Premierul Victor Ponta, la DNA pentru a depune documente în dosarul Turceni - Rovinari(1089)


Premierul Victor Ponta a fost la DNA, marţi, pentru a depune documente în dosarul "Turceni - Rovinari", în care este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.

Victor Ponta a ieşit din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) după aproximativ cinci minute, după ce procurorul de caz i-a spus că nu îl poate primi, întrucât nu fusese citat, ci s-a prezentat din proprie iniţiativă. Premierul a lăsat la registratură mai multe documente, în dosarul "Turceni-Rovinari".

"Am vrut eu să depun (la dosar, n.r.) decizia Curţii Europene de Justiţie din 3 septembrie, care explică ce se întâmplă cu contractele de prestări de servicii. Eu zic că am făcut activitate, procurorul zice că nu am făcut, Curtea Europeană de Justiţie ne-a zis să ne vedem de treabă amândoi, pentru că, atât timp cât s-au plătit taxele, e în regulă. Din punctul de vedere al Curţii Europene de Justiţie, care e obligatoriu, sigur, pentru toate ţările Uniunii Europene, nu avem un caz aici", a spus premierul Victor Ponta, la ieşirea de la DNA.

Întrebat dacă a reuşit să vorbească şi cu procurorul de caz, Ponta a răspuns că acesta nu a avut timp să-l primească acum.

"Probabil că va studia documentul şi, după ce îl studiază, mă cheamă", a precizat Ponta.

El a adăugat că nu a primit încă niciun răspuns la cererile sale.

Ponta a mai afirmat că, din punctul său de vedere, ar trebui să se aplice decizia Curţii Europene, dacă suntem membri ai UE.

Întrebat de ce a venit personal să depună actele şi nu şi-a trimis avocatul, el a spus că spera să discute cu procurorul, să-i explice, dar, pentru că magistratul nu a avut timp, va veni cu altă ocazie.

Premierul Victor Ponta a fost şi în 3 septembrie la DNA, pentru a fi audiat.

În 19 august, DNA anunţa că procurorii au pus sechestru asigurător pe un apartament al lui Victor Ponta pentru a recupera prejudiciul de 51.321 de lei care ar fi fost produs de acest prin complicitate la evaziune fiscală, sumă stabilită în urma expertizei efectuate în dosarul "Turceni - Rovinari".

DNA a precizat atunci că prejudiciul stabilit în dosarul "Turceni - Rovinari" constă în obligaţiile fiscale de la care s-ar fi sustras SCA "Şova şi Asociaţii", reprezentată de Şova Dan-Coman, cu ajutorul lui Victor Ponta, în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel".

Ponta a scris atunci pe Facebook că în din expertiza făcută în dosarul său se arată că SCA "Şova şi Asociaţii" şi-a dedus cheltuieli în baza contractului cu el de 51.321 de lei, dar au şi fost plătite taxe şi impozite de către Cabinet Avocat "Ponta Victor" în sumă de 53.000 de lei.

Oficiali din DNA au precizat la rândul lor că acel fragment prezentat de Victor Ponta din expertiza efectuată în dosarul "Turceni - Rovinari" nu este o concluzie a expertizei, ci o observaţie a expertului parte al lui Dan Şova.

Anchetatorii susţin că plăţile făcute de SCA "Şova şi Asociaţii" către Victor Ponta, în cuantum de 181.439,98 de lei, reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale. În acest fel, s-ar fi produs o diminuare nelegală a bazei de impozitare a contribuabilului SCA "Şova şi Asociaţii" şi, în consecinţă, ar fi fost plătit către stat un impozit diminuat cu 51.321 de lei, diferenţă ce reprezintă prejudiciul stabilit în urma expertizei.

DNA a precizat că în acest dosar, Victor Ponta este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată şi spălarea banilor, iar Dan-Coman Şova este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

În 5 iunie, Victor Ponta a ajuns prima dată în faţa procurorilor DNA, care l-au anunţat că are calitatea de suspect, pentru fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care a fost avocat.

Pe 13 iulie, procurorii l-au anunţat că a fost pusă în mişcare acţiunea penală în cazul său şi că i-a fost schimbată calitatea din suspect în inculpat, în dosarul "Turceni-Rovinari". De asemenea, procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ale lui Victor Ponta.

Procurorii DNA îl acuză pe Victor Ponta de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii au stabilit că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova.

Sursa: Mediafax.ro

OMD MAMAIA CONSTANTA



jooble.org ziare, stiri