Sulina și Balcicul, (re)descoperite de pictori. Locurile care te mântuiesc prin frumusețe

Sulina și Balcicul, (re)descoperite de pictori. Locurile care te mântuiesc prin frumusețe(1403)


Asociația ”Pontul Euxin” organizează, în aceste zile, un eveniment cultural deosebit. Este vorba despre cea de-a treia ediția a taberei de pictură Pontul Euxin "DOBROGEA INTERBELICA "DE LA SULINA LA BALCHIK.

Miercuri, în cadrul acestui eveniment a avut loc o conferință intitulată ”TRADIȚIA PICTURII INTERBELICE ÎN DOBROGEA DE LA SULINA LA BALCHIK”. Invitați de onoare au fost academicianul Răzvan Theodorescu, criticul de artă Oliv Mircea și artistul plastic Daniela Țurcanu-Caruțiu.

Cu un discurs captivant, erudite, atractiv, academicianul Răzvan Theodorescu, fost ministru al Culturii, a vorbit despre importanța Dobrogei și a Sulinei nu numai pentru România, dar și pentru Europa. ”Este un spațiu al picturalității”, a declarant acesta, exemplificând prin alăturările de piatră și cărmidă, de alb și roșu, care oferă valori tactile și cromatice.

În acest context, academicianul a vorbit și despre faptul că mormântul hyopgeu a ajuns o bătaie de joc. Un mormân unic în zonă, care însă nu este pus în valoare.

Răzvan Theodorescu a vorbit și despre un regret al său din perioada când a fost ministru al Culturii. ”Nu am reușit să transformă Sulina într-un centru de restaurare regional. Sulina este un fapt de cultură european”, a spus el, menționând că aici există clădiri cu arhitectură germană și olandeză, un urbanism care aduce aminte de actualul New York, că aici a funcționat prima instituție cu adevărat europeană: Comisia Europeană a Dunării, încă din 1856.
Pentru că tinerii pictori care participă la această tabără au avut ocazia să descopere Sulina, academicianul i-a transmis lui Florin Cârstocea, omul care a făcut posibil acest eveniment, un sfat simplu: ”Perseverați, domnule Cârstocea, perseverați!”.

Daniela Țurcanu-Caruțiu a trasat un frumos arc peste timp. A prezentat lucrări ale pictorilor români care au avut ca temă Sulina și Balcicul, zonele vizitate și de tinerii pictori din tabără. A vorbit despre lumina extraordinară din Sulina și Balcic, dar și despre faptul că Sulina a fost descoperit de pictorii vremii după ce Balcicul ne-a fost luat. În contextual importanței Dobrogei, a tras și un semnal de alarmă: bisericuțele de cretă de la Murfatlar, care demonstrează trecerea scandinavilor din nordul Europei spre Constantinopol, un adevărat monument de imortanță istorică pentru Europa, au nevoie de consolidare. A vorbit despre importanța Sulinei, orașul în care au înflorit comerțul și arta, prin care au trecut personalități precum Jean Bart, Shostakovsky, Prokofiev și prințesa Ecaterina Moruzi, nepoata prințului Sturza.”Prințesa Moruzi a făcut la Sulina ce a făcut regina Maria la Balcic. Ambele au înțeles că binele se face prin cultură”, a spus Daniela Țurcanu-Caruțiu. Aceasta a mulțumit organizatorilor, lui Florin Cârstocea și Violetei Butărașcu, manager de proiect, pentru programul extrem de interesant și minuțios organizat.

Criticul de artă Oliv Mircea a vorbit despre istoria Dobrogei. ”Dobrogea este o țară de sine stătătoare, o țară cu o identitate aparte, pe care pictorul, dar orice intelectual, este bine să o descopere încet încet”, a spus el. El a vorbit despre ”bogăția de plante și animale, care se învecinează cu acești stranii munți ai Dobrogei, care au în firea lor o lumină pe care o păstrează acolo”. De asemenea, a spus că nimeni nu s-a încumetat să afle de ce a fost exilat poetul Ovidiu pe aceste meleaguri și a punctat un fapt important: ”România nu are niciun complex al culturii europene”.

Daniela Țurcanu-Caruțiu i-a îndemnat pe toți pictorii să vină să descopere Sulina și Balcicul. Așa cum Dostoievski spunea că ”frumsețea va salva lumea”, așa vor avea ei ocazia să fie mântuiți prin frumusețea acestor locuri.

„Am inițiat acest eveniment în ideea de a susține tinerii artiști. De la ediție la ediție, valoarea lucrărilor a crescut. Anul acesta, lucrările sunt deosebite, au o reală valoare artistică. Lucrările au fost executate de tineri care au venit și la prima, și la a doua ediție. Acest lucru mă face să mă gândesc la a patra ediție, cu toate că nu este ușor să susții un astfel de eveniment artistic, din punct de vedere material și logistic. Voi propune autorităților locale să facem împreună mai multe ediții, mai bune, și, de ce nu, internaționale, mai ales că tabăra se numește «Pontul Euxin», definitoriu pentru acest spațiu dobrogean“, a declarat omul de afaceri Florin Cârstocea, cel care a inițiat și a susținut financiar organizarea Taberei de Pictură „Pontul Euxin“.  

Vernisajul expoziției va avea loc duminică, de la ora 18.00, la Muzeul de Artă din Constanța.

OMD MAMAIA CONSTANTA



jooble.org ziare, stiri