Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Vodafone – o multinaţională foarte limbută dar dispreţuitoare în relaţia cu clientul

Vodafone – o multinaţională foarte limbută dar dispreţuitoare în relaţia cu clientul(2082)


Nu vrea să audă de statutul cumpărătorului, de forme de drepturi ale acestuia în raport cu ea, de îndatoririle faţă de clientul care are nevoie de o consultanţă, ca abonat şi cumpărător al unui dispozitiv de comunicare cumpărat de la unul dintre magazinele sale proprii sau ale partenerilor prin franciză, în număr de 100, după spusele sale. Vodafone, ca multinaţională se ocupă, pe la noi, de chestiuni după capriciu. Spuneţi-i şi muzical. Nu greşiţi. Nu ştiu dacă m-ar vedea şi îmbrăcat şi mi-ar auzi accentul după fiecare încheiere de propoziţie.

Aristip, un discipol al lui Socrate, se spune că cerea să fie plătit pentru lecţiile pe care le susţinea, motivaţia fiind că astfel elevii săi ar învăţa să cheltuiască banii pe ceva care va rămâne prin folosinţa îndelungată. Cam aşa se întâmplă şi cu multinaţionala Vodafone. Fiind o companie limbută, dar pe banii clienţilor (ei, cum sună asta?), deci şi-a însuşit cerinţa lui Aristip, se cheamă că Vodafone, companie multinaţională de telefonie mobilă ştie, (deşi am îndoieli), cunoaşte definiţia comunicării, (nu cea din DEX) şi aplicarea ei în spaţiul public. Să fi auzit Vodafone de comunicarea în spaţiul public? Sau nu ştie ce este acela? De ce pun acestă întrebare? Pentru că se cuvine a fi analizate publicitatea şi reclamele sale şi relaţia sa ulterioară cu un client după ce acesta a răspuns pozitiv uneia dintre cele două. Adică ar fi ceva dezinformare sau manipulare. E un subiect ce merită dezvoltat. Eu le-am probat pe ambele. Sigur, parcă nu aş avea altceva la ce să mă gândesc, ca să-l parafrazez pe Rafael Sánchez Ferlosio care, luându-l în derâdere pe Socrate cu celebrul îndemn atât de cunoscut, (de fapt e doar un extras) ,,Cunoaşte-te pe tine însuţi“, spunea: ,,Cunoaşte-te pe tine însuţi; ei domnule, de parcă nu ai avea altceva la ce să te gândeşti“. Aşa spun şi eu: Ei Vodafone, de parcă nu ai avea altceva de făcut decât să-ţi cer să-ţi simplifici comunicarea, mai ales cea telefonică, cu clienţii care vor să facă o sesizare verbală în legătură cu unul din serviciile proprii sau ale unui magazin care lucrează sub sigla Vodafone şi care trebuie să respecte aceleaşi criterii de imagine şi model de bussines, cu care atât se laudă, ca fiind drumul spre bogăţie şi onoruri.

Concret? Brigada de producţie comunicaţională a acestei multinaţionale, care-şi pune în fiecare dimineaţă deşteptătorul pe pervazul ferestrei spre a merge zâmbitoare la lucru, a primit în urmă cu câteva săptămâni o sesizare verbală, cele scrise se trimit la sediul de la Ploieşti, în legătură cu un telefon căruia, nici după ce a venit de la service, e vorba despre Unitatea de Service Autorizată S.C. Regenersis SRL din Bucureşti, care aflu că şi-a deschis un punct de lucru şi local, nu i-am putut deschide în totalitate aplicaţia legată de Siguranţă. Cât am stat trântit în răspunsul care nu mai venea, deşi se notaseră, aşa mi-a transmis vocea de la celălalt capăt pe care-l numesc Departamentul de Relaţii cu Clienţii toate elementele, recapitulate apoi de două ori, pentru a cere lămuriri suplimentatre în legătură cu defectul semnalat servise-lui care lucrează pentru Vodafone, am zis să mă înscriu şi să particip la mişcarea ,,CELE CINCI CURĂŢENII ALE VODAFONE“. La Târgul Revoluţiei Comunicaţionale anunţat de curând de Vodafone în România, cred că reprezentanţii ei vor purta o banderolă roşie în jurul braţului, cu acel aer cu totul deosebit. Printre ei sper să fie şi Laura Colţoiu de la care mai aştept şi azi un răspuns la sesizarea făcută. Catalogul Târgului, am aflat, se deschide cu întrebarea: ,,Dacă e bine să bei apă caldă sau rece după ce ai mâncat smochine“. Răspunsul l-am aflat într-un paragraf din Ospăţul înţelepţilor a lui Athenaios, atunci când povesteşte despre un ospăţ la traci. În cazul în care nu este ocupată cu Enciclopediile Magazinelor de Aprovizionare şi Desfacere cu Telefoane Mobile, cu contracte telefonicepe care cu greu le mai poţi rezilia, în termen fiind (am păţit-o şi pe asta!) şi cu clopoţelul de aramă pe care această multinaţională l-a atârnat de gâtul unor angajaţi şi care sună atunci când sunt pe cale a-şi opri respiraţia şi a intra în zona de pericol pentru VODAFONE, angajaţii pentru relaţii cu clienţii vorbesc, se fac că nu înţeleg solicitarea şi sfârşesc prin a reveni cu un apel telefonic, cum mi s-a întâmplat şi mie, pe când purtam o pălărie din pluş cu apărători la urechi, dorind să afle părerea mea despre serviciile Vodafone. Daca dialogul meu cu angajaţii săi de la nivelul de bază nu ar fi atât de armonios, de plin de miez ,şi înţelepciune ,cum ar fi cu cei aflaţi pe o treaptă mai sus, cu oareşice curaj în decizie ?

Dar Vodafone iubeşte managementul local. Reprezentanţele sale, inclusiv cea de la Constanţa, se spune că îşi răsfrâng, aşa mă informează această multinaţională, standardul de imagine ca pe un guler scrobit menit a îmbina experienţa în retail cu entuziasmul (şic!) şi nivelul ridicat de calitate al serviciilor prestate şi asupra magazinelor în franciză. Aşa o fi? Cum eu am un dezinteres absolut pentru transcendent, îmi deschid o umbrelă. Cerul e senin şi limpede. Fiind client Vodafone am faţa plină de voioşie! Nu mi-am propus să-i dărâm structurile retorice.
 

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri