Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Gheorghe Dragomir, PNL: Nu transformați doliul național într-un moment de bucurie și de sărbătoare

Gheorghe Dragomir, PNL: Nu transformați doliul național într-un moment de bucurie și de sărbătoare(1097)


Copreședintele Filialei Constanța a Partidului Național Liberal, deputatul Gheorghe Dragomir, reamintește, în declarația politică susținută astăzi, 12 noiembrie a.c., în plenul Camerei Deputaților, că în acest sfârșit de săptămână vom sărbători 137 de ani de când Dobrogea s-a reunit cu România, în timpul regelui Carol I. „Pentru dobrogeni, ziua de 14 noiembrie este o zi specială: este ziua în care, în anul 1878, Dobrogea a reintrat, oficial, în componența statului român modern, după ce Congresul de pace de la Berlin, din iunie - iulie 1878, a recunoscut dreptul istoric al României asupra Dobrogei”, afirmă deputatul liberal Gheorghe Dragomir.
Acesta susține că în dimineaţa zilei de 14 no¬iembrie 1878, domnitorul Carol I, ajuns la Brăila, a dat citire Proclamaţiei către dobrogeni, considerată, în aceeaşi măsură, o afirmare a deciziilor prin care statul român lua în stăpânire Dobrogea, o asigurare a respectării legilor ţării, a religiei minorităţilor din această provincie şi a proprietăţilor, a ordinei şi disciplinei, dar şi un îndemn la colaborare cu autorităţile statului român. „Viitorul rege Carol I spunea: <<Locuitori de orice naţionalitate şi religie, Dobrogea – vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân – de astăzi face parte din România. Voi de acum atârnaţi de un Stat unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de naţiune hotărăşte şi o cârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii: viaţa, onoarea şi proprietatea sunt puse sub scutul unei Constituţii pe care ne-o râvnesc multe ţări străine. (...) Armata română, care intră în Dobrogea, nu are altă chemare decât a menţine ordinea şi, model de disciplină, de a ocroti paşnica voastră vieţuire. Salutaţi dar cu iubire drapelul român, care va fi pentru voi drapelul libertăţii, drapelul dreptăţii şi al păcii.(...) Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră>>”, citează parlamentarul PNL de Constanța.
În opinia copreședintelui PNL Constanța, „Unirea Dobrogei cu România la 14 noiembrie 1878 reprezintă, după unirea Moldovei cu Țara Românească la 1859, o nouă și importantă etapă în procesul formării statului național unitar român, proces încheiat prin Marea Unire de la 1918. Importanța istorică a acestei zile trebuie văzută atât sub aspectul consecințelor benefice pentru întreaga societate românească, cât și prin prisma schimbărilor fundamentale petrecute în viața dobrogenilor în perioada care a urmat”.
Copreședintele PNL Constanța, deputatul liberal Gheorghe Dragomir mai spune că „în acest an, revenirea Dobrogei la patria-mamă a devenit sărbătoare națională, după ce, la data de 9 septembrie, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege în care data de 14 noiembrie era instituită ca Ziua Dobrogei. Din păcate, sărbătoarea dobrogenilor este umbrită de tragedia tinerilor care și-au pierdut viața din cauza incendiului din Clubul Colectiv. De aceea, fac apel la institutiile locale să nu transforme doliul național într-un moment de bucurie și de sărbătoare. Vom avea timp mulți ani de acum înainte să sărbătorim însă în aceste zile mai degrabă putem depune o floare la Monumentul eroilor căzuți în Războiul de Independență”.
  

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri