Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
UDTTMR, reprezentată în conducerea Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni

UDTTMR, reprezentată în conducerea Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni(935)


Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România are patru reprezentanți în noua structură de conducere a Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni. Potrivit statutului, României i-au revenit două locuri în Comitetul Executiv al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, acestea fiind ocupate de președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, și prim-vicepreședintele UDTTMR, Samir Menan. Acestora li s-a mai adăugat un loc, numirea în acest caz venind din partea președintelui Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, Refat Çubarov, care l-a propus pe drd. Metin Omer de la Universitatea Hacetteppe din Ankara, cel care susține și cursul „Istoria și civilizația tătarilor”, la Universitatea „Ovidius” din Constanța. Alături de cei trei reprezentanți ai UDTTMR, în noua structură de conducere a Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni se mai află și Muftiul Muurat Iusuf, care a fost desemnat membru în Comisia de Control a congresului.

În perioada 31 iulie – 2 august, la Ankara, s-a desfășurat cel de-al doilea Congres Mondial al Tătarilor Crimeeni. Au participat 430 de delegați cu drept de vot, care au reprezentat 200 de organizații ale tătarilor crimeeni din 13 țări. Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a avut 70 de delegați cu drept de vot. Sâmbătă, 1 august, în prima zi a congresului, au avut loc dezbateri cu privire la situația actuală a tătarilor din Crimeea. La tribuna congresului au luat cuvântul liderii tătarilor Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu și Refat Çubarov, numeroși lideri politici din Turcia, precum vice prim-ministrul Numan Kurtulmuș, lideri ai celor mai importante partide politice din Turcia, dar și Ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, prezent și el la întâlnire. Toți au contestat, încă o dată, public, anexarea Crimeei de către Federația Rusă. Din sală nu au lipsit nici diplomați străini acreditați la Ankara, precum Ambasadorul SUA în Turcia, și Ambasadorul României, Radu Onofrei.

În prima zi, au avut loc și alegerile pentru funcția de președinte al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni. Au fost doi candidați, respectiv Refat Çubarov, propus de liderul tătarilor, Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu, și Aslan Omer Kırımlı. În urma votului deschis, Refat Çubarov a fost desemnat președinte al Congresului, obținând 260 de voturi, în timp ce contracandidatul său a adunat numai 66 de voturi.
  

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri