CAZUL ELEVEI VIOLATE DIN VASLUI - DEMERS CĂTRE PREŞEDINTELE ROMÂNIEI !(871)


Mai multe organizaţii nonguvernamentale au transmis, joi, o scrisoare deschisă preşedintelui României şi Ministerului Justiţiei, după ce Judecătoria Vaslui a dispus eliberarea din arestul la domiciliu a şapte tineri judecaţi pentru violarea unei eleve navetiste.
Reţeaua "Rupem tăcerea despre violenţa sexuală”, din care fac parte 15 asociaţii, grupuri şi ONG uri, care promovează prevenirea şi combaterea violenţei sexuale a transmis, joi, o scrisoare deschisă către preşedintele României şi Ministerului Justiţiei "Nu uitaţi drepturile victimelor”, ca reacţie la decizia Judecătoriei Vaslui de a judeca pe cei şapte tineri în stare de libertate.
"Organizaţiile semnatare au luat la cunoştinţă cu îngrijorare judecarea în stare de libertate, prin înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, a agresorilor fetei de 18 ani, care a fost violată anul trecut, când se întorcea de la şcoală, în localitatea Văleni, judeţul Vaslui. În acest caz, care a revoltat opinia publică, şapte tineri au violat ore în şir o elevă de liceu până când aceasta şi-a pierdut cunoştinţa. În ciuda acestor fapte grave, eliberarea din măsura de arest a fost motivată de judecătorii vasluieni prin prisma lipsei antecedentelor penale, susţinând că «măsura arestării preventive nu mai întruneşte cerinţa proporţionalităţii acesteia cu gravitatea acuzaţiei aduse acestora». Ca organizaţii ce promovează prevenirea şi combaterea violenţei sexuale, dorim să aducem drepturile victimelor infracţiunilor în atenţia opiniei publice şi a instituţiilor care şi-au luat angajamente în direcţia eliminării violenţei împotriva femeilor. În timp ce agresorii îşi permit avocaţi care le apără interesele, drepturile victimelor rămân adesea pe hârtie", se arată în scrisoare adresată Ministerului Justiţiei şi Preşedinţiei României.
"Solicităm organizarea unor consultări publice care să implice şi reprezentanţii organizaţiilor de specialitate în domeniu. Solicităm reprezentanţilor statului român responsabili pentru prevenirea şi combaterea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor şi fetelor să acorde o atenţie sporită cazurilor de violenţă sexuală asupra femeilor şi aplicării Directivei 2012/29/EU. Judecarea în stare de libertate a celor şapte agresori sexuali şi lipsa serviciilor pentru victimele agresiunilor sexuale nu fac decât să confirme încă o dată faptul că prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor nu reprezintă o prioritate pentru autorităţile competente", susţin reprezentanţii reţelei "Rupem tăcerea despre violenţa sexuală"
Şi preşedintelui Klaus Iohannis i s-a solicitat sprijinul, după ce acesta a declarat, în urmă cu o săptămână, că susţine campania internaţională "HeForShe" şi drepturile femeilor.
"Salutăm aderarea preşedintelui Klaus Iohannis la campania ONU HeforShe, care urmăreşte reducerea inegalităţilor dintre bărbaţi şi femei, însă considerăm că, în lipsa unor măsuri efective de protecţie şi sprijinire a femeilor victime ale violenţei de gen, precum cele prevăzute în Directiva 2012/29/EU, egalitatea dintre sexe nu poate fi atinsă. De aceea, solicităm sprijinul preşedintelui Klaus Johannis pentru implementarea corectă a directivei în legislaţia românească şi pentru facilitarea unui dialog public cât mai larg pentru identificarea celor mai bune soluţii în sprijinul victimelor violenţei de gen", se mai arată în scrisoarea deschisă a celor 15 asociaţii şi ONG.
Acest demers a fost adresat Preşedenţiei şi Ministerului Justiţiei după ce Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) a solicitat săptămâna aceasta, atât Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi Parchetului General, să verifice legalitatea procedurilor şi a deciziei pronunţate în cazul elevei din Vaslui care a fost violată de şapte tineri.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri