RAPORT SUA. Cum (nu) sunt respectate drepturile omului în Constanța

RAPORT SUA. Cum (nu) sunt respectate drepturile omului în Constanța(934)


Constanța apare menționată de câteva ori în raportul Departamentului de Stat al SUA "Human Rights Practices for 2014" pentru România, publicat în urmă cu câteva zile.

Constanța este menționată pentru prima dată la capitolul ”Tortură și alte tratamente ori pedepse crude, inumane sau degradante”. În raport se notează faptul că poliția a tratat rău și a abuzat prizonieri, arestați preventiv, rromi și alți cetățeni, în special prin folosirea excesivă a forței, inclusiv prin bătăi. ”Atfel de cazuri au fost semnalate în Galati, Constanta, Targu Jiu, Craiova, Piatra Neamt, Resita. În majoritatea cazurilor polițiștii implicați au fost exonerați”, se menționează de către americani.

Raportul în menționează și pe Radu Mazăre. Se spune că în luna iulie 2014, Centrul Național pentru Combaterea Discriminării l-a avertizat pe primarul Radu Mazăre în legătură cu campania de promovarea a stațiunii Mamaia, în care spunea că ”domnișoarele trebuie vânate ca pe căprioare”, și în legătură cu faptul că îi îndemna pe turiștii tineri să se uită la păsărelele de pe plajă, în timp ce cei mai bătrâni puteă să urmărească păsări într-o zonă specială, separată. ”ONG-urile au reclamat faptul că aceste afirmații sunt sexiste și încurajează hărțuirea sexuală”, se arată în raport.

Constanța mai este menționată și într-un capitol special dedicat rromilor.

”Discriminarea împotriva rromilor continuă să fie o problemă majoră”, spun americanii. Concret, în document se precizează că, potrivit mass-media, evacuărilor rromilor au continuat în Constanța și Eforie. ”Numai în data de 10 iulie, 10 familii de rromi (aproximativ 50 de persoane) au fost evacuate din Eforie dintr-o școală abandonată, unde au fost duși după ce fuseseră evacuați în septembrie 2013. Trei dintre familii (incluzând 14 copii) nu au primit niciun fel de locuință, iar restul au fost relocați în containere”, precizează raportul.

O bilă albă primește Constanța în ceea ce privește tratarea persoanelor infestate cu HIV sau bolnave de SIDA. Raportul menționează că în august presa a scris despre un tânăr cu HIV care nu a fost internat în Suceava, dar care, prin sprijinul unei fundații, a ajuns în Constanța, unde a fost tratat.

  

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri