Operatorul Portuar: conducerea CN APMC urmărește dezbinarea comunității portuare pentru stoparea protestelor(573)


Organizația patronală “Operatorul Portuar” alături de Federația Națională a Sindicatelor Portuare (FNSP) adoptă o poziție fermă față afirmațiile tendențioase și neadevărate lansate de actuala administrație portuară la adresa celor două entități portuare în cel mai recent comunicat de presă pe care-l semnează. Cu scopul de a menține echilibrul informațional, acestea se văd nevoite să aducă o serie de clarificări. Vă prezentăm mai jos comunicatul lor de presă.

Operatorul Portuar menționează încă o dată că Președintele Organizației Patronale „Operatorul Portuar”, Viorel Panait, a fost și membru în Consiliul de Administrație al CN APMC timp de 6 luni, în cursul anului 2013. În această scurtă perioadă a manifestat un interes legitim față de de problemele reale ale comunității portuare și a implemetat o bună practică internațională.
Referitor la acuzațiile defăimătoare și denigratoare ale conducerii actuale a CN APMC, de natură să compromită demnitatea și probitatea profesională a domnului Viorel Panait, acuzându-l de comportament duplicitar, redăm mai jos relatarea exactă a acestuia, precum și adresa prin care și-a exprimat refuzul:
”Pe data de 16 aprilie 2015, în considerarea situației critice a infrastructurii de transport naval aflată în administrarea CN APMC, compania Comvex S.A. a formulat un refuz integral la plată pentru suma de 306.833,64 lei (T.V.A. inclus), reprezentând factura de utilizare domeniu portuar.
S.C. Comvex S.A. a fost convocată în 17 aprilie 2015 la o întâlnire cu conducerea CN APMC, având în consens criticile aduse în data de 16 aprilie 2015. Regăsiți în anexă refuzul Comvex S.A.
În refuz este invocată starea degradată a bunurilor de folosință comună reglementate contractual, pe baza cărora CN APMC s-a angajat să le întrețină și a căror stare este, în prezent, critică.
Odată cu refuzul la plată, în cadrul întâlnirii din 17 aprilie 2015 la care au participat reprezentanții CN APMC și ai Comvex S.A., s-a discutat posibilitatea formulării unui draft de contract valabil pentru toți agenții economici ce își desfășoară activitatea pe platforma portuară în vederea dezamorsării situației tensionate existentă la nivelul Portului Constanța.”
Conducerea CN APMC lansează în spațiul public aceste neadevăruri cu scopul de a dezbina și totodată denigra Operatorul Portuar.
Referitor la întrebarea ce calitate au protestatarii din faţa companiei - membri de sindicat sau salariaţi, FNSP subliniază că protestatarii din faţa companiei au dublă calitate: salariaţi şi membrii de sindicat (fără a fi cu toţii membri de sindicat), prin prinsma a trei considerente:
• Protestul este declarat oficial şi legal de către Organizaţia Operatorul Portuară compusă din firme având calitatea de angajatori, iar termenul de angajator presupune existenţa de salariaţi proprii. Participarea acestora la protest se face cu propriii angajaţi în calitate și de salariaţi.
• Protestul este asumat oficial şi legal de către FNSP compusă din sindicate care au în componenţa lor membri de sindicat. Participarea acestora la protest din perspectiva aparteneţei lor la sindicat se face din calitatea de membru de sindicat.
• Există o lege a dialogului social care consacră faptul că pentru a putea fi membru de sindicat trebuie să fii salariat cu contract de muncă.
“Ceea ce ’nu se vede’ din Gara Maritimă este că toți protestatarii din faţa companiei, indiferent că au sau nu dublă calitate, sunt acolo pentru că CN APMC vrea să le desfiinţeze locurile de muncă prin haosul nedefinit din documentul numit Master Plan”, a declarat Mircea Burlacu, președintele FNSP.
Cu referire la Directiva Europeană privind contractele de concesiune, precizăm că Organizația Patronală a fost cea care le-a arătat membrilor săi avantajele deținerii unui contract de subconcesiune asupra bunurilor deținute în Portul Constanța. Astfel, aceștia și-au putut securiza investițiile și pune la punct planuri de afaceri pe termen mediu și lung în scopul asigurării unui trafic de mărfuri cel puțin constant prin Portul Constanța.
Legat de implicarea CN APMC, după cum susține, în aceste demersuri ale contractelor de subconcesiune, compania care administrează Portul s-a rezumat să ia act de cele aproximativ 18 solicitări ale unor operatori portuari depuse la sediul său oficial de aproximativ 2 ani de zile și să tergiverseze soluționarea lor. Nesoluționarea lor, în ciuda existentei cadrului legal aplicabil, a fost motivată prin necesitatea suplimentării de fonduri de la Ministerul Transporturilor pentru realizarea unor studii în domeniu. În mod paradoxal, deși aceste studii se pot realiza lesne cu angajații CN APMC, intenția este de fapt de a le externaliza către firme cu reputație îndoielnică, prin mecanisme dubioase.
Având în vedere că CN APMC a reușit să dea în judecată inclusiv Primăria Constanța, pe motiv că a emis avizul favorabil desfășurării protestelor comunității portuare, așteptăm în continuare intervenția urgentă a Ministerului Transporturilor și a Guvernului pentru a normaliza situația unuia dintre nodurile comerciale și economice vitale pentru întreaga economiei a țării.
 
jooble.org