Camera Deputaţilor a adoptat legea votului prin corespondenţă. UDMR a părăsit sala în timpul dezbaterii(946)


Deputaţii UDMR au părăsit, miercuri, sala de plen a Camerei Deputaţilor, la dezbaterea legii votului prin corespondenţă, în semn de protest faţă de faptul că articolele proiectului se discută în procedură de urgenţă, fără susţinerea amendamentelor, potrivit deputatului Marton Arpad.

La începutul şedinţei, deputaţii au stabilit un timp de dezbatere a proiectului de lege de 15 minute.

Protestul UDMR a venit după ce această perioadă a expirat , astfel că deputaţii au intrat pe procedura adoptării articolelor fără susţinerea amendamentelor.

"Aş fi avut un singur amendament de susţinut. Nu ne daţi dreptul nici la atât! Ca semn de protest, grupul UDMR părăseşte sala", a spus Marton Arpad.

La dezbaterile generale, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că, după ce acestă lege va fi votată, va cere continuare discuţiilor pentru a se realiza proiectul de lege privind votul prin corespondenţă şi pentru alegerile prezidenţiale.

"Imediat după ce această lege va fi votată, eu voi cere Comisiei speciale să continue discuţiile pentru a se realiza proiectul de lege şi pentru alegerile prezidenţiale. Fiind proceduri puţin diferite, este nevoie de o analiză mult mai serioasă pentru cele două tururi de scrutin din punct de vedere logistic şi al infrastructurii, nu s-a dorit să se mai găsească încă un motiv pentru ca legea de azi să fie amânată. Toate aceste discuţii vor înceta şi se va vedea că toţi cei care nu au avut încredere că vor fi aceleaşi prevederi şi la alegerile prezidenţiale ori s-au înşelat, ori au vrut să umbrească acest succes al tuturor de azi, care este de fapt succesul românilor de pretutindeni", a spus Dragnea.

Deputatul PNL Mihai Voicu a spus că liberalii vor vota proiectul, dar dezamăgirea este că a fost eliminată posibilitatea înscrierii online pentru votul prin corespondenţă şi faptul că acesta nu este aplicat şi pentru alegerile prezidenţiale şi europarlamentare.

Deputatul Steluţa Cătăniciu a precizat că ALDE nu susţine proiectul în această formă, iar deputatul UDMR Marton Arpad a preciat că deputaţii Uniunii votează împotrivă deoarece nu garantează secretul votului şi va fi nevoie de mai multe ordonanţe de urgenţă pentru ca această lege să se aplice.

Şi deputatul PND Daniel Fenechiu a anunţat că parlamentarii grupului nu vor vota acest proiect.

"O lege de acest gen nu se poate face în două săptămâni, nu aceasta este soluţia pe care o aşteaptă românii din diaspora. PND va vota împotrivă", a spus Fenechiu.

Votul prin corepondenţă va fi aplicat doar pentru alegerile parlamentare, a decis, marţi, Comisia de cod electoral, la propunerea PSD, stabilind şi eliminarea posibilităţii înscrierii online în Registrul electoral pentru exercitarea votului prin corespondenţă.

Proiectul de lege adoptat de Senat stabilea că votul prin corespondenţă se aplica şi pentru alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, dar reprezetanţii PSD au propus ca acest vot să fie doar pentru alegerile parlamentare, în timp ce UDMR dorea ca acest tip de vot să fie vlabil doar pentru scrutinul prezidenţial.

Preşedintele Comisiei Gabriel Vlase (PSD) a propus ca votul prin corepondenţă să fie aplicat doar pentru parlamentare, pe motiv că până la alegerile prezidenţiale şi europarlamentare mai este timp.

"Pentru prezindenţiale sunt nişte particularităţi şi mai avem până în 2019, este un proiect pilot, până atunci vedem ce se întâmplă. Nu este că nu vrem să facem, dar am considerat că vrem să vedem ce se întâmplă în toamna lui 2016, când votul prin corespondenţă va fi aplicat la parlamentare", a explicat Vlase, eliminarea din proiectul votului prin corespondenţă a aplicării lui în alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, rămânând doar pentru alegerile parlamentare.

Comisia de cod electoral a decis, la propunerea PSD, şi eliminarea din proiect a posibilităţii înscrierii online în registrul electoral pentru votul prin corespondenţă, deputatul PNL Mihai Voicu criticând eliminarea şi arătând că "înregistrarea online este marele hatâr, este esenţa proiectului".

Membrii comisiei de cod electoral au mai stabilit, tot la propunerea PSD, că va fi interzisă divulgarea secretului votului sub sancţiunea legii penale şi că exercitarea votului prin corespodenţă este personală, iar exercitarea votului prin corespondenţă în numele altei persoane va fi interzisă sub sancţiunea legii penale.  

Sursa: Mediafax.ro

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri