Au învins teribila caniculă: Crosul „Ziua Olimpică” a fost un succes de participare!(1728)


Ieri, sâmbătă – 22 iunie, s-a desfăşurat, în municipiul Constanţa, Crosul “Ziua Olimpică”, ediţia cu numărul 26. Acţiunea a debutat dimineaţă, la ora 8.45 (pe oareşce răcoare, încă) cu înscrierile participanţilor. Au urmat cinci kilometri de alergare, prin oraşul nostru, pe o căldură sufocantă!


Elena Frâcu: „Alergi pentru tine, pentru sport, pentru comunitate şi, dacă poţi, pentru ţară!”


Nu a existat limită de vârstă, organizatorii oferind chiar şi premii speciale, pentru cel mai tânăr, respectiv cel mai vârstnic concurent! De asemenea, tot la fel ca şi la precedentele ediţii, concursul a fost deschis atât spotivilor de performanţă, cât şi amatorilor (de alergare, mişcare şi, deci, implicit, de SĂNĂTATE, fizică şi psihică, după principiul enunţat de dictonul antic, greco – latin: “Men sana in corpore sano” / “Minte sănătoasă, în corp sănătos!”). Adică exact în Spiritul Olimpic: „Alergi, în primul rând, pentru tine însuţi!”. De altfel, marea fostă sportivă, a Constanţei şi a Ţării, Elena Frâncu, prezentă şi implicată, ca de fiecare dată, în astfel de acţiuni, chiar acest lucru a ţinut să-l evidenţieze: „Faci sport pentru tine, pentru ideea de sport - competiţie, pentru comunitate, pentru Ţară, dacă îţi propui asta şi ai noroc şi capacitate de a performa suficient. Dar, în primul rând, o faci pentru sănătatea ta!” Acelaşi lucru l-a subliniat şi un alt mare campion constănţean, de data aceasta chiar „de specialitate”, fondistul „Farului” şi al ţării (la Campionatele Europene şi Mondiale, ori la Jocurile Olimpice!) Ilie Floroiu: „Alergi aşa cum... trăieşti: mai întâi ca să supravieţuieşti, cât mai mult şi cât mai bine. Dacă reuşeşti să şi câştigi, să fii în frunte, să aduci trofee oraşului şi României, satisfacţii familiei, concetăţenilor, naţiunii tale, asta-i un... bonus la sănătatea ta!”


Desfăşurare serioasă de forţe, pentru o organizare aproape perfectă

Organizatorii evenimentului au fost: Direcţia Judeţană pentru Tineret şi Sport (DJST) Constanţa, Maritimo Shopping Center, Academia Olimpică Română (AOR) - Filiala Constanţa, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) şi Asociaţia Judeţeană de Atletism (AJA) - Constanţa.
Startul competiţional s-a dat la Sala Sporturilor, cu următorul traseu: Sala Sporturilor – bulevardul Tomis (până la intrarea în municipiul Constanţa, la vapor) – bulevardul Aurel Vlaicu – parcarea Marítimo Shopping Center (intrarea pe la primul sens giratoriu), unde s-a trecut şi linia de sosire.
Parteneri în cadrul proiectului au fost: Primăria Municipiului Constanţa, Inspectoratul de Poliţe al Municipiului Constanţa (IPJMC), Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ), Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ).

Soţii... septuagenari Sufleţel au venit tocmai din Alba Iulia, special pentru acest cros!


Familia (cu nume parcă predestinat, simbolic – sugestiv) Suflețel, Emil și Margareta, ambii în vârstă de… 79 de ani!, au venit tocmai de la… Alba Iulia, special pentru acest eveniment!, arătând astfel că au un “sufleţel” cât… munţii din Ardealul de baştină. Doamna Margareta S. este la al… 55 – lea cros! Ambii reprezentanţi ai “vârstei a treia”, din Alba, cu sufleţel atât de tânăr, au reuşit să tracă linia de sosire, lucru care nu a fost la îndemâna multor altor concurenţi, mult mai “boboci”, în condiţiile caniculei (peste 30 de grade Celsius!), care o fi fost perfectă pentru plajă şi turism, dar a fost de-a dreptul chinuitoare pentru alergători… Totuşi, deşi căldura sufocantă nu a permis atingerea numărului – record de participanţi (500!), sperat, chiar estimat, de către organizatori, tot au concurat peste 300 de constănţeni şi turişti!


Câştigătorul concursului, Bogdan Ofiţeru: “Păcat că unii sportivi de performanţă cred că le cad galoanele, dacă vin la concursuri mixte…”

Ca la fiecare ediţie, câştigătorii, primii clasaţi, de fapt, au fost sportivi de performanţă, în activitate sau care au alergat în concursuri oficiale, până de curând. Astfel, primul a trecut linia de sosire constănţeanul Bogdan Ofițeru, un campion de meserie (care, de aqltfel, s-a mirat şi s-a arătat mâhnit că asemenea concursuri “populare”, “mixte”, nu prea sunt onorate, cu prezenţa, de mai mulţi sportivi activi. La fete, s-a impus fosta atletă Alina Râpanu, tot localnică, care este și ea o specialistă a crosurilor. Au fost premiate primele trei locuri, la categoriile masculin și feminin, primul sosit dintre cei mai tineri participanți și cel mai rapid dintre veterani.
Nu numai pentru septuagenarii soţi Sufleţelu, din Alba Iulia, crosul a fost o… “afacere de familie”! Cea mai numeroasă familie participantă, a fost recompensată şi ea, pentru interesul acordat sportului şi mişcării în aer liber: au venit copiii, părinţii şi… bunicii!
jooble.org