Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
ONG-urile constănţene vor crea o coaliţie pentru acţiuni comune

ONG-urile constănţene vor crea o coaliţie pentru acţiuni comune(1136)


JCI Constanta a chemat la o masă rotundă, duminică, 8 noiembrie ora 14.00, la Forte Life, toate ONG-urile din Constanţa pentru o dezbatere publică pe tema: „Ce pot face ONG-urile împreună dacă îşi unesc forţele”. Această iniţiativă a venit ca o necesitate de unitate în socitatea civilă.

La întalnire s-au prezentat un număr de 15 asociatii: Tomis Antidrog Constanta, Esti din constanta daca..., Asociatia Sigma, Asociatia Strategia Dezvoltarii Romaniei - Regiunea Dobrogea, Grupul de Dezvoltare Durabila, Asociatia pentru Promovarea Educatiei Creativ-Ecologice si Abilitatilor Inovative CREATIVE+ Constanta, Oceanic Club, Mare Nostrum, Asociatia TEAM, Grup Civic Baricada Verde, Descopera Constanta, Actiunea 2012, Asociatia Sweet Land, Leadership Today si JCI Constanta.
Întalnirea a inceput cu un moment solemn dedicat vicimelor din clubul Colectiv. Toţi participanţii au avut ocazia să se prezinte şi să ia cuvântul pe rând la ordinea de zi. Agenda întâlnirii a cuprins puncte precum: necesitatea formării unei coaliţii a ONG-urilor ce activează în Constanţa, beneficii ce ar putea rezulta din această coaliţie, discutarea problemelor cu care se confruntă oraşul nostru şi propuneri de soluţii.
Reprezentanţii ONG-urilor au afirmat că avem nevoie de o coaliţie pentru a avea o voce puternică în faţa autorităţilor locale, pentru a face proiecte de amploare şi a accesa fonduri nerambursabile pentru Constanţa. O primă provocare identificată este intercunoaşterea ONG-urilor constănţene, informarea despre specificul fiecărei asociaţii şi crearea unei platforme comune de lucru.
Au fost aduse în discutie mai multe probleme cu care se confruntă comunitatea constanţeană şi nu numai. Multe idei au fost argumentate, justificate şi aprobate de participanţii la discuţie. Cateva exemple ar fi:
• Lipsa coeziunii comunitatii constantene (implicit a societatii civile)
• Taxe si impozite mari care incurajeaza spaga si coruptia
• Sistem sanitar deficitar
• Sistem educational deficitar
• Lipsa transparenţei autorităţilor locale
• O taxă pe viciu ce se plăteşte, dar prea puţine proiecte se fac pentru ajutorarea dependenţilor de droguri.

Societatea civilă prezentă duminică a invocat şi cateva soluţii:
• Realizarea unui grup de audit şi monitorizare pe probleme specifice (din oameni specializati, pot fi chiar voluntari);
• Informarea mai buna despre cum acţionează Primăria şi Garda de Mediu;
• Descurajarea şpăgii şi corupţiei prin campanii vizuale şi educarea populaţiei despre drepturile şi obligaţiile cetăţeanului;
• Calendar de evenimente comune ale ONG-urilor coroborate cu priorităţile proiectelor sociale ale autorităţilor;
• Refacerea spaţiilor verzi distruse cu avizele Primăriei pentru construcţii şi conceperea unui inventar al spaţiilor verzi;
• Realizarea unei baze de date cu oameni competenţi şi rezultatele lor pentru a forma o pepinieră de oameni care să ne coordoneze;
• Protest când orice forma de dialog cu administraţia locală eşuează.

Evenimentul s-a încheiat cu numeroase conlcuzii şi stabilirea unei întâlniri săptămânale în fiecare joi, de la ora 18.30, la Biblioteca Colorată.
  

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri