Mihai Lupu: Bilanţul pentru anul şcolar 2015-2016 indică acelaşi dezinteres şi lipsă gravă de responsabilitate a PSD

Mihai Lupu: Bilanţul pentru anul şcolar 2015-2016 indică acelaşi dezinteres şi lipsă gravă de responsabilitate a PSD(939)


Începutul de an şcolar este întotdeauna un prilej de bucurie şi emoţie pentru școlari şi pentru părinţiilor. Cu ocazia deschiderii anului şcolar 2015-2016, zeci, sute de mii de elevi au făcut un pas important al vieţii lor înaintând pe treptele educaţiei pentru a descoperi şi a cunoaşte noi provocări.

Din păcate, şi în această toamnă, acest moment al primei zile de şcoală a fost umbrit de crunta realitate. Bilanţul pentru anul şcolar 2015-2016 indică acelaşi dezinteres şi lipsă gravă de responsabilitate a PSD faţă de 100.000 de elevi pentru care şcoala începe fără autorizație de funcţionare şi faţă de cei 200.000 de elevi pentru care anul şcolar nu aduce manuale noi pe bănci. În plus, pentru 150.000 de elevi şi 65.000 de profesori decontarea transportului rămâne un vis neîmplinit şi în acest an, iar 400.000 de elevi de clasele a XI-a și a XII-a vor scoate, parţial, în cel mai fericit caz, bani din buzunar pentru manuale şcolare.

În prezent, în şcoli există o lipsă acută de personal de specialitate pentru învăţământul preşcolar şi primar din cauza rezultatelor foarte slabe la examenele de titularizare şi definitivat. Cu toate acestea, PSD refuză să pună în aplicare prevederile legale care permit înfiinţarea masteratului didactic.

În ultima perioadă PSD a vorbit mult despre creşterea salariilor cadrelor didactice, fără însă a prezenta un plan clar de creştere a veniturilor profesorilor şi criteriile care vor sta la baza acestor măriri sau impactul bugetar. În acest moment statul nici nu-şi pune problema să lege creşterile salariale de performanţă. Salarii mai mari nu înseamnă automat şi performanţă în sistem!

Dincolo de a fi motive reale de îngrijorare pentru părinţi şi elevi, toate acestea reprezintă probleme vechi şi apăsătoare ale sistemului de învăţământ românesc, care persistă şi se adâncesc de ani de zile şi care, în final, nu fac decât să îngrădească dreptul la educaţie.

Educația reprezintă un domeniu de prioritate zero pentru PNL, iar situaţia dramatică a învăţământului românesc ar trebui să fie o preocupare a tuturor partidelor politice.

PNL doreşte ca Educația să devină un sistem stabil şi predictibil, fără reforme ”de la an la an” sau de dragul reformei, cu un sistem centrat pe elev şi corelat cu piața muncii şi cu realităţile şi nevoile din societate. O educaţie performantă nu produce şomeri cu diplome, ci absolvenţi cu perspective de carieră, care sunt competitivi şi aşteptaţi pe piaţa muncii. Şcoala şi mediul economic trebuie să-şi găsească încrederea reciprocă.

PNL apreciază că modificarea extrem de frecventă a legislației în domeniu este cea mai mare greşeală a clasei politice şi face apel la coerenţă şi reformă în cadrul politicilor educaţionale româneşti. În plus, PNL subliniază că un buget mai mare pentru Educaţie nu înseamnă o cheltuială în plus, ci o investiţie cu sută la sută şanse de câştig pentru România. Toate ţările dezvoltate au mizat pe Educaţie şi au devenit performante.

Majorarea bugetului pentru Educație până la 6% din PIB şi modernizarea învăţământului românesc trebuie să fie priorităţi zero ale statului român. Pentru o educaţie competitivă trebuie asigurată și o finanţare corectă, iar după aceea trebuie asigurat și un corp profesoral corespunzător pentru acest domeniu vital pentru viitorul României.


Mihai Lupu

Deputat PNL
  

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri