Va fi sau nu suspendat primarul din Oltina, condamnat la închisoare cu suspendare pentru braconaj?(997)


Ieri a apărut „pe surse” informația privind intenția prefectului judeţului Constanţa, Ion Constantin, de a semna astăzi ordinul de încetare a mandatului primarului comunei Oltina, Gheorghe Chirciu, ca urmare a deciziei penale nr.327/P/2013, pronunţată în dosarul nr.3399/256/2012 privind săvârşirea de către acesta a infracţiunii de uz de armă letală fără drept şi braconaj cinegetic.

Filiala Constanţa a Partidului Naţional Liberal a precizat astăzi că, în opinia sam nu se poate constata încetarea mandatului de primar, deoarece nu a intervenit un impediment obiectiv în exercitarea funcţiei de către acesta. De asemenea, dispoziţiile art. 15 alin. (2) lit. e) dinLegea nr. 393/2004 nu se aplică în cazul condamnării la pedeapsa închisorii, având ca formă de executare suspendarea condiţionată a executării pedepsei.
Pe de altă parte, liberalii sunt de părere că dispoziţiile art. 15 alin. (1) lit. e) dinLegea nr. 393/2004 nu sunt aplicabile în ipoteza unei condamnări la o pedeapsă privativă de libertate în care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei, întrucât, într-o asemenea ipoteză, primarul nu se află în imposibilitatea de continuare a mandatului, în condiţiile în care nu este privat de libertate şi nu i-au fost interzise drepturile prevăzute la art. 64 din Codul Penal din 1969, inclusiv dreptul de a alege şi de a fi ales, ori dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. Instanţa a dispus, potrivit art.71 alin.5 din Codul Penal, suspendarea executării pedepsei accesorii pe durata termenului de încercare.
„Filiala PNL Constanţa îl susţine pe domnul primar Chirciu în aceste clipe, acesta fiind unul dintre primarii liberali cu rezultate foarte bune la nivelul judeţului. În ceea ce priveşte decizia prefectului judeţului Constanţa, consider că este una nedreaptă şi fără temei, mai ales că la prima instanţă domnul primar Chirciu a avut câştig de cauză. Din păcate, graba autorităţilor judeţene de a semna ordinul de încetare a mandatului de primar pare mai mult o chestiune politică decât una legală”, a declarat deputatul Gheorghe Dragomir, copreşedintele Filialei Constanţa a Partidului Naţional Liberal.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri