Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
PNL considera ieri că preşedintele ţării îşi depăşeşte artibuţiile constituţionale. A urmat reacţia lui Băsescu: referendum pentru... referendumul din 2009!

PNL considera ieri că preşedintele ţării îşi depăşeşte artibuţiile constituţionale. A urmat reacţia lui Băsescu: referendum pentru... referendumul din 2009!(1154)


Ieri, într-un comunicat, difuzat chiar înainte ca Traian Băsescu să anunţe că a prins în aşa hal gustul referendumurilor, încât le... repetă (!), ba chiar în avans faţă de „ştirea zilei”, divorţul soţilor Cocoş, Partidul Naţional Liberal – Filiala Constanţa înfiera amestecul, caracterizat ca neconstituţional, al preşedintelui ţării, în procesul de revizuire a Legii Fundamentale a statului român.


Iată care este conţinutul acestui document:
„Traian Băsescu a ales un context complet nepotrivit, și anume ceremonia de învestire a noilor judecători la Curtea Constituţională a României, de luni seara, pentru a-și exprima punctul de vedere cu privire la acțiunea de revizuire a Constituției. Președintele s-a obișnuit că poată da mandate Curții Constituționale, ca opiniile și punctele sale de vedere să se poată transforma, automat, în hotărâri ale CCR. Acesta este un fapt inacceptabil, într-o societate democratică, și unul dintre motivele importante pentru care se impune o revizuire a Legii Fundamentale, tocmai în sensul de a elimina, complet şi pentru totdeauna, situațiile de blocaj instituțional, care au existat în anii de mandat ai președintelui Băsescu. Decizia CCR, cu privire la proiectul de revizuire a Constituției, trebuie să fie una corectă, adoptată în termeni democratici.
După două mandate, în funcția de conducere a statului, în timpul cărora s-a îndepărtat cel mai mult de litera și spiritul Legii Fundamentale, Traian Băsescu este omul cel mai puțin îndreptățit să dea lecții, despre cum trebuie să arate noua Constituție. Șeful statului ignoră complet capitole importante din noul proiect al Constituției, care aduc la zi Constituţia României, mai ales sub aspectul drepturilor cetăţeneşti, drepturilor individuale şi garantării lor. Afirmațiile potrivit cărora noua Constituție va fi una „stufoasă” reprezintă doar încercări de impunere a unei teme false și atragerea nemulțumirii electoratului față de coaliția aflată la Putere. Precizăm că în cadrul Comisiei de revizuire au fost extinse doar acele articole legate de drepturi și libertăți și au fost și vor fi clarificate în cel mai scurt timp capitole care urmăresc să reașeze dezvoltarea României pe un parcurs democratic. Acest demers, de revizuire a Constituției, reprezintă, actualmente, pentru USL, unul dintre principalele obiective politice, mizându-se pe adoptarea noii Legi Fundamentale, până la sfârșitul anului 2013. Traian Băsescu folosește, din nou, tema Constituției, în interese proprii, afirmând că "Revizuirea Constituţiei, în baza referendumului din 2009, era singura justificare a acestei revizuiri. Ceea ce se face în momentul de faţă nu are decât rostul de a complica funcţionarea statului. (...) Aş spune că revizuirea actuală reprezintă un risc de blocare a statului. (...) Constituţia nu dă soluţii nici pentru familie, nici pentru referendum, nici pentru multe alte detalii. (...) Nu ştim unde vrem să ajungem exact!".


PNL: „Tocmai crizele şi blocajele reptetate fac necesară revizuirea Constituţiei!”
Comunicatul PNL continuă, prin contracararea afirmaţiilor preşedintelui ţării: „Lucrările în cadrul Comisiei de specialitate a Parlamentului, conduse de președintele PNL, Crin Antonescu, demonstrează că procesul de revizuire a Legii Fundamentale este unul de o totală transparență. Deciziilor, fie de admitere a unor amendamente, fie de respingere, au fost luate cu unanimitate sau cu majoritatea voturilor, așa încât este vorba de decizii consensuale, în direcţia întăririi și diversificării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Statul nu este cu nimic blocat de elementele discutate până acum. Dimpotrivă, nevoia revizuirii Constituției a rezultat din situațiile repetate de criză și de blocaj, generate de felul în care Traian Băsescu a interpretat Legea Fundamentală, în timpul celor două mandate pe care le-a avut. La alegerile parlamentare din 2012, românii, care au votat covârșitor USL, și-au dat acceptul și pentru continuarea proiectelor Uniunii, implicit pentru principiile fundamentale enunțate pentru tema Constituției, respectiv păstrarea sistemului bicameral în cadrul Legislativului. În timpul alegerilor din 2012, românii au demonstrat, prin votul dat, că au înțeles faptul că toate proiectele lui Traian Băsescu au fost folosite în scop populist, propagandistic și pentru propriul său interes politic, și nu pentru a rezolva nemulțumirile electoratului!”

Reacţiile „părţii adverse”: referendumul 2009 - redivivus şi.. prăbuşirea mariajului Cocoş!

Imediat a venit şi răspunsul de la Cotroceni: referendum pentru... aplicarea referendumului din noiembrie 2009, validat de către Curtea Constituţională!
Nici nu ne-am trezit din acest knock – out, că a venit şi lovitura de graţie: soţii Cocoş au luat-o pe calea cuplului Prigoană – Bahmuţeanca. Tot un fel de patent, parţial politic, dâmboviţean...

 

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri