Delta Dunării are nevoie de lucrări de decolmatare de minimum 560.000 de lei(750)


Efortul financiar pentru decolmatarea în regim de urgență a unor canale din Delta Dunării, pe care nu se poate circula în momentul de față, este de 560.000 de lei, suma urmând să fie solicitată de autoritățile tulcene Ministerului Mediului.

"Prioritatea în momentul de față este constituită dintr-un număr de șase canale care asigură accesul către comunitățile din Deltă. Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) au stabilit astăzi (marți, n.red.) că trebuie efectuate lucrări pe o lungime de 8,2 kilometri, valoarea totală a intervențiilor fiind estimată la 560.000 de lei", a declarat, pentru AGERPRES, subprefectul Corvin Bangu.

CJSU a stabilit totodată că pentru asigurarea unei alimentări minime a complexelor acvatice din Deltă este nevoie de decolmatarea a 40 de canale cu o lungime totală de 25,17 kilometri, valoarea estimată a lucrărilor fiind de 1,845 milioane lei.

"Decizia CJSU constituie o parte a documentației pe care Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării o va transmite Ministerului Mediului în vederea alocării sumelor necesare execuției lucrărilor de decolmatare", a menționat subprefectul Bangu.

Dacă Ministerul Mediului nu deține fondurile necesare intervenției în regim de urgență în Delta Dunării, instituția va face demersuri pentru alocarea fondurilor din partea Guvernului României.

Potrivit autorităților locale din cele opt unități administrativ teritoriale din Delta Dunării, 68 de kilometri de pe 51 de canale din Rezervație trebuie decolmatați pentru asigurarea circulației apei în complexele acvatice din Deltă, cantitatea totală de pământ care trebuie excavată fiind estimată la circa 350.000 de metri cubi.

În ultima săptămână, operatorii turistici au reclamat necesitatea efectuării în regim de urgență a unor lucrări de decolmatare în Deltă, în condițiile în care șalupele nu pot circula pe multe canale. La rândul lor, pescarii și-au suspendat activitatea timp de o săptămână pentru a proteja resursa și au anunțat că, în multe zone din Rezervație, cotele alocate pentru pescuit anul acesta vor fi îndeplinite în proporție de 50%.

De asemenea, potrivit pescarilor, în multe din complexele acvatice din Rezervație au fost semnalate mortalități piscicole.

Lucrările de colmatare a Deltei au fost reclamate cu preponderență în ultimii ani, după ce în perioada regimului comunist din România s-a dorit ca Rezervația să fie transformată în grânarul Europei și într-unul din principalii furnizori de materie stuficolă pentru producția de celuloză. În acest scop, în Deltă au fost amenajate mai multe canale care au condus la dereglarea regimului hidrologic natural al zonei, potrivit cercetătorilor, revenirea la situația anterioară anului 1950 fiind imposibilă pe termen mediu și ca urmare a îndiguirilor din Lunca Dunării.

După anul 1990, cu sprijinul financiar al unor asociații internaționale de protecție a mediului, Institutul Național de Cercetare Delta Dunării a renaturat circa 15.000 de hectare, însă intervențiile de reconstrucție ecologică au fost sporadice și punctuale.

Potrivit Administrației Fluviale Dunărea de Jos, cota fluviului la Tulcea este, marți, de 64 de centimetri, cu doi mai mică decât cea de luni. La Isaccea, nivelul fluviului este de 73 de centimetri, scăderea față de ziua precedentă fiind similară cu cea de la Tulcea. Tendința apelor Dunării pentru următoarele zile este de creștere cu până la 3 centimetri.  

Sursa: Agerpres.ro

OMD MAMAIA CONSTANTA
SCHIMBă-ți stilul de viață



jooble.org ziare, stiri