Proiectul legii vaccinării generează abuzuri și creează discriminări

Proiectul legii vaccinării generează abuzuri și creează discriminări(682)


Având în vedere discuțiile recente privind condiționarea înscrierii în unitățile de învățământ pre-universitare (creșe, grădinițe, școli etc.) de efectuarea imunizărilor, Asociația pentru Protecția Consumatorilor  Romania dorește să atragă atenția asupra unui caz recent.

Astfel, APC Romania a primit o sesizare din partea unui consumator care, dorind să-și înscrie copilul la creșă, a fost condiționată de recuperarea vaccinurilor neefectuate. Conform argumentației Direcției Creșe din cadrul Consiliului Local al Municipiului Alba, această obligație ar fi stabilită prin HG 1252/2012 pentru aprobarea Metodologiei de organizare şi funcţionare a creşelor şi a altor unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară și prin Ordinul Ministerului Sănătății 1955/1995 pentru aprobarea Normelor de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor.

Mai mult, chiar Ministerul Educației Naționale, într-un răspuns dat Asociației Părinților pentru o Educație Sănătoasă (adresa nr. 61182/05.11.2013) menționează clar că, având în vedere că dreptul la educație și sănătate trebuie asigurat de instituțiile statului împreună cu familia, înscrierea copiilor în unitățile de învățământ preuniversitar nu este condiționată de vaccinarea acestora.

Din păcate, răspunsul primit de consumator de la Consiliul Local al Municipiului Alba omite chiar dispozițiile OG 53/2000 (aprobată prin Legea 649/2001), adică actul normativ la care fac o trimitere indirectă atât HG 1252/2012, cât și Ordinul 1955/1995. Nu se poate discuta de fișa de imunizări și nici de efectuarea imunizărilor profilactice obligatorii fără a menționa actul normativ care le stabilește. Din păcate, autoritatea locală uită să menționeze respectivul act normativ tocmai pentru că acesta nu obligă părinții să realizeze imunizările periodice, ci doar le recomandă.

Într-o manieră asemănătoare, domnului M. B. i s-a refuzat înscrierea copiilor la creșă, după cum relatează în mesajul pe care ni l-a transmis: “Am doi copii, ambii nevaccinați. Am vrut să îmi înscriu fiul cel mic la o creșă din sectorul 4, iar directoarea creșei mi-a spus că nu îl poate primi pentru că riscă să fie amendată de Direcția de Sănatate Publică pentru nerespectarea Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1955/1995 pentru aprobarea normelor de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor (pe care l-am și citit și din care nu reiese obligativitatea vaccinării).
Concluzia discuției a fost că eu ar trebui să obțin de la DSP o aprobare, un aviz pe care să îl anexez dosarului copilului. Cam asta e povestea. Copilul încă stă acasă”.

 Din motivele expuse mai sus, considerăm că în acest caz autoritatea locală realizează un abuz, făcând o interpretare incompletă a legislației existente, lasand impresia consumatoarei ca are aceasta obligatie care, de fapt, nu este prevazuta de legislatie.

APC România respinge cu tărie orice astfel de interpretare abuzivă a legislației. Subiectul vaccinărilor este unul delicat și astfel de atitudini nu pot decât să provoace și mai multă confuzie în rândul părinților. Recomandăm părinților să urmeze sfaturile medicilor de familie și al medicilor specialiști pentru a asigura dezvoltarea normală și sănătoasă a copiilor.

“Accesul la serviciile publice trebuie să fie egal pentru toți cetățenii, indiferent de opțiunea acestora cu privire la anumite recomandări medicale.Restrângerea unor drepturi cetățenești, în speța de față, dreptul la îngrijire și educație a copiilor în vârstă de până la 3 ani, de către unii funcționari ai administrației publice locale constituie o încălcare a Constituției României. Din păcate, astfel de lucruri se întâmplă tot mai des în societatea românească, anumiți cetățeni fiind marginalizați din lipsa educației juridice a managerilor unor instituții. Solicit, pe acesta cale, ca instituțiile statului, adică Ministerul Sănătății și Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, să intervină pentru a stopa astfel de acțiuni.” Conf.univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC Romania
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri