Conferința „Abordare psihointegrativă a traumei”

Conferința „Abordare psihointegrativă a traumei”(922)


Universitatea „Andrei Șaguna” și Asociația de Psihoterapie Integrativă organizează în zilele de 30-31 octombrie 2015 Conferința Națională cu participare Internațională „Criză, Intervenție, Schimbare – abordare psihointegrativă a traumei”. În cadrul conferinței vor avea loc 9 workshop-uri susținute de psihoterapeuți din România, Italia și Spania.
Context: Dintre persoanele adulte din România se estimează că peste 70% au trăit sau vor trăi experiența a cel puțin unui eveniment traumatic la un moment dat în viața lor, iar trauma psihică este responsabilă pentru aproape 50% din totalul problemelor emoționale și psihice. Deși ingrijorătoare, această statistică nu este deloc surprinzătoare de vreme ce un număr deosebit de mare de situații de viață au potențial traumatizant, de la separarea de persoanele dragi, situațiile de abuz ori pierderea locului de muncă și până la accidente, conflicte ori catastrofe naturale.
Ce este trauma psihică? Trauma se poate defini ca un eveniment singular, perceput în mod particular ca având o intensitate foarte mare, ce apare în viața individului și depășește posibilitățile sale de adaptare. Acest eveniment neplăcut generează o sensibilizare excesivă a individului la emoțiile ulterioare, afectând capacitatea sa de a face față în mod adecvat stresului și care, pe termen lung, generează efecte patogene durabile. Trauma reprezintă așadar o reacție normală la o situație anormală. Spre deosebire de stres, care afectează temporar psihicul, acesta tinzând să-și recapete echilibrul în mod natural, trauma diminuează capacitatea persoanei de a gestiona problemele cu care se confruntă, provocând disfuncții la nivelul psihicului. Deseori se aud expresii precum: ”mi se rupe sufletul” sau ”m-a durut foarte mult”. În urma evenimentului traumatic apare sentimentul de pierdere, de gol interior, de ruptură, acesta constituindu-se în ceea ce se numește traumă psihică. Foarte adesea oamenii nu observă trauma, ci doar efectele acesteia în comportamentul persoanei. Trauma se manifestă la nivel emotional, fizic, cognitiv, comportamental și relațional. Anxietatea, fobiile, sentimentele exagerate de frică, vină, rușine, neputință, atacurile de panică pot fi semne ale unui eveniment care și-a pus amprenta traumatică asupra individului. Simptomele emoționale sunt adeseori însoțite de manifestări fizice ale efectelor traumei, printre cele mai comune fiind lipsa apetitului, dificultățile de somn, scăderea nivelului de energie, disfuncțiile sexuale. De asemenea, este obișnuit ca, din dorinta de a masca simptomele traumei, unele persoane să adopte comportamente compulsive și adictive, cum ar fi abuzul de alcool, droguri, mâncare. Altele pot manifesta simptome cognitive, precum dificultățile de concentrare, scăpări de memorie, refuzul de a lua decizii. De vreme ce traumele se petrec adesea în contextul relațiilor – spre exemplu, abuzul, abandonul, neglijarea, lipsa suportului celorlalți, separarea de persoane dragi, efectele traumei pot fi de natură relațională. Cel mai frecvent ostilitatea, izolarea, problemele sexuale, frica puternică de abandon și respingere, dorința de a-l controla pe celalalt sunt semne ale traumei psihice. În lipsa unui tratament adecvat, persoana riscă să fie copleșită de efectele traumei, dezvoltând blocaje în unele zone de viață și pierzându-și capacitatea de a rezolva problemele specifice respectivelor arii.
Obiectivul conferintei este acela de a trage un semnal de alarma cu privire la efectele traumei psihice in societatea actuala si mai mult, descoperirea modurilor de abordare psihointegrativa ale acestui subiect. Conferința este creditată de Colegiul Psihologilor din România. Lucrările se vor desfășura la Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța, sălile din sediul central, Bdul. Al. Lăpușneanu nr 13.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri