Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Ambasadorul Israelului în România, în vizită la SC RAJA SA

Ambasadorul Israelului în România, în vizită la SC RAJA SA(2038)


Ambasadorul statului Israel în România, Tamar Samash, a efectuat astăzi o vizită de lucru la Regia Autonomă Județeană de Apă (RAJA) Constanța.
"Nu este o vizită de curtoazie, este o vizită de lucru, doamna ambasador a vrut să vadă la fața locului, în funcțiune, sistemul implementat de compania Motorola Israel în acest moment al lansării celei de a doua etape a proiectului RAJA, când toată compania va avea implementat integral sistemul Scada. În secolul XXI, o companie care furnizează apă, canal și epurare de dimensiunea companiei noastre nu poate funcționa fără tehnologie Scada. Cu această ocazie au fost identificate și alte domenii de colaborare cu companii de vârf din Israel furnizoare de tehnologii, constructori de sisteme, consultanți de specialitate, exact domeniile de care RAJA are nevoie foarte mult", a declarat, într-o conferință de presă, directorul RAJA Constanța, Felix Stroe.
Ambasadorul statului Israel în România, Tamar Samash, a vorbit despre lucrurile care leagă cele două țări, dar și despre situația globală. "Trăim într-o eră a globalizării, ceea ce creează o nevoie crescândă de resurse, energie, electricitate și apă. În urma ultimelor dezvoltări tehnologice, din ce în ce mai multe persoane din România, Israel și întreaga lume se pot bucura de acces la aceste resurse. (...) Scada s-a răspândit în întreaga lume, din Honolulu până în Siberia, aceste produse sunt fabricate exclusiv în Israel pentru clienții din întreaga lume, iar România reprezintă o destinație cu o importanță deosebită pentru noi. RAJA este unul dintre cei mai distinși clienți la nivel mondial pentru Motorola, din 2010 au venit să se informeze cu privire la beneficiile aduse de sistemele Scada. (...) Motorola Solutions este un lider de top în cadrul promovării legăturilor de comunicații, aceste sisteme de comunicații sunt utilizate în general în situații extreme, calamități naturale sau orice alte probleme întâmpinate de rețelele de comunicații. Aceasta reprezintă iminența asigurării unor resurse de apă eficiente. Omenirea poate supraviețui lipsei de petrol, de electricitate, însă nu poate trece peste pierderea apei. Ne bucurăm de colaborarea companiilor românești și a celor din Israel pentru a asigura furnizarea continuă a apei, a unor costuri reduse de operare, îmbunătățirea gradului de satisfacere a clienților și, nu în ultimul rând, asigurarea unor resurse sigure pentru populația României. România și Israel au puternice legături istorice, culturale, economice și, cel mai important, în gradul de prietenie profund al popoarelor noastre", a afirmat ambasadorul Israelului.

Felix Stroe a precizat că RAJA este preocupată să promoveze cele mai moderne soluții tehnologice, astfel încât serviciile prestate să crească în permanență din punct de vedere calitativ, iar costurile acestora să fie cât mai mici. "Categoric, în prima fază este o investiție, dar aceste costuri se amortizează într-un timp extrem de scurt, astfel încât, pe termene foarte lungi, costurile de operare de la Constanța vor fi printre cele mai mici din România", a declarat reprezentantul RAJA. Acesta a mai spus că în ultimii ani regia de apă a reușit să se impună atât la nivel național, cât și internațional, în rândul operatorilor de profil, prin calitatea serviciilor furnizate. "Calitatea serviciilor furnizate, recunoscută prin certificările europene, răspunde tuturor cerințelor și solicitărilor internaționale din domeniul apei, calitate certificată și de relațiile de colaborare cu cei mai mari specialiști din mediul internațional, dar și de comunicarea cu cele mai înalte foruri administrative ale unor țări aflate pe primul loc în ceea ce privește tehnologia la nivel de vârf", a precizat Felix Stroe.
Vă reamintim că în septembrie 2013, S.C. RAJA S.A. Constanţa a inaugurat două investiţii majore care vor duce atât la eficientizarea muncii, la servicii de calitate, dar vor ajuta şi la păstrarea unui mediu curat.
Primul inaugurat, în ordine cronologică, a fost Programul-pilot SCADA Cobadin, care constă în automatizarea integrală a serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare în 25 de localităţi din zona de centru a judeţului Constanţa. Practic, la Cobadin a fost dezvoltat un centru SCADA în colaborare cu concernul american Motorola, care a furnizat gratuit echipamentele de automatizare.
Potrivit lui Aurel Presură, directorul general adjunct al RAJA, investiţia presupune controlul computerizat, de la distanţă, a tuturor parametrilor în furnizarea de apă şi servicii de canalizare, fapt care duce la economii importante atât cu forţa de muncă, dar mai ales cu energia necesară funcţionării pompelor de apă. „Proiectul a costat 2 milioane de euro, din care compania Motorola a contribuit cu un grant în valoare de 600.000 de euro, iar Guvernul Statelor Unite ale Americii cu o finanţare nerambursabilă de 1,2 milioane de euro. Restul, 200.000 de euro, este contribuţia RAJA. Premiera constă în faptul că, acum, 25 de localităţi sunt complet automatizate“, a menţionat Presură. Operarea serviciilor în mediul rural nu are niciun profit, preţul de cost al unui metru cub de apă fiind mult mai mare decât în zonele urbane, ca urmare a reţelelor foarte întinse, a pierderilor, a extragerii apei de la mare adâncime, de aceea, pentru a reduce costurile, RAJA a dezvoltat acest sistem de automatizare într-o regiune exclusiv rurală.
Invitat la inaugurare, directorul Motorola pentru Europa, Graeme Hobbs, s-a declarat încântat de parteneriatul cu compania constănţeană, ale cărui rezultate se vor vedea în serviciile de mai bună calitate oferite abonaţilor RAJA. „Motorola va rămâne în România. Avem un centru de training SCADA la Constanţa, dezvoltat în parteneriat cu RAJA, dar dorim să ajutăm în continuare compania, pe strategia de dezvoltare a acestui sistem“, a declarat Hobbs.

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri