiind internată în stare critică la secţia de terapie intensivă. Abia la spital a murit. Asta recunoştea indirect şi Arafat, atunci când a declarat: „"Din păcate, am fost informaţi, şi familia a fost informată, că medicul a decedat, a fost declarat decedat la spital acum cateva minute. ". Va să zică, „acum câteva minute”. Declaraţia a fost făcută abia luni seara, la ore bune de la tragedie. Atunci, cum rămâne cu corpul care nu rezistă mai mult de un minut în apa îngheţată? Doctoriţa a supravieţuit mult mai mult.
Adevăr sau făcătură?
Să presupunem acum prin absurd, că Arafat are dreptate. De pe mal nu se puteau auzi strigătele de ajutor ale victimelor. Că întreg echipajul făcuse stop cardio-respirator din cauza contactului cu apa foarte rece. Totuşi, există declaraţiile de martor, pe care le-am pomenit şi noi. Să zicem că martorii s-au înşelat şi sub impresia monetului, nu au redat adevărul crud. Dar rămâne înregistrarea video-audio pe care am văzut-o cu toţii. Dacă strigătele nu se puteau auzi, aşa cum spune Arafat, atunci înseamnă că înregistrarea este falsă. Că cineva a trucat-o montând pe ea vocile celor care cer ajutor. Cine să fi făcut acest lucru? Şi mai ales, pentru ce? Pentru realizarea unui astfel de trucaj, este nevoie de aparatură specializată şi meseriaşi. Şi acestea toate costă. Deci, este vorba despre cineva bine plătit. Cine să fi investit bani mulţi, pentru a-l discredita pe Arafat?
Evident, nimeni. Imaginile sunt obsolut reale, iar Arafat este un individ care minte prost, pentru a-şi salva pielea.
Şi şi-a salvat-o. Cel puţin până acum. Iar această salvare, a costat alte vieţi omeneşti.
Vom reveni!