„Procesul de lărgire al UE cu Turcia trebuie avansat”

„Procesul de lărgire al UE cu Turcia trebuie avansat”(999)


Ieri, la Bruxelles, Victor Boştinaru, eurodeputat PSD, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a salutat rezultatul summitului UE - Turcia, deşi, în opinia sa, extinderea Uniunii nu trebuia asociată cu criza refugiaţilor. Intervenţia eurodeputatului Victor Boştinaru a fost făcută în cadrul unei dezbateri în Parlamentul European, reunit în această săptămână la Bruxelles, în prezenţa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans şi a reprezentantului Consiliului, Nicolas Schmit.

Conform lui Victor Boştinaru: „Grupul nostru a cerut în mod repetat Comisiei şi Consiliului un ajutor atât pentru Turcia, dar şi pentru Liban şi Iordania, pentru a putea face faţă afluxului de refugiaţi. Să fim realişti! Aceste ţări se confruntă cu dificultăţi mult mai mari decât cele pe care le întâmpină Uniunea Europeană. Acest acord este bun chiar dacă vine destul de târziu. Atât în ceea ce priveşte gestionarea crizei refugiaţilor, cât şi în strategia noastră anti-teroristă, contra Daesh-ului şi a încercării stabilizării Siriei, avem nevoie de Turcia. Nu ne putem lipsi de un asemenea partener!”

Conform concluziilor summitului UE - Turcia care s-a desfăşurat la Bruxelles, Turcia va ajuta la oprirea fluxului de migranţi spre Europa în schimbul unei serii de promisiuni care includ fonduri în valoare de 3 miliarde de euro, vize şi reînnoirea discuţiilor privind aderarea la Uniunea Europeană. Pentru aderare, Turcia trebuie să negocieze şi să ducă la îndeplinire cu succes 33 din cele 35 de capitole din acquis-ul comunitar, pentru ca mai apoi, statele membre să decidă în unanimitate integrarea.

Eurodeputatul Victor Boştinaru a mai subliniat faptul că pe lângă capitolul 17 privind politica economică şi monetară, capitolele privind drepturile şi libertăţile fundamentele, precum şi capitolul justiţie, sunt esenţiale: „Fără ezitare vă spun că procesul de lărgire cu Turcia trebuie avansat şi trebuie deschise noi capitole. În afară de articolul 17, cred că 23 şi 24 sunt esenţiale pentru a garanta drepturile şi libertăţile fundamentale. Regret însă faptul că deschiderea capitolelor este asociată cu criza refugiaţilor. Acesta este un semnal negativ.”
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri