Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Militari americani și angajați ai RAJA au strâns peste 500 de saci de gunoi din Parcul Tăbăcărie

Militari americani și angajați ai RAJA au strâns peste 500 de saci de gunoi din Parcul Tăbăcărie(750)


Acțiune inedită în Constanța. 45 de militari americani, dar şi de angajaţi ai Regiei Județene Autonome de Apă, au strâns peste 500 de saci de gunoi în urma unei acţiuni de ecologizare inițiată de conducerea SC RAJA SA.

Evenimentul s-a desfășurat sub genericul ”Natura ne unește!”, astăzi, în parcul Tăbăcărie. 25 de infanterişti marini din cadrul exerciţiului multinaţional Black Sea Rotational Force 15.1 şi 20 de militari ai Forţelor Terestre ale Statelor Unite ale Americii de la Baza Militară ”Mihail Kogălniceanu”, angajați ai SC RAJA SA, dar și volunari din partea Ligii Navale a SUA- Consiliul România și oameni obișnuiți s-au adunat după-amiază în parc.

Directorul RAJA, Felix Stroe, a afirmat că îşi doreşte ca locuitorii din Constanţa să preia modelul militarilor americani în privinţa acţiunilor de ecologizare. “Noi vrem să facem o curățenie exemplară în parcul Tăbăcăriei, să-i conștientizăm pe constănțeni că așa trebuie să arate parcul zi de zi, să fie o plăcere să te plimbi, să te deconectezi, să citești o carte în acest parc. Parcul Tăbăcărie este cea mai mare zonă verde a Constanţei, fiind unul dintre cele mai frumoase parcuri din Dobrogea şi din ţară. Suntem convinşi că asemenea acţiuni influenţează pozitiv dezvoltarea spiritului civic al comunităţii şi reprezintă un semnal de alarmă asupra faptului că viitorul şi sănătatea copiilor noştri depind de modul în care cu toţii respectăm mediul înconjurător. Aşa cum pentru militarii americani a devenit o obişnuinţă să susţină periodic asemenea acţiuni de ecologizare trebuie ca şi noi, constănţenii, să le urmăm exemplu, să fim conştienţi că putem să ne dărui nouă şi copiilor noştri o viaţă mai sănătoasă prin protejarea naturii”, a afirmat directorul RAJA.

”Am venit și m-am plimbat aici și atunci mi-a venit ideea să îl curățăm, să organizăm un astfel de eveniment. Mi s-a părut că e un parc frumos, dar era foarte mult gunoi și m-am gândit că este o idee bună să îl curățăm”, a spus Tom, militar american din cadrul Black Sea Rotational Force. ”Ne-am simțit foarte bine aici, în România, și am simțit că este o oportunitate execelentă de a oferi ceva înapoi pentru ospitalitatea cu care am fost primiți”, a spus și David, un alt militar american.

Potrivit reprezentanţilor RAJA Constanţa, în urma acţiunii, au fost adunaţi peste 500 de saci cu gunoi, fiind colectate inclusiv bidoane de combustibil, pubele şi PET-uri, iar militarii americani au mers cu hidrobiciclete pe Lacul Tăbăcarie, pentru a strânge gunoaiele de la suprafaţa apei.

Participanţii la acţiune au purtat tricouri albe inscripţionate cu siglele organizatorilor şi logo-ul “Natura ne uneşte!”, iar echipamentele necesare curățeniei au fost puse la dispoziție de SC RAJA SA. Reprezentanții societății au montat și un cort, unde au pus la dispoziție apă rece de băut.

Militarii americani au afirmat că astfel de acțiuni sunt organizate și la ei în țară, lunar. Majoritatea sunt tineri în jurul vârstei de 20 de ani și provin din Virginia de nord.
 

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri