
Cazul Comănescu - sau cum au surzit instituţiile statului(5577)
La Constanţa, în bătaie de joc, timpul pare să se fi oprit în loc ! Cei care fac, în continuare, regulile în teritoriu nu dau semne că ar fi dispuşi să cedeze poziţiile privilegiate pe care le ocupă ! Ca într-un joc al farselor, “ directivele” nescrise ale fostei administraţii rămân valabile, chiar dacă unii dintre mahări au trecut prin sala de aşteptare a beciului domnesc ! Paradoxal, deşi se vorbeşte despre primenirea din temelie a societăţii, ca prioritate naţională, deocamdată, la putere, sunt tot ei ! Dacă te afli pe “ lista neagră”, suporţi consecinţele ! Cazul omului de afaceri Grigore Comănescu tinde să devină emblematic pentru vremurile pe care le trăim. Pentru că nu a acceptat anumite compromisuri, este hărţuit din toate părţile ! Pedeapsa supremă, pentru vorbitul în biserică, falimentul firmelor sale. . Adversarii nominalizaţi de Comănescu fac parte din artileria grea a oraşului. Sunt puternici. Sunt influenţi.Sunt mulţi şi puterea creşte… Comănescu contra grupării Haşotti. La proporţii pământeşti, un veritabil război al stelelor. Miza? Cariera Sibioara.In această răfuială, Comănescu i-a nominalizat pe cei care îi poartă sâmbetele:: : Puiu Haşotti, senator, Ionel Haşotti, avocat., Eugen Bola, fost prefect, politician, Nicolae Matei, primarul oraşului Năvodari, I. Constantin, prefect. Sigur, nici Comănescu nu este un personaj oarecare.
S.C. Somaco Construct SRL a devenit ţinta unor atacuri şi a unor. presiuni menite să o împingă spre faliment. Ofensiva declanşată de personaje influente din teritoriu, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene Constanţa, procurori şi judecători, politicieni etc., are ca principal scop obstrucţionarea exploatării miniere. Ţinta fixă a fost pusă pe cariera Sibioara, Perimetrul de exploatare II- Valea cu Izvorul, o adevărată sursă de aur, putem spune, prin valoarea investiţiilor actualizate. Peste 20 milioane de euro! Mai marii judeţului, diverşi alţi factori de răspundere, nu sunt încântaţi de faptul că, în zonă, se desfăşoară o activitate economică extrem de benefică, firma lui Comănescu asigurând locuri de muncă pentru câteva sute de oameni. Cum aceste mici amănunte nu contează pentru domniile lor, s-a trecut, în regim de urgenţă, la punerea, în beneficiul unor moştenitori, în posesie peste exploataţia minieră (Licenţa nr. 2454/2001). Demersul respectiv, susţinut de avocatul Ionel Haşotti, este unul abuziv, spune Comănescu, deoarece legislaţia în vigoare nu permite reconstituirea dreptului de proprietate pe un teren cu destinaţie specială. Pentru astfel de situaţii, există prevederi legale, art. 4 alin. 1 din Legea nr. 1/2000, dar şi cele prevăzute de Legea nr. 165/2013, privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire. Cu totul inexplicabilă a fost atitudinea fostului prefect de Constanţa, Eugen Bola, de a face presiuni asupra comisiei locale de fond funciar Lumina, pentru punerea in posesie a moştenitorilor lui Nicolae Tudorancea ! Atenţie, pe un teren cu destinaţie specială, situaţie ce contravine flagrant prevederilor art. 4, alin.1 din Legea nr. 1/2000 si art. 2 lit. E din Legea nr. 18/1991, dar şi cu celor ale art. 6 si 12 din Legea nr 165/2013, coroborat cu art. 12 alin 1 si 2 din Hotarârea nr 401/2013, care exclude de la reconstituire astfel de terenuri. Întâmplările ciudate continuă. La data de 20.03.2013, Prefectura Constanţei, prin persoana domnului Eugen Bola, în mod tardiv, adoptă Hotarârea nr. 49, fără a indica vreun motiv sau vreun temei de drept si procedează la revocarea Hotarârii nr. 266/13.04.2011, prin care a fost invalidată punerea în posesie a moştenitorilor pe amplasamentul exploataţiei miniere deţinute de SC Somaco Construct. În ciuda acestor evidenţe, Eugen Bola, fostul prefect de Constanţa şi coleg de partid cu fratele avocatului Haşotti, a “ militat” în favoarea moştenitorilor ! În condiţiile în care, înaintea sa, alţi patru foşti prefecţi au avut serioase rezerve în privinţa demersului amintit ! Aceştia au sesizat erorile care au stat la baza deciziei prin care s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru moştenitori ! Conducerea Somaco Construct consideră că tot răul i se trage de la prefectul Bola, care a acţionat în detrimentul deţinătorului exploataţiei miniere...
Povestea Veronei şi a celor 2 milioane de euro “din burtă” continuă.
In anul 2007, după o furtună puternică, Grigore Comănescu a solicitat celor de la Apele Române acceptul de a consolida, atenţie, pe cheltuiala sa, o porţiune de teren care punea în pericol vilele de pe mal. Zona respectivă era mlăştinoasă şi insalubră, necesitând lucrări speciale de amenajare, inclusiv consolidări cu piatră, pe o suprafaţă de 923 mp, pentru protecţie. În septembrie 2010, terenul, reabilitat în întregime, a fost inclus în domeniul public al oraşului Năvodari. În 2012, Comănescu a fost înştiinţat că are de plătit o taxă de 2 milioane de euro, la scurt timp după intabulare , reprezentând taxa de utilizare a respectivului teren ca depozit de materiale de construcţii!!!. Fără nici o fundamentare legală de impunere a respectivei taxe, a modului în care s-a ajuns la suma respectivă şi cum a fost ea calculată E vorba de o taxă inventată, aplicată retroactiv, în perioada septembrie 2010 - aprilie 2012, adică 20 de luni ,exagerat de mare, depăşind valoarea terenului de câteva ori. În această perioadă, SC Somaco a intreţinut acest teren , (tăiat iarba, deratizare etc ), fiind in apropierea complexului de 4 stele Verona. Măsura era absolut necesară pentru asigurarea condiţiilor optime a turiştilor aflaţi în zonă., în condiţiile în care acest teren a fost intabulat abia în anul 2012. Comănescu a făcut plângere la Parchetul de pe lânga Judecătoria Constanţa, dar dosarul a fost clasat. Omul de afaceri Grigore Comănescu a continuat demersul său judiciar penal, prin formularea unor noi plângeri la DNA Bucureşti, această din urmă instituţie declinându-şi competenţa pentru Serviciul Teritorial Constanţa, serviciu la care s-a depus praful pe respectivul dosar !
Curios, în timp ce, pe toate terenurile invecinate, se desfăşurau acelaşi gen de activităţi, însă la preţuri mult mai mici, inspectorii Primariei Năvodari au dat dovadă de exces de zel, mizând pe cifre gonflabile, doar în cazul Comănescu! Toate argumentele aduse de edil nu au avut nici o susţinere în realitate, fiind vorba de o nouă şicană, una de 2 milioane de euro, îndreptată împotriva lui Comănescu. Decizia de impunere nu a respectat etapele legale, ceea ce conturează abuzul îndreptat împotriva SC Somaco Construct. În fapt, Somaco Construct nu a datorat niciodată această taxă, deoarece nu există nici o dovadă că ar fi depozitat vreodată materiale de construcţii sau alt gen de materiale pe locul respectiv. De altfel, dacă ar fi încălcat legea, cu siguranţă ar fi fost sancţionată mult mai devreme de Primaria Năvodari. Comănescu a avut câştig de cauză doar până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La recurs, după cum se lăudase, primarul Matei a caştigat surprinzător , graţie, zice păgubitul, relaţiilor sale sus-puse. Comănescu susţine că este pentru prima dată când un complet al Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie încalcă practica judiciară în privinţa modului de apreciere a probelor, respectiv a expertizei judiciare de specialitate neutre. Completul a pus exclusiv accent pe co-raportul expertului parte ales de primarul Matei, fără a motiva de ce s-a respins raportul de expertiză întocmit de expertul neutru. O astfel de modalitate de apreciere a expertizelor va crea imense deservicii sistemului de drept românesc şi va bulversa practica judiciară. Primarul Matei a încercat, în câteva rânduri, să-l forţeze pe acesta să cumpere terenul cu pricina, ameninţându-l că, dacă refuză, va avea probleme ! Ceea ce s-a şi întâmplat !
Ultimul exemplu - preluarea, la un preţ derizoriu, a Complexului turistic Verona, ce are valoarea de piaţă de peste 5.000.000 de euro.
Cazul Comănescu s-ar putea să-i pună pe gânduri pe investitorii veniţi în România. Realitatea ne demonstrează că, atunci când cuiva nu-i plac ochii tăi, poţi foarte uşor să dai de necaz şi să ajungi în faliment ! Prin astfel de procedee, mediul de afaceri este serios pus în pericol. Practic, oamenii care vor să investească nu au nici o garanţie că îşi pot finaliza proiectele în siguranţă. La Constanţa, cazul Comănescu nu este singular ! Cei mai mulţi dintre păgubiţi îşi caută dreptatea pe la uşile instituţiilor statului, dar acestea sunt surde !
Articole recomandate
VRABIE, CU PROMISIUNILE ONORATE ȘI CSM, CU VICTORIILE OBȚINUTE, AU READUS SUPORTERII PE STADION ȘI ÎN SĂLILE DE SPORT DIN MEDGIDIA!

Ordinele. La Băsescu, se discută. La Comănescu, se execută!

Din turul pantalonilor și animatoarele de televiziune

EFECTUL DANCU: DISPUTA PENTRU ȘEFIA POLIȚIEI CONSTANȚA NAȘTE NOI INTRIGI ! (II)
