Primul atelier de realizare a acoperișurilor din stuf a dat startul productiei

Primul atelier de realizare a acoperișurilor din stuf a dat startul productiei(764)


Cinci persoane din cel mai izolat sat din Delta Dunării (Letea) și-au găsit un loc de muncă în cadrul întreprinderii sociale Ecosocial Stuf, care pe lângă obiectivul social de a introduce pe piața muncii persoane aflate în dificultate, și-a propus și revitalizarea unui meștesug tradițional deltaic- realizarea acoperișurilor din stuf.

Pornind de la tehnicile tradiționale de lucru pentru realizarea acoperișurilor din stuf, preluate de la ultimul meșter din satul Letea – Costel Crimschi, în cadrul atelierului a fost formată o echipă de cinci localnici, care pot livra servicii de calitate atât la nivel local, cât și în alte zone.

Pentru siguranța lucrărilor, cei 5 angajați, alături de alte 9 persoane din comunitate, au fost instruite și calificate în meseria de ”lucrător în structuri pentru construcții”, curs certificat de către Autoritatea Națională pentru Calificări.

„Meșteșugul realizării acoperișurilor din stuf este pe cale să se piardă. În momentul de față, noi am identificat mai puțin de trei meșteri în toată Delta care încă mai știu să bată stuful pe case la o calitatea bună. Pentru că nu vrem să asistăm la pierderea acestui meșteșug am pregătit o echipă de localnici în dobândirea tehnicilor tradiționale de învelit casele cu stuf, iar întreprinderea socială oferă servicii autentice și de calitate. Acoperișurile din stuf nu numai că sunt mai durabile față de alternativele mai noi, dar fac parte din tradiția locului, sunt armonioase estetic și ideale pentru casele din Deltă”, susține Loredana Pană, coordonatorul Ecosocial Stuf.

Totodată, business-ul astfel creat aduce beneficii asupra mediului. Stuful este o materie primă importantă în Delta Dunării, însă, de cele mai multe ori, pentru curățarea canalelor, acesta este ars și nu colectat corespunzător. Incendiile necontrolate aduc prejudicii faunei și florei, care, prin colectarea stufului, pot fi evitate.

Mai multe informații despre proiectul Ecosocial Stuf puteți găsi accesând site-ul www.ecosocialstuf.ro. În cadrul site-ului există posibilatea de a obține o cotație pentru un acoperiș de stuf, în funcție de dimensiunea acestuia și zona de livrare a serviciilor.
  

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri