Consiliul Judeţean Constanţa contractează un nou împumut, de peste trei milioane lei, pentru achitarea arieratelor primăriilor sărace(1713)
În şedinţa extrordinară de astăzi, 25 martie, desfăşurată, ca de obicei, în Aula Mare a Bibliotecii Judeţene "I. N. Roman", Consiliul Judeţean Constanţa a aprobat în plen (cu 25 de voturi pentru, o abţinere şi patru împotrivă, dintr-un cvorum legal constituit de 30 consilieri, din totalul de 35), la iniţiativa preşedintelui Nicuşor Daniel Constantinescu, contractarea unui împrumut în valoare de maximum 3.133.818 lei.
Hotărârea C.J. a fost luată ca urmare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României nr.3/2013 (şi în conformitate cu prevederile conţinutului acesteia). Mult discutata şi... disputata O.U.G., care a provocat recţii dure ale multor primari, consilieri locali sau judeţeni şi preşedinţi ai C.J. (una dintre cele mai prompte şi tăioase, axată pe modul de aplicare, adică referitoare la finanţarea plăţilor, venind chiar de la Constantinescu!), obligă administraţiile locale la luarea unor măsuri urgente, imperative, pentru plata arieratelor, parţial într-o primă etapă imediată. Este vorba despre restanţele înregistrate de către autorităţile locale, la achitarea sumelor contractuale datorate furnizorilor de bunuri, servicii şi lucrări. Această măsură a fost impusă de Fondul Monetar Internaţional, fiind una dintre condiţiile derulării în continuare a creditelor cnvenite cu acest organism, ca şi clauză în acordurile semnate de beneficiar, statul român. Scopul este deblocarea circulaţiei banilor în econmie, finanţarea activităţii agenţilor economici care aşteaptă de luni, sau chiar ani de zile, să-şi primească sumele pe care le au de încasat de la administraţiile locale.
Suma votată astăzi completează precedenta aprobare a C.J.C., din februarie a.c., în valoare de 18 mlioane, atingându-se astfel cuantumul de peste 21 mlioane lei, care reprezintă totalul împrumutului pe care îi împrumută de la Ministerul Finanţelor Publice. Banii provin din vărsăminte din privatizare , iar maturitatea (scadenţa) creditului dat de Guvern este de cinci ani. Plata către Minister se va face, integral, din bugetul local al judeţului.
Preşedintele C.J.C. a ţinut să puncteze faptul că din sumele aprobate se vor plăti datoriile celor mai sărace primării, unele având şi conturile blocate, prin hotărârile judecătoreşti obţinute de furnizori. El a menţionat şi că nu mai puţin de 31 de administaţii locale din judeţul nostru au avut posibilitatea, potenţa de garanţie financiară, de a lua pe cont propriu împrumuturi pentru a-şi plăti datoriile (cum ar fi cele către RAJA sau Regia Judeţeană de Drumuri). A fost dat ca exemplu municipiul Mangalia.
Vom reveni asupra acestui subiect.