Migranţii sunt deja o realitate de fiecare zi, (şi) în România. Indiferent dacă lucrează, studiază, sau doar locuiesc aici, migranţii coabitează cu populaţia majoritară. Potrivit statisticilor, sunt rezidenţi, în ţara noastră, peste... 45.000 cetăţeni străini care provin din ţări din afara Uniunii Europene (!), dintre care aproximativ 80% au reşedinţă temporară (pentru studii sau angajare).
„Putem să dezvoltăm comunitatea, împreună cu imigranţii?”...
Cum sunt însă percepuţi aceşti noi membri ai comunităţii de către români? Îi primim cu braţele deschise, în vieţile şi inimile noastre, sau suntem superficiali şi cu prejudecăţi? Suntem dispuşi să privim dincolo de trăsăturile fizice ale unei persoane, pentru a ajunge la sufletul său? Şi putem, oare, să clădim o temelie solidă pentru a dezvolta comunitatea împreună, în armonie? Acestea sunt întrebările la care încearcă să găsească răspuns participanţii la seminarul național „Migranţii în vizor” – „Migrants in the Spotlight”, care face parte din proiectul omonim, derulat în cadrul reţelei naţionale „Anna Lindh Foundation”. Seminarul are loc la Hotelul „Caraiman”, din stațiunea Mamaia, în perioada 13 – 16 iunie 2013.
La seminar participă jurnaliști, formatori de opinie, reprezentanți ai organizațiilor active în domeniul integrării migranților în comunitate, precum și ai instituțiilor publice cu atribuții în domeniul migrației. Proiectul „Migranţii în vizor” – „Migrants in the Spotlight” este implementat de către Centrul pentru Resurse Civice, din Constanța, în parteneriat cu: Fundația Universitară a Mării Negre (București), EUROLINK – House of Europe (București), Centrul „Rațiu” pentru Democrație (Turda, jud. Cluj), Centrul pentru Promovarea Dezvoltării Durabile (Buzău). Coordonator de proiect este Cosmin Bârzan.