Cine este de vină pentru infractorii-minori?

Cine este de vină pentru infractorii-minori?(1548)


La 14 ani, problemele pe care ar trebui să le aibă un copil ar trebui să fie cele legate de școală sau, poate, de cele mai recente jocuri pe care le-a instalat pe calculator.

Din păcate, pentru mulți dintre ei, problemele cu care se confruntă sunt reale și extrem de dure. La 14 ani sau chiar mai puțin, tineri din Constanța sunt adevărați hoți profesioniști. Mai mult decât atât: unii s-au specializat în tâlhării, infracțiune violentă cu risc mult mai mare atât pentru agresor, cât și pentru victimă.

În fiecare zi aproape, polițiștii constănțeni prind, în flagrant sau nu, minori care comit ilegalități. Așa s-a întâmplat și ieri, când poliţiştii din Medgidia au identificat patru minori cu vârste cuprinse între 14 şi 15 ani, toţi din municipiu. Aceștia sunt acuzați de comiterea a două furturi din locuinţă, a nouă tâlhării şi a unei tentative de tâlhărie. Toate aceste fapte au fost comise în perioada 20.08 2014 – 14.10.2015. Cu alte cuvinte, tinerii au comis câte o infracțiune la circa 5 zile.

O altă îndeletnicire a hoților fără buletin este spartul automobilelor. Niciun cartier din municipiul Constanța sau din principalele orașe din județ nu a scăpat neatins. De multe ori, chiar dacă nu găsesc nimic, aceștia sparg geamul sau yala mașinii nu mai din dorința de a face rău. Oamenii sunt exasperați, dar polițiștii dau din umeri și spun că nu au ce să facă.

În cele mai multe din cazuri, minorii sunt prinși de polițiști. Legea spune că aceștia pot fi reținuți, în arestul poliției, pe bază de ordonanță, de obicei 24 de ore. După această perioadă ei sunt prezentați instanței, care le decide soarta. De obicei, dată fiind vârsta lor, aceștia sunt eliberați și ajung înapoi pe străzi. Există și cazuri, mai ales pentru cei care au recidivat, când se poate pronunța și arestul preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.

Cine este însă de fapt vinovat și cine răspunde pentru infracțiunile comise de acești copii? La 14 ani nu putem vorbi despre un discernământ cu adevărat al minorului. Familia este răspunzătoare legal pentru faptele sale, dar ce te faci când acesta provine dintr-o familie destrămată sau una care se află sub limita sărăciei?

Statul și autoritățile locale ar trebui să creeze pârghiile necesare pentru a le oferi o șansă acestor copii (pentru că, trebuie să fim sinceri, dacă la 14 ani stai în arest preventiv, șansele de reabilitare scad, în loc să crească). Din păcate, de soarta lor nu se interesează nimeni. Ați văzut vreun parlamentar de Constanța interesat de soarta acestora? I-ați văzut căutând soluții pentru minorii care cerșesc la intersecții? I-ați văzut să propună vreo lege care să vină în sprijinul celor ale căror case sunt sparte pe bandă rulantă? Ați văzut consilieri locali care să meargă în cartiere și să noteze problemele cu care se confruntă oamenii? Sau i-ați văzut protestând împotriva taxelor și impozitelor aberante pe care le plătim pentru a ne asigura liniștea și ordinea, taxe și impozite care, însă, numai pentru acest lucru NU sunt folosite?

Problema infracționalității în rândul minorilor este a noastră, a tuturor. Și, dacă nu vom lua măsuri urgent, riscăm să nu o mai putem rezolva.

 

  

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri