Nicușor Constantinescu, viitorul președinte al regiunii Dobrogea?

Nicușor Constantinescu, viitorul președinte al regiunii Dobrogea?(1172)


România va avea nouă regiuni, iar Dobrogea va reprezenta una dintre ele. Așa a declarat, ieri, Liviu Dragnea. În plus, acesta a precizat că vor avea loc alegeri pentru funcția de președinte, în niciun caz nu vor fi numiri.

Faptul că județele Constanța și Tulcea vor forma o singură regiune îi sporește considerabil șansele lui Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța, de a ocupa fotoliu de președinte al regiunii.

Principala veste bună pentru el este că nu se va confrunta cu Marian Oprișan, baronul din Vrancea, care i-a sulfat, pe rând, în trecutul recent, funcțiile de vicepreședinte PSD pe regiune, dar și cea de președinte al Uniunii Consiliilor Județene din România. Cu Oprișan scos din cursă, Nicușor Constantinescu se va confrunta numai cu tulceni. Acesta a coordonat filiala PSD Tulcea în trecut și, foarte probabil, nu îi va fi deloc greu să îi convingă să îl susțină. Apoi, Tulcea este un județ mult mai mic și mai sărac decât Constanța, și orice tulcean va pleca în cursă cu acest handicap. În plus, PSD Tulcea a votat alături de PSD Constanța la președinția UCJR. ”Problema este că numai Tulcea și Constanța și-au respectat cuvântul, adică Dobrogea", declara atunci Constantinescu, referindu-se la modul în care s-a votat.

De ce schimbarea de atitudine a lui Dragnea? De ce la opt regiuni s-a ajuns la nouă, adică la opt plus Dobrogea? Este posibil ca Dragnea și cei care creionează regiunile să fi înțeles incompatibilitățile între județe precum Constanța și Vrancea, care au puține lucruri în comun. S-ar fi putut merge însă pe actualele regiuni de dezvoltare, care inclus, pe lângă Tulcea și Constanța, județele Brăila și Galați. Dobrogea, ca regiune, pare prea mică pentru a putea fi eficientă. Există însă teoria potrivit căreia PSD Constanța a pierdut prea mult de la începutul guvernării Ponta pentru a nu primi ceva consistent. Dobrogea ar putea fi ”cadoul” pe care îl primește în schimbul numeroaselor piedici puse până acum (de la tergiversarea legii privind trecerea acțiunilor portului la administrațiile locale până la reținerea fostului secretar de stat Valentin Preda). Într-o regiune Dobrogea, Nicușor Constantinescu pare să nu aibă rival.

Singurele sale emoții, în cazul alegerilor, vin din Constanța. Surse neoficiale spun că liberalii ar râvni la postul de președinte de Consiliu Județean. Recent, ziarutimpul.ro scria despre un plan al acestora de a-l suspenda chiar din funcție pe Nicușor Constantinescu. În plus, liberalii au reușit să acapareze o parte dintre cele mai importante primării din județ. Chiar și în aceste condiții, Nicușor Constantinescu are prima șansă la fotoliul de președinte de regiune. Lupta însă nu va fi foarte ușoară.
 
jooble.org