Jurnaliștii măcar la pensie să aibă o indemnizație umană

Jurnaliștii măcar la pensie să aibă o indemnizație umană(692)


Noi, jurnaliștii, avem o viață grea, plină de neprevăzut, așa că ne-am bucurat că propunerea legislativă privind completarea art. 1 din Legea nr. 8/2006, astfel încât să beneficiem, în anumite condiţii, de o indemnizaţie de 50% din pensia care ni se cuvine, a fost aprobată de Senat, mai ales că proiectul a ajuns la Camera Deputaţilor, care are rol decizional în acest caz.
Votul final ar putea fi un act de reașezare a profesiei de jurnalist într-un context echitabil, așa cum sugerează și inițiatorii lui. El repară o nedreptate, completează o lege din care a fost omisă “creația jurnalistică“, lucru confirmat și de vechiul nostru prieten Benone Neagoe, secretarul general al UZPR. Supus dezbaterii cu argumente pro și contra proiectul a primit avize favorabile în Comisiile de specialitate, care au acceptat ideea că această măsură nu este altceva decât îndreptarea unei omisiuni regretabile, un act de reașezare a profesiei de jurnalist într-un context echitabil, așa cum sugerează și inițiatorii lui. Excepția a venit, curios, tocmai din partea Comisiei pentru cultură și media. În opinia acesteia, jurnaliștii nu fac parte din categoriile îndreptăţite să primească un astfel de venit. În expunerea de motive, o parte din membrii comisiei nu au acceptat faptul că jurnalismul ar fi un act de creație, impunând alte criterii de calitate și deontologice, decât cele stabilite de Comisia de atestare a organizației (aşa cum procedează toate celelalte Uniuni) atunci când se pronunță asupra admiterii candidaturii sau întocmirii dosarului. Proiectul a generat un val de reacții, dezbateri și sedințe amânate pe parcursul a patru întâlniri în speranța unui vot favorabil. S-au primit întrebări, s-au dat răspunsuri, reprezentanții Uniunii Ziariștilor Profesioniști prezenți la toate ședințele insistând pe faptul că aplicarea prevederilor Legii 8/2006 membrilor UZPR este un act de recunoaștere a meritelor lor civice, profesionale și creatoare, un act moral, un act necesar care nu trebuie să mai sufere amânare.
Împlinirea acestei iniţiative, pentru care a luptat mult Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, va veni, sperăm, în noiembrie, când votul deputaților, decizional în acest caz va repara o nedreptate acordând jurnaliștilor drepturile pe care trebuie să le aibă, alături de scriitori, muzicieni, cineaşti sau artişti plastici.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri