Mihai Lupu: PNL cere o dezbatere, transparentă şi onestă, cu privire la modificările Codului Muncii

Mihai Lupu: PNL cere o dezbatere, transparentă şi onestă, cu privire la modificările Codului Muncii(910)


În contextul actual al dezbaterii în Parlament a numeroaselor propuneri de modificare a legislaţiei muncii şi în mod special a Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii (PL-x nr. 577/2015), Partidul Naţional Liberal a desfăşurat o serie de întâlniri cu partenerii sociali, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi organizaţiilor sindicale din România. PNL a demarat acest proces de consultare, la nivel naţional şi local, pentru că susţine o dezbatere cu toate părţile implicate despre principiile care trebuie să fundamenteze un demers legislativ referitor la flexibilizarea relaţiilor angajat-angajator, în contextul unei distribuiri echilibrate în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile partenerilor unui contract de muncă.
În pofida implicaţiilor multiple asupra economiei şi pieţei muncii din România, punctul de vedere al Guvernului referitor la această iniţiativă cetăţenească de modificare a Codului Muncii şi realizarea unei evaluări de impact exhaustivă întârzie sau se lasă încă aşteptate. În opinia noastră, a liberalilor, o astfel de atitudine sfidătoare a PSD nu este doar deranjantă şi iresponsabilă, ci este în afara spiritului şi principiilor democratice şi mai ales este o încălcare a procedurilor de funcţionare interinstituţională. Guvernul nu poate să se sustragă după bunul plac, iar acest comportament nu poate şi nu trebuie să fie tolerat nici de PNL, nici de partenerii sociali şi nici de cetăţenii români.
PNL consideră că o astfel de dezbatere, transparentă şi onestă, cu privire la modificările Codului Muncii, trebuie făcută în virtutea exercitării responsabile a competenţelor şi atribuţiilor Parlamentului şi nu tranşată în grabă şi sub presiunea intereselor politice de moment ale unui partid.
În viziunea liberală, cele mai importante măsuri în domeniul muncii ar trebui să vizeze competitivitatea şi performanţa economiei româneşti, crearea de noi locuri de muncă şi reducerea precarităţii în muncă. Mediul de afaceri reprezintă motorul unei economii funcţionale, al cărei scop final este crearea de locuri de muncă bine plătite şi care generează plusvaloare societăţii româneşti.
PNL cere Guvernului PSD o poziţionare fermă, corectă şi transparentă faţă de iniţiativa de modificare a Codului Muncii şi faţă de schimbările propuse astfel încât să fie permisă o examinare şi o analiză corespunzătoare a impactului asupra pieţei muncii, precum şi o ajustare reciprocă a intereselor partenerilor sociali.

Mihai Lupu
Deputat PNL Constanţa
  

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri