Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța

Aproximativ 18 tone de rapană confiscate de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă(772)


Ieri, în jurul orei 03.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa, aflaţi în misiune pe raza Portului Turistic Tomis, au efectuat controlul unei ambarcaţiuni tip pescador sub pavilion România, care tocmai se întorsese din largul Mării Negre. La bordul navei se aflau cinci bărbaţi, cu vârste cuprinse între 19 şi 44 de ani, un cetăţean turc şi patru cetăţeni români.

În urma controlului documentelor prezentate de comandantul pescadorului, cetăţeanul român F.P., în vârstă de 44 ani, a rezultat faptul că una dintre persoanele aflate la bord nu figurează pe lista cu echipajul ca operatori/pescari autorizaţi, fapt care contravine prevederilor legale, iar jurnalele de bord sunt completate parţial, sunt nesemnate, prezintă modificări, ştersaturi, tăieri şi adnotări.
În continuarea cercetărilor, poliţiştii de frontieră au descoperit în ambarcaţiune cantitatea de 18.182 kilograme de rapană, în valoare de 10.727 lei, ce fusese pescuită şi de o persoana care nu îndeplineşte condiţiile legale, fapt pentru care a fost ridicată în vederea confiscării şi predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil conform procedurilor legale.
În urma acţiunii, pescadorul precum şi toată aparatura, ansamblele, subansamblele şi uneltele de pescuit tip beam-traul aflate la bord, au fost lasate in custodia comandantului navei, conform prevederilor legale, pană la finalizarea cauzei.
În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit”, „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit”, „deţinerea şi folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit tip comercial”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. a, h şi i din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009, precum şi “falsificarea sau distrugerea jurnalelor de bord ori de maşini”, ” faptă prevăzută şi sancţionată de art. 14, alin.1, lit. c din Legea 191/2003, privind infracţiunile la regimul transportului naval.
  

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri